Záhadný krimi seriál Těla ovládl sledovanost na Netflixu. Mnoho diváků však pohoršují některé jeho scény

Foo: Matt Towers/Netflix © 2023.

Na Netflix dorazil 19. října kriminální thriller Těla (Bodies) založený na cestování v čase, který se okamžitě probojoval na první příčku aktuálně TOP 10 nejsledovanějších seriálů na Netflixu, kde se drží do dnes. Některé diváky však značně pohoršuje a nebýt několika scén, dali by mu lepší hodnocení.

Britský seriál Těla se v České republice přes první víkend po vydání dostal do čela TOP 10 aktuálně nejsledovanějších seriálů na Netflixu, stejně tak ve světě, kde se drží do dnes. Je tedy na vrcholu už 14 dní a zatím ho nikdo nedokázal sesadit. Za sebou tak nechává i velice chválený dokument Život na naší planetě, Beckhama i Lupina.

Kromě toho, že je aktuálně nejsledovanější, je záhadné krimi Těla také velmi pozitivně hodnoceno diváky. Ti Čeští a Slovenští mu aktuálně na serveru ČSFD udělili 70% hodnocení. Podobně skvělé hodnocení, od diváků 79 % a od kritiků 83 %, má i ve světě, tedy na Rotten Tomatoes.

Detektiv klečící u mrtvého nahého těla v krimi seriálu Těla.
Foto: Netflix

Najde se však mnoho diváků, které pohoršují homosexuální scény a vztah jedné z hlavních postav. „Zase se nám snaží namluvit, že homosexualita je normální a že multikulti obyvatelé Londýna normální bohužel jsou,” píše například jeden recenzent na ČSFD. „Na jedné straně svižný seriál s poutavou zápletkou. Na straně druhé nechutné erotické homosexuální scény,“ pohoršuje se další a jiný zase píše: „Muslimská policistka. Homosexuální policista. Židovský policista. Bilá kariéristka. Pokud hledáte bílého heterosexuálního může, tak to je ta ústřední mrtvola celého filmu.  Cele je to celkem dobré, ale proč tam narvali tohle?“ A další uvádí: „Proč nemůže Netflix udělat něco bez vousatých homoklád, kde si prostě jen užiju děj, výpravu, casting, atmošku.“

Vlastně je však trochu smutný fakt, že kdyby mnoha lidem nevadila tolik etnika nebo homosexualita, dali by seriálu mnohem vyšší hodnocení, jak sami často přiznávají. Scénář, kameru i herecké výkony totiž většina chválí.

Seriál se odehrává v londýnském East Endu v letech 1890, 1941, 2023 a 2053. Na Longharvest Lane je pokaždé nalezeno stejné nahé tělo s vystřeleným okem, ovšem bez kulky. Úkolem detektiva z dané časové osy je vyřešit jeho smrt. Všem se ale během vyšetřování začnou dít divné věci. Detektivům nakonec dojde, že jsou jejich vyšetřování nějakým způsobem propojena a musí zjistit, jak se spolu spojit, když jsou každý v jiné době. Nakonec se jim podaří přijít na kloub spiknutí trvajícímu přes 150 let.

Důležitou roli ve všem hraje záhadný politický vůdce – Elias Mannix, kterého si zahrál oblíbený Stephen Graham. Měl ale na vraždě nějaký podíl? Nebo je ve hře něco mnohem zlověstnějšího? Na to bude muset přijít každý divák sám tím, že se na seriál podívá. Každopádně vězte, že jste milováni.

Těla není podívaná pro každého. Jde o spletitý seriál se čtyřmi různými časovými obdobími a řadou postav, ve které se někteří diváci mohou ztratit. Není to tedy titul, který si pustíte u nějaké jiné činnosti a nemusíte příliš dávat pozor. Pořádně vám chvílemi potrápí mozkové závity a pocuchá nervy. Důležité je hlavně udržet pozornost podobně jako u seriálů Dark, 1899 nebo Ztraceni.

Žen mířící pistolí v seriálu Těla.
Foto: Netflix

Zdroj: Netflix, FlixPatrol, ČSFD, Rotten Tomatoes

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. gtc

    Ta homofobie je trapná, ale typická pro každou krizi ve společnosti. Jako před nástupem Hitlera už zase hledáme nepřítele. Jako v tom starém vtipu, že za všechno mohou Židi, homosexuálové a cyklisti. Už i Putin na to přišel.