To nejlepší, co Netflix vydal během října: Život na naší planetě ohromil diváky po celém světě, filmaře ale potrápil T-rex

Eva Lenská
Foto: Netflix

Tohle se skutečně povedlo! Nový přírodopisný dokument o životě a pravěkých zvířatech doslova uhranul děti i jejich rodiče. Osmidílný seriál Život na naší planetě (Life on Our Planet) kraluje TOP 10 nejsledovanějších pořadů na Netflixu. Své slovo tu má samozřejmě i T-rex.

Dokumentární seriál, na jehož vzniku se podílel i věhlasný režisér Steven Spielberg, se soustředí na vyhynulé druhy a zkoumá minulé obyvatele Země. Přináší tak vskutku poutavý příběh epické bitvy o dobytí a přežití na naší planetě.

Dnes žije na naší planetě 20 milionů druhů živočichů, avšak to, co vidíme, je jen zlomek. Zhruba 99 procent živých tvorů je ztraceno v hluboké minulosti. Kam se poděli dinosauři, mamuti, šavlozubí tygři a další pravěká zvířata? Aby tvůrci dokonale odpověděli na tyto otázky, využili nejmodernější počítačové technologie a spolupracovali s paleontology. Celý seriál namluvil populární americký herec Morgan Freeman, nicméně Netflix pamatoval i na český dabing.

ČTĚTE TAKÉ: Netflix pro děti: Adam Sandler coby postarší ještěr Leo pomáhá školákům s problémy dospívání

Na ČSFD si tento skvost vysloužil fantastické hodnocení 92 procent. „Absolutně skvěle zpracovaná historie života na Zemi od první buňky po dnešek. Ti, kteří mají rádi dinosaury, budou vrnět blahem,“ napsal jeden z recenzentů. Další doporučoval především skvělý přednes Morgana Freemana.

Nejinak tomu je i ve facebookové skupině Netflix Tipy CZK/SK. I tam diváci sází na původní znění, ovšem český dabing je těší také. Je totiž dobře, že Netflix myslí i na děti, které povětšinou pravěká zvířata milují.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bradley Cooper je v životopisném filmu Maestro k nepoznání. Trailer ukazuje, jak těžké je žít v blízkosti hudebního génia

Na Rotten Tomatoes dostal dokument hodnocení 83 procent a recenzenti chválili především skvělou animaci a počítačové efekty. „Příběh života od jeho počátků až po dnešek. Nabízí nám zcela nový pohled na dnešní svět,“ napsal jeden z diváků. „Díky fenomenální animaci a vizuálním efektům, stejně jako úžasným ukázkám divoké přírody, Život na naší planetě nezklame a ukáže široké spektrum zvířecích dynastií od počátku života až po současnost,“ pokračoval další.

Díky čemu je tento dokumentární seriál tak dokonalý? Jak už bylo naznačeno, tvůrci se radili s celkem 165 paleontology a dalšími odborníky, aby vyobrazení dávno vyhynulých živočichů bylo co nejpřesnější. Pro každé jednotlivé kritérium, srst, opeření či výsledek zápasu použili vždy alespoň tři odkazy, kterými své vyprávění podpořili. Nejnovějšími vědeckými poznatky se řídila téměř každá scéna, kterou na obrazovce uvidíte.

NAPSALI JSME TAKÉ: Utrpení princezny Diany, vztah s Dodim i osudná nehoda. Konečně vyšel trailer k 6. řadě seriálu Koruna

Filmaře nejvíc potrápilo vyobrazení Tyrannosaura rexe. „T-rex je velmi kontroverzní zvíře a v mnoha ohledech je nemožné ho navrhnout tak, aby se na něm shodli všichni paleontologové,“ uvedli tvůrci. „Na základě nejnovějších důkazů je tento tvor sice velký, ale ne příliš. Rozhodně nemá velikost mrakodrapu, jak to známe z některých fiktivních filmů. Také má mrňavé přední končetiny. A přestože se může pyšnit maximální silou čelistního stisku, jeho kořist je občas tak dobře obrněná, že vítěz nemusí být vždy jasný“ uzavřeli.

Zdroje: Netflix, ČSFD, Rotten Tomatoes, Tudum

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.