Asi nejdrsnější hraný materiál o druhý světový, hodnotí diváci úspěšné válečné drama, které nyní míří na Netflix

Eva Lenská
Foto: Home Box Office, Inc.

Po Hráčích a Nesvé míří na Netflix další úspěšný kousek z dílny HBO. Tentokrát budou potěšeni zejména fanoušci válečných dramat. Desetidílný seriál Pacifik (The Pacific) z roku 2010 se odehrává ve válce v Tichomoří a patří rozhodně k nejlepším svého druhu.

Po úspěchu seriálu Bratrstvo neohrožených se jeho tvůrci Tom Hanks a Steven Spielberg pustili do další válečné minisérie a rozhodně nešlápli vedle. Ačkoli Pacifik nedosahuje takových kvalit jako Bratrstvo, diváci si tento kousek zamilovali, což je znát i z hodnocení na ČSFD, kde dostal skvělých 80 %.

„Asi nejdrsnější hraný materiál o druhý světový. Válka zde není cool, ale je krvavá, dost beznadějná a bolí. Úplně cítíte únavu vojáků,” uvádí ve svém hodnocení například jeden z recenzentů na ČSFD. Další ve svém pětihvězdičovém hodnocení uvádí: „Jako náhled do myslí tří vojáků (založených na historických postavách) postupně ovlivňovaných hrůzami války funguje i v těch nejmenších maličkostech, což se potvrdí závěrečným dílem Home poukazujícím na život po ukončení těžkých let v armádě.”

Děj seriálu se soustředí na krvavé boje v Pacifiku, kde tři hrdinové po boku svých druhů ve zbrani válčí s odhodlaným nepřítelem. Stateční mariňáci Robert Leckie (James Badge Dale), Eugene B. Sledge (Joe Mazzella) a John Basilone (Jon Seda) mají co dělat, aby zvládli extrémní strádání ve vysilujícím podnebí a boj proti nepříteli, jenž raději zemře, než aby se vzdal. Čelí blátu, dešti a neskutečné brutalitě. Neví dne ani hodiny, kdykoli mohou padnout.

ČTĚTE TAKÉ: 5 nejlepších válečných filmů a seriálů, které v roce 2023 zatím vyšly na Netflixu. Jeden se dokonce natáčel v Česku

Tvůrci seriálu si od začátku dali za cíl, že proniknou do myslí tehdejších mariňáků a díky tomu podají velmi osobní, syrovou a přesvědčivou výpověď o válečném období v letech 1941 až 1945. Na rozdíl od Bratrstva neohrožených se Pacifik zabývá nejen událostmi na frontě, ale i tím, co vojáci prožívají doma v Americe, před válkou i po ní.

Seriálu výrazně napomohlo také to, že děj je inspirován skutečnými vzpomínkami amerických mariňáků a zároveň spisovatelů, jimiž jsou Robert Leckie a Eugene B. Sledge. Scénář vychází z jejich knih With the Old Breed (v češtině vyšla pod názvem Se starou gardou na Peleliu a Okinawě) a Helmet for My Pillow.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Aby přežili, museli jíst své spolucestující. Katastrofický film Netflixu v drsné upoutávce ukazuje hrůzy skutečného příběhu

5 zajímavostí:

  • Vypravěčem všech dílů je Tom Hanks.
  • Prvními diváky byli manželé Obamovi.
  • Seriál se zaměřil na čtyři bitvy: Bitvu o Guadalcanal, bitvu o Peleliu, bitvu o Iwodžimu a bitvu o Okinawu.
  • Pohoří Umurbrogol bylo vytvořeno z 650 kubíků betonu.
  • Při natáčení bylo použito celkem 18 tisíc kusů uniforem v různých fázích rozkladu.

Desetidílný válečný seriál Pacifik bude na Netflixu dostupný od 15. září.

Zdroje: HBO, ČSFD, Wikipedie, Česká televize

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Rongar

    Proč jeden nápad neprodat 2x tedy shlédl jsem jen trailer a to Ryanovské vylodění . ( mimochodem poprvé a naposled jsem Ryana viděl ještě v přijímači ZVS jako osvětové video :D ) Na druhou stranu se radši neptám kteří diváci říkají že je to nedrsnější ... zřejmě ti kteří mají o historii povědomí ze ZS a amerických filmů :D ( nicméně něco mi říká že to asi uplně špatné nebude když to dělají tihle lidi . )

    1. Marta Kratochvílová

      Pár diváků na ČSFD to píše v recenzích. Ale jistě jsou i drsnější filmy, to si myslím taky.

  2. Pavla Vecková

    A proč je titulek špatně? Jakože IN? Správně má být o druhé světové.... a všichni víme, že "e" se mění ve spisovné i nespisovné češtině v "i". Chudák čeština... myslím, že mám ze současných textů a komentářů zaděláno na kakamitu...

    1. Marta Kratochvílová

      Dobrý den, milá paní Pavlo. V titulku je citace z recenze, která je uvedená i v textu článku. V citaci se běžně používá nespisovná čeština a není nutné ji přepisovat na spisovnou. Pěkný den.

    2. Marta Kratochvílová

      Jinak co se týče pravopisu v nespisovné češtině, je to takto naprosto správně a měkké i tam rozhodně nepatří. Světový je podle vzoru mladý v tomto případě. O mladé válce, o mladý válce. Podle vaší logiky by muselo bejt o druhí světoví. 🤦 To snad ne...