Nejlepší válečný seriál všech dob míří na Netflix: 10 zajímavostí o hitu, který trumfl i vojína Ryana a na ČSFD má 94 %

Eva Lenská
Foto: DreamWorks SKG

Nedávno jsme psali o velmi vydařeném válečném seriálu The Pacific, jenž také pochází z dílny HBO, ovšem tentokrát se posuneme ještě o level výš. Desetidílný seriál Bratrstvo neohrožených (Band of Brothers) je skutečným skvostem, o čemž vypovídá i hodnocení 94 % na ČSFD, kde o celých 5 % trumfuje i Zachraňte vojína Ryana. Ačkoli měl premiéru v roce 2001, je stále nezapomenutelný, takže při příležitosti jeho uvedení na Netflixu mu věnujme 10 zajímavostí.

Bratrstvo neohrožených pojednává o elitní jednotce americké armády, které se říkalo Easy Company. Seriál začíná ve výcvikovém táboře v Georgii v roce 1942 a dále podrobně popisuje hrdinské činy této roty. Líčí, jak se vysadila v Normandii, stála v čele operace Market-Garden a prošla ofenzívou na Rýně, zaútočila na nacisty v Bastogne i v Bulge a v roce 1945 se zaměřila i na Hitlerovo nedobytné Orlí hnízdo. Samozřejmě se nezapomnělo ani na kapitulaci Japonska.

Hlavní postavou je major Richard Winters (Damian Lewis), který se snaží plnit úkoly roty a udržet své muže pohromadě a v bezpečí. Ačkoli seriál obsahuje velký herecký ansámbl, každá epizoda se zpravidla zaměřuje na jednu postavu a sleduje její činy. Vše je založeno na skutečnosti a na osobách, které skutečně žily. Herci byli vybíráni tak, aby jim byli podobní. Důležitým tématem příběhu jsou také morální, psychické i fyzické překážky, které vojáci museli překonávat.

ČTĚTE TAKÉ: Asi nejdrsnější hraný materiál o druhý světový, hodnotí diváci úspěšné válečné drama, které nyní míří na Netflix

10 zajímavostí o seriálu:

  • Seriál je natočen podle stejnojmenného bestselleru Stephena E. Ambrose, který po vypuknutí 2. světové války vstoupil do amerického válečného námořnictva. Kniha vyšla v roce 2010 i u nás, v nakladatelství Jota.
  • Herci prošli náročným desetidenním výcvikem ve výcvikovém táboře, kde se naučili základy, od nošení uniformy a stání v pozoru, až po důmyslnou taktiku v terénu a nácvik seskoků padákem. Den ve výcvikovém táboře trval obvykle 16 hodin. Trénovalo se za každého počasí.
  • Na seriálu každý den dělalo zhruba 700 lidí, včetně štábu. Při práci na jednom záběru se na place pohybovalo až 500 osob naráz. Natáčení se účastnilo 2000 komparzistů a nepřetržitě fungovalo 5 kuchyní zásobujících filmaře i herce jídlem.
  • Damian Lewis uvedl, že když čekal na konkurz, herec před ním byl vzhledově téměř stejný jako skutečný Richard D. Winters. Byl natolik přesvědčen, že toho muže vyberou, že ho pak naprosto ohromilo, když k němu po skončení konkurzu přišel a pogratuloval mu.
  • Herci, kteří hráli záložníky, byli ostrakizováni herci, kteří byli ve výcvikovém táboře, aby mezi nimi vznikl autentický pocit zášti. Výjimkou byl Robin Laing (Babe Heffron), který vzpomíná, jak ho Frank John Hughes (Bill Guarnere) vzal pod svá křídla, stejně jako to udělal skutečný Guarnere skutečnému Heffronovi.
  • Na otázku, proč u sebe pořád nosí záložní padák, důstojník odpoví, že materiál použije na svatební šaty pro svou snoubenku. Jde o doložený případ, neboť poručík Harry Welsh (Rick Warden) se vrátil do Anglie, a jak si předsevzal, nechal z padáku ušít svatební šaty.
  • Neal McDonough si s sebou do výcvikového tábora propašoval láhev whisky a nalil si ji do čutory místo vody. To znamenalo, že z ní během výcviku nemohl moc pít. Vtipkoval, že na ostatní herce udělalo dojem, že očividně nepotřebuje tekutiny.
  • Corcoran Boot Company vyrobila pro štáb zhruba 500 vojenských bot. Tvůrci sehnali tanky od britské armády. Odznaky v seriálu byly povětšinou originální. Pro 1200 obleků civilistů byly využity původní oděvy z doby války. V seriálu se objevilo bezmála 700 skutečných zbraní a téměř 400 napodobenin.
  • Přesně 15 architektů a přes 200 konstruktérů postavilo 11 evropských měst, ve kterých se děj seriálu odehrává. Při natáčení scén u Bastogne pokryl les umělý sníh vyrobený z 226 000 kg papíru. Les se nacházel v hangáru, jeho vybudování stálo okolo 250 000 dolarů.
  • Rozdělíme-li obsazení hlavních hereckých rolí podle národnosti, zjistíme, že padesát sedm herců pocházelo z Velké Británie, dva z Irska, dvacet devět ze Spojených států, dvanáct z Německa a jeden z Jihoafrické republiky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Životopisný snímek Bradleyho Coopera je novým adeptem na Oscara. V Benátkách sklidil desetiminutový potlesk ve stoje

Za vznikem seriálu stáli Steven Spielberg a Tom Hanks. Kromě Damiana Lewise a ostatních uvedených herců, si v něm zahráli například Scott Grimes, Ron Livingston, Donnie Wahlberg, Shane Taylor, Tom Hardy, James McAvoy, Diana Kent, David Schwimmer, Jack Wouterse a Michael Fassbender.

Uživatelé Česko-Slovenské filmové databáze seriál skutečně vychválili. Díky hodnocení 94 % se hned po Černobylu stal 2. nejlepším seriálem na ČSFD. Jeden recenzentů ho označil za „Nejlepší válečný seriál všech dob a jeden z nepřekonaných klenotů.“ Další uvedl: „Fantastická práce! Tvůrci vzali to nejlepší z vojína Ryana, odbourali nechutný vlastenecký patos a soustředili svůj seriál kolem uvěřitelných postav z masa a kostí, které chybují a chovají se jako skuteční lidé.“ 

„Film Zachraňte vojína Ryana roztažený na deset hodin? Ne! Bratrstvo je totiž lepší než Ryan. Jde více do hloubky, je uvěřitelnější a obzvlášť potom, co jsem si přečetl jeho předlohu, se pro mě stalo nepřekonatelným. Díl režírovaný Tomem Hanksem je jasně nejlepší,“ řekl další obdivovatel. A na závěr jistě postačí výrok: „Tento seriál přináší excelentní pohled na válku v očích příslušníků jedné roty. Opravdu výjimečná a vytříbená záležitost.“

Co k tomu dodat? Asi už jen to, že Bratrstvo neohrožených bude na Netflixu k zhlédnutí už 15. září.

Zdroj: IMDb, ČSFD, Wikipedia, HBO

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Michal Gottwald

    Carlos, já jsem také v armádě a autor to má napsáno dobře. A opravdu se píše čísly. Jinak za mě seriál nemuseli kupovat, je na HBO. Co znám v okolí, tak všichni mají Netflix, HBO i Disney.

  2. Carlos

    Žádám autora, aby když píše na jeden nejlepších seriálů od HBO tak aby aspoň používal překladač, který je schopen přeložit správně vojenské pojmy. Jednotka nebyla speciální, ale jednalo se o rotu E (v AČR se označuje čísli, v pozemním vojsku USA písmeny) výsadkového pluku, 101. výsadkové divize.

    1. Eva Lenská

      Omlouvám se, že vás to tak pohoršilo, ale nebyla jsem v armádě, tak nemám takové znalosti. Překladač jsem nepoužila, řídila jsem se popiskem HBO. Na druhou stranu jsem ale dobrá v češtině a nepsala bych čísli, ale čísly.