Mistrovské dílo, hodnotí první recenze nový horor od Netflixu. Kritici jsou z něj naprosto u vytržení

Foto: Eike Schroter/Netflix © 2023

Halloween se blíží a s ním i spousta strašidelných novinek, které si pro své diváky Netflix pravidelně v tomto období připravuje. Tou nejočekávanější je horor říznutý černou Pád domu Usherů (The Fall of the House of Usher) od mistra tohoto oboru Mikea Flanagana.

Mike Flanagan, který má na svědomí hororové hity Netflixu jako Dům na kopci nebo Záhadné sídlo Bly, se nyní ujal dalšího děsuplného seriálu. To je inspirováno povídkou Edgara Allana Poea, ve kterém bezohlední sourozenci Roderick a Madeline Usherovi přetvoří podnik Fortunato Pharmaceuticals v bohaté, vlivné a mocné impérium.

Tajemství z minulosti ale vyplují na povrch, když následníci usherovské dynastie začnou umírat rukou tajemné ženy, kterou znali jako malí. Touto tajemnou postavou je Verna, kterou hraje Carla Guino. Nebude nouze o překvapivá odhalení, strašlivé démonické síly, napětí tak husté, že by se dalo krájet a samozřejmě ani o mrtvoly.

Ačkoli existuje jeden ústřední příběh, který spojuje ostatní dohromady, každá epizoda se ponoří do konkrétních úmrtí Roderickových dětí, dává nám nahlédnout do jejich životů a ukazuje nám, jak zemřely.

TAKÉ JSME PSALY: Letošní nejočekávanější horor Netflixu má první upoutávku. Totální šílenost v tom nejlepším slova smyslu, říká o něm hlavní hvězda

Už nyní, před vydáním, má osmidílná hororová série spousty hodnocení od kritiků, které naprosto nadchla. Na Rotten Tomatoes má dokonce hodnocení 97 %. „Bez nadsázky lze říci, že Pád domu Usherů je Flanaganovým magnum opusem. Je to mistrovská třída v tom, jak by se měl dělat horor, napětí a drama, a určitě se stane mezníkem napříč žánry,“ hodnotí ho Rebecca Sayceová z britského magazínu Metro.

„Než se dům Usher zhroutí, Mike Flanagan vybuduje ohromný hororový příběh s temným srdcem, který je strašlivě zábavný,“ hodnotí ho zase Olly Richards z magazínu Empire a Zofia Wijaszka z AwardsWatch se přidává: „Pád domu Usherů je mistrovským dílem ve vyprávění a dalším příkladem Flanaganova neodolatelného talentu.“

Podle Belen Edwards z Mashable je to Flanaganův nejambicióznější projekt a Kat Hughes z THN o něm říká, že je horor dokonce jeho nejlepším výtvorem. Podle dalších recenzí bude divákům běhat mráz po zádech. Atmosféra seriálu je ponurá a velice temná, a nouze není ani o lekačky, kterými je Falagan známý. Sám si z toho dělal legraci v seriálu Půlnoční klub, kam jich do jedné scény nacpal rovnou 21 a zapsal se do Guinessovy knihy rekordů.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Nejlepší španělský film v historii Netflixu bude mít pokračování. Dystopický psycho horor je nechutným odrazem lidské společnosti

Pád domu Usherů
Foto: Eike Schroter/Netflix © 2023

Zdroje: Netflix, Rotten Tomatoes, Metro, Empire, AwardsWatch,Mashable, THN

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.