Stephen King po zhlédnutí minisérie Netflixu promluvil o užívání OxyContynu. Jeho děsivé vedlejší účinky stály život statisíce lidí

Michaela Pašková
Foto: Keri Anderson/Netflix

Je to v podstatě měsíc, co Netflix uvedl limitovanou minisérii Zabiják bolesti (Painkiller), od které se očekávalo, že bude velkým hitem. Přestože kritici na minisérii reagovali spíše negativně, diváci, zejména čeští a slovenští, pravdivému příběhu o OxyContinu přece jenom podlehli.

Šestidílná minisérie Zabiják bolesti se věnuje událostem, které vedly ke vzniku opioidové krize v Americe, jež bohužel stále trvá a nabírá na obrátkách. V 90. letech bratři Sacklerovi prostřednictvím své farmaceutické společnosti Purdue Pharma uvedli na trh vysoké návykové analgetikum OxyContin. Ačkoli společnost novinku prezentovala jako méně návykovou než její varianty, nebylo tomu tak. Uživatelé léku na akutní a chronickou bolest si na něm nevědomky rychle vypěstovali závislost.

Vzhledem k tomu, že v té době vypukla jedna z prvních smrtelných opioidových vln, která stála životy stovky tisíc lidí, a rodina Sacklerových prokazatelně o vedlejších účincích OxyContinu věděla, Američané ji nenávidí.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: V 16 letech zabíjela v sebeobraně, přesto dostala doživotí. Dokument Netflixu ukazuje případ dívky, za kterou lobovala i Rihanna

Jedním z diváků Zabijáka bolesti je i legendární autor Stephen King, který minisérii prostřednictvím svého účtu na Twitteru, nyní X, chválí. Autor uvádí, že po vážné nehodě v roce 1999 mu doktoři nabídli nový úžasný lék, který se jmenoval OxyContin a měl se mu zalíbit. „Líbil se? Miloval jsem ho. Téměř k smrti. Se vším v tomto seriálu jsem se dokázal ztotožnit,“ napsal King ve svém tweetu.

Není to poprvé, co Stephen King o své nehodě promluvil. V červnu 1999 se procházel poblíž krajnice silnice v North Lovell ve státě Maine, když do něj zezadu narazil Dodge Caravan, jehož řidič ztratil nad vozem kontrolu. King utrpěl četná zranění, včetně zlomeniny nohy a kyčle, kolapsu plic a vážných poranění hlavy. Když ležel v bezvědomí v nemocnici, lékaři zvažovali amputaci jeho pravé nohy, ale nakonec se ji rozhodli zachránit. King se dokázal zotavit, i když zřejmě ne bez toho, aniž by mu lékaři doporučili užívání OxyContinu.

PSALI JSME TAKÉ: Marta odešla z domu a nikdy se nevrátila. Její tělo se hledá už 14 let. Dokument Netflixu je noční můrou všech rodičů

Ačkoliv je Glen Kryger v Zabijákovi bolesti fiktivní postavou, několik příběhů je v minisérii založeno na skutečných událostech. Minisérie Netflixu například ostře připomíná nehodu, která Kinga skoro stála život.

Foto: Keri Anderson/Netflix

Krátce po svém uvedení limitovaná minisérie Zabiják bolesti si na světovém Rotten Tomatoes vysloužila od kritiků slabších 47 % a diváků lepších 63 %. Nyní, měsíc po uvedení, dosahuje podobného hodnocení. Nicméně na Česko-Slovenské filmové databázi se v hodnocení vyšvihla na 79 % a aktuálně je na 982. místě v žebříčku nejoblíbenějších seriálů. I přesto diváci minisérie lidem doporučují, aby se raději podívali na Absťák, který je dostupný na Disney+.

ČTĚTE TAKÉ: Když dítě kvůli hamburgeru nebo salátu zemře drastickou smrtí. Po zhlédnutí nového dokumentu Netflixu možná zahájíte hladovku

Téma opioidové krize se Netflixu zřejmě zalíbilo, protože příští měsíc uvede kriminální drama Obchodníci s bolestí, ve kterém zazáří Emily Blunt a Chris Evans neboli Kapitán Amerika.


Zdroje: ČSFD, Rotten Tomatoes, Screen Rant, Stephen King/X

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.