Marta odešla z domu a nikdy se nevrátila. Její tělo se hledá už 14 let. Dokument Netflixu je noční můrou všech rodičů

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Představte si, že si vaše dospívající dcera vyrazí ven promluvit se svým bývalým přítelem a už se vám nikdy nevrátí domů. Nejenom, že ani po několika letech nevíte, co se jí stalo, ale nemůžete pořádně truchlit, protože policie nebyla schopna nalézt její tělo. Přesně taková muka prožívají rodiče Marty del Castillo Casanueva. Příběh nezvěstné dívky zpracoval Netflix ve své kriminální dokumentární minisérii Kde je Marta? (Where is Marta?).

Netflix se ve své dokumentární minisérii Kde je Marta? zaměřil na příběh, který je noční můrou snad každého rodiče. V sobotu 24. ledna 2009 tehdy 17letá Marta del Castillo Casanueva souhlasila, že si promluví se svým bývalým přítelem, protože si potřebovali něco vyjasnit. Bezproblémová Marta, která byla vždy oblíbená a ve škole se jí dařilo, patřila s 19letým Miguelem Carcano Delgadem do společného úzkého okruhu přátel. Nicméně po navázání vztahu se ukázalo, že je mladík příliš majetnický a žárlivý, a proto se s ním Marta po měsíci rozešla.

Osudného dne v odpoledních hodinách nasedla Marta na Miguelovu motorku a odjela s ním. Protože se nevrátila do 21:00, začala její matka Eva obvolávat přátele své dcery s otázkou, jestli Martu neviděli. Jedním z těchto přátel byl i Samuel, který společně s Miguelem a 14letým El Cucem tvořil nerozlučnou trojici. Kde byl jeden, byli zpravidla i zbylí dva. Samuel Evě sdělil, že Miguel opustil Martu okolo půlnoci, což Antonio, otec dívky, jako vysvětlení odmítl, protože tolik hodin ještě ani nebylo. Rodičům celá situace začala připadat divná a proto se Antonio vydal pátrat ven. Nejprve směřoval do nemocnice, protože usoudil, že dvojice mohla mít na motorce nehodu.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: V 16 letech zabíjela v sebeobraně, přesto dostala doživotí. Dokument Netflixu ukazuje případ dívky, za kterou lobovala i Rihanna

Foto: Netflix

Eva dál obvolávala přátele své dcery. Získala od nich různá telefonní čísla na Miguela. Poté, co Miguel konečně jeden z mnoha hovorů přijal, prohlásil, že Martu zhruba ve 21:30 přivezl k obchodu blízko jejího bydliště a tam ji opustil. Protože se Marta stále nevracela domů, v nemocnici nebyla a Miguel přestal zvedat Evě telefon, dorazil před jednou hodinou ranní Antonio přímo k domu mladíka. Vzhledem k tomu, že rolety byly zatažené a z bytu nebylo nic slyšet, bušil otec Marty kromě dveří i na okno.

Přátelé Marty, kteří si o ni začali dělat starosti, společně s otcem dívky pátrali po celé Seville. Evě se podařilo dovolat Miguelovu nevlastnímu bratrovi, Franciscu Javierovi, který jí řekl, že o ničem neví, ale svého bratra kontaktuje. Po chvilce volal Evě zpět s tvrzením, že jeho bratr opustil Martu blízko jejího domu.

Antonio situaci už nemohl vydržet a vydal se na policii nahlásit zmizení své dcery. Přestože ve Španělsku existuje zákon, dle kterého má policie nezletilé osoby začít hledat okamžitě, policista Antoniovi řekl, ať počká do pondělí, protože dcera mohla po dobré zábavě spát někde u přátel.

Foto: Netflix

Následujícího dne se Javier, strýc Marty, vydal do Miguelova domu znovu. Otevřel mu Miguelův nevlastní bratr a dokonce ho pustil do bytu, kde to smrdělo čistícími prostředky a bylo skvěle uklizeno. Nevlastní bratr tvrdil strýci stále to stejné. Miguel opustil Martu blízko jejího bydliště a poté se vrátil do domu, kde bydlel se svou přítelkyní. To znamená, že se ten večer neměl nacházet v bytě svého nevlastního bratra, kde ho Antonio hledal, protože už tam nebydlel. Vyšlo najevo, že tehdejší Miguelově přítelkyni bylo pouze 14 let a jejím rodičům nevadilo, že s nimi bydlí 19letý mladík, který udržuje vztah s jejich dcerou.

Protože Eva, Antonio a strýc Javier začali po celé Seville vylepovat plakáty, případu se okamžitě chytla média a právě v ten moment začala policie konat. Miguel se velmi rychle stal v Seville veřejným nepřítelem číslo jedna. Lidé neustále vycházeli do ulic a žádali pátrání po zmizelé dívce.

PSALI JSME TAKÉ: Mladíkovi zničila život i kariéru dívka, která nikdy neexistovala. Šílený příběh v dokumentární sérii Neslýchané představil Netflix

Dne 14. února na popud svědka, který uvedl, že viděl Miguela v časných ranních hodinách s invalidním vozíkem jeho mrtvé matky u domu nevlastního bratra, vyšetřovatelé mladíka znovu vyslechli. Kromě toho zajistili Miguelovo oblečení, které měl na sobě v noci, kdy Marta zmizela. Forenzní tým potvrdil, že se na oblečení nacházela Martina krev. Na základě těchto důkazů byl Miguel zatčen za údajnou vraždu Marty del Castillo.

Foto: Netflix

Při vyšetřování vraždy Marty byli hlavními podezřelými Miguel, jeho nevlastní bratr Francisco Javier, Samuel a El Cuco. Tito podezřelí několik let měnili své výpovědi a sabotovali celé vyšetřování.

Poté, co byly nalezeny důkazy proti Miguelovi, mladík nejprve policii tvrdil, že se s Martou pohádal v bytě nevlastního bratra a že ji praštil popelníkem, což vedlo k její smrti. S pomocí Samuela tělo mrtvé Marty převezl na most a shodil do řeky Guadalquivir. To byla první ze sedmi verzí, kterou v průběhu let Miguel předložil policii. Ve druhé jemu a Samuelovi měl pomoct El Cuco odvézt tělo k řece autem. Ve třetí verzi El Cuco vyhrožoval Martě nožem a pak ji znásilnil. Ve čtvrté verzi pomohl El Cucovi se sexuálním napadením a tělo potom spolu vyhodili na skládku.

V říjnu 2011, v době Miguelova soudu, označil za vraha svého nevlastního bratra. Krátce na to přišel s šestou verzí, ve které Martu uhodil popelníkem, protože chtěla, aby se rozešel se svou tehdejší přítelkyní a vrátil se k ní. Miguel odcházel od soudu s trestem 20 let vězení, a to i přesto, že policie nenalezla tělo a nebyla schopna zjistit, co se přesně stalo. Nevlastní bratr Francisco Javier, Samuel a El Cuco byli zproštěni viny pro nedostatek důkazů. Policie byla přesvědčena, že byl případ uspěchaný a falešně uzavřený. Vyslechli proto Miguela ve vězení znovu, díky čemuž se dočkali nejvíce pravděpodobné sedmé verze.

Miguel se nacházel v bytě s Martou a svým nevlastním bratrem. Bratři věšeli prádlo, když Francisco Javier obvinil Miguela z neplacení nájmu. Nevlastní bratr přešel do agrese a jakmile se před ním pokoušel Miguel uprchnout, Marta se mu snažili pomoci. Nevlastní bratr vytáhl pistoli a několikrát Martu udeřil pažbou zbraně do hlavy. Tělo Marty měli poté bratři odhodit do příkopu a zakrýt sutinami. Nicméně ani tam policie tělo Marty nenašla.

ČTĚTE TAKÉ: Miláček národa přes 50 let znásilňoval děti i dospělé. Kryla ho policie i advokát královny

Foto: Netflix

V roce 2021, v době natáčení dokumentární minisérie Kde je Marta?, režisérka Paula Cons prozkoumala záznamy z telefonních hovorů a zjistila, že chybí mnoho informací. Policie dle telefonů netrasovala pohyb podezřelých osob, přestože touto technologií tehdy již disponovala. Dokonce nepožádala telefonní společnosti o záznamy. Přišlo se na to, že alibi nevlastního bratra rovněž nesedí.

Ani po letech se rodina nevzdává, stále hledá tělo Marty a přeje si ji řádně pohřbít.


Zdroje: informace z dokumentární minisérie Kde je Marta?, DMT

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.