Když dítě kvůli hamburgeru nebo salátu zemře drastickou smrtí. Po zhlédnutí nového dokumentu Netflixu možná zahájíte hladovku

Foto: Netflix

Ve středu 2. srpna vydal Netflix dokument (P)otrava (Poisoned: The Dirty Truth About Your Food), který vám otevře oči o smrtelných nemocích, které pocházejí z potravin. Šokující odhalení o potravinářském průmyslu vás rozhodně nenechá chladnými.

Chcete si dát něco zdravého, třeba salát? Římský salát a špenát jsou však častými přenašeči alimentárních patogenů (kontaminace baby špenátu v roce 2006 vedla k vážnému propuknutí E. coli ). A co třeba kuře? Syrové může být infikováno salmonelou. Že byste si dali radši toust s arašídovým máslem? Po seznámení se se skandálem kolem amerického výrobce arašídových produktů vás možná přejde chuť.

Poté, co zhlédnete dokument Netflixu s opravdu příhodným názvem – (P)otrava, možná zahájíte hladovku. Připomíná nám, abyste si dávali dobrý pozor na to, co jíme. Dokument sice upřednostňuje zpravodajství a analýzu před šokujícími emotivními příběhy, ale ty, které jsou v něm okrajově zmíněny, úplně stačí k tomu, aby nám při pomyšlení na ně zatrnulo.

TAKÉ JSME PSALI: TOP 7 mrazivých dokumentů podle skutečných událostí: Nechybí únosy, vraždy ani zvrácená sekta

Dokument se zaměřuje na nepohodlné pravdy o nebezpečích, která jsou spojena s tím, co jíme, a nedbalosti těch, kteří jsou za to odpovědní. Je to příběh o nefunkčním systému, který často staví zisk před veřejné zdraví a bezpečnost.

P)otrava začíná epidemií E. coli, která v letech 1992 a 1993 zabila čtyři děti poté, co snědly kontaminované hamburgery Jack in the Box. Tato tragédie vedla k větší regulaci zaměřené na zlepšení bezpečnosti rychlého občerstvení v USA. Případ z roku 2018 pak ukazuje příběh osmnáctileté dívky, která snědla kontaminovaný salát a do několika dní zemřela velice ošklivou smrtí.

TAKÉ JSME PSALI: Dokument, který navždy změní váš pohled na dětskou zdravotní péči: Postarejte se o Mayu míří na Netflix

Foto: Netflix

Dále se dokument zaměřuje na vedení firem a vládní regulační orgány, protože přesně ti jsou obvykle odpovědní za kontaminované produkty. „Výrobci potravin je často nepovažují za jídlo, ale za zboží,“ vysvětluje právník Bill Marler v dokumentu. Svůj boj proti špatné regulaci potravin začal tím, že zastupoval jednu z obětí incidentu Jack in the Box.

Dále v dokumentu vystupuje například Kenneth Kendrick, bývalý manažer Peanut Corporation of America, který udal svého šéfa a vlastníka korporace Stewarta Parnella poté, co pozměnil záznamy o inspekci, aby mohl expedovat kontaminované ořechy. V roce 2014 byl Parnell odsouzen k 28 letům vězení.

Politici neustále opakují, že USA má ty „nejbezpečnější zásoby potravin na světě“,  ale (P)otrava ukazuje, že je to od pravdy stále ještě daleko.

ČTĚTE TAKÉ: Strhující dokument ukazuje obrovskou tragédii, která vedla k několika světovým rekordům, a diváci si ho nemohou vynachválit

Zdroj: Dokument (P)otrava

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.