Tvůrce nejlepšího sci-fi Netflixu k napsání jedné epizody použil ChatGPT. Výsledek se nedá popsat slušnými slovy

Foto: Nick Wall/Netflix © 2023.

Už 15. června na Netflix dorazí šestá řada nejlepšího sci-fi seriálu Netflixu, kterým je Black Mirror. Jeho tvůrce Charlie Brooker se rozhodl k napsání jedné z epizod použít umělou inteligenci. To, co mu ChatGPT napsal, nedokázal popsat slušnými slovy.

Black Mirror je antologická série Netflixu, která často odhaluje nezamýšlené negativní důsledky technologií v dnešní společnosti. Vzhledem k tomu, že v poslední době ve světě vyvolal velkou pozornost software ChatGPT, který dokáže pomocí umělé inteligence vygenerovat obsah podle zadání, tvůrce seriálu Charlie Brooker se rozhodl ho využít k napsání jedné epizody.

Brooker si však brzy uvědomil, že výstup, který od ChatGPT dostal, se nedá použít. „Přišel s něčím, co zní na první pohled věrohodně, ale na druhý pohled je to úplná sra**a,“ řekl v rozhovoru pro Empire.

„Protože vše, co umí, je jen to, že vyhledá všechny synopse epizod Black Mirror a nějak je dá dohromady. Pak, když se ponoříte trochu hlouběji, řeknete si: Ach, tady vlastně není žádná skutečná originální myšlenka.“ Pravdou totiž je, že ChatGPT pouze čerpá z toho, co již existuje, a nevytváří nic nového. A přesně to se Brookerovi při hraní si se sowfwarem potvrdilo.

TAKÉ JSME PSALI: Tři roky si ho nikdo nevšímal, teď je dystopické sci-fi hitem Netflixu. Je jako X-meni na druhé straně zákona

Foto: Netflix © 2023.

Brookerova zkušenost s AI se nakonec ale přece jen ukázala jako užitečná zkušenost. Stejně jako ve většině epizod Black Mirror se ukázalo, že problémem není samotná technologie, ale její využití lidskými bytostmi. Brooker zjistil, že ho tato technika vlastně učí, co v budoucnu nedělat.

Nová série seriálu bude mít na Netflixu premiéru 15. června a naštěstí žádnou z pěti hodinových epizod, které uvidíme, nenapsal ChatGPT.

Další informace o jednotlivých epizodách si můžete přečíst v našem předchozím článku.

ČTĚTE TAKÉ: Nejočekávanější postapokalyptický thriller roku míří na Netflix. Z jeho traileru jde mráz po zádech

Zdroje: Empire, Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.