Peter Dinklage v novém dokumentu vysvětlí, Jak se stát tyranem po vzoru světových diktátorů

Foto: Netflix

V TOP 10 se na Netflixu už nějakou dobu drží lehce cynický dokumentární americký seriál Jak se stát tyranem (How To Become A Tyrant). Na streamovací platformě se neohlášeně objevil 9. července.

Adolf Hitler. Saddám Husajn. Idi Amin. Každý zná tato notoricky známá jména mužů, kteří se dostali k absolutní moci. Šestidílná série Netflixu v jednotlivých epizodách rozebírá, jak získat moc, a co je ještě důležitější, jak si ji udržet. Pro příklad je zde uvedeno šest nejslavnějších diktátorů posledních zhruba sta let.

Každá epizoda je věnována jinému člověku, a to prostřednictvím rozhovorů s odborníky, archivních záběrů, infografiky a animací. Celým dokumentárním seriálem provází vypravěč Peter Dinklage.

První epizoda je věnována Hitlerovi a nese název Chopte se moci. Dokumentuje jeho cestu od vojáka z první světové války k nejvyššímu vůdci Německa a ukazuje jeho strategii: Určit skupinu, která je vysoce nespokojená; podnítit hněv na nepřítele, ať už je skutečný nebo ne; být mužem lidu; označit se pomocí symbolů, aby se lidé cítili jako součást týmu; vyčkat na příležitost udeřit.

Ve druhé epizodě Dinklage hovoří o tom, jak udržet sílu, jakmile se jí chopíte, a vše dokládá na příběhu Saddáma Husajna. Epizoda se jmenuje Zničte nepřátele. Jak trefné. Poté, co Husajn v roce 1979 získal nejvyšší moc v Iráku, pustil se do zabíjení, mučení a vyhrožování každému, o kom si myslel, že by ho dokázal svrhnout. To zahrnovalo blízké poradce, a dokonce i členy rodiny.

Další epizoda Rozpoutejte teror se zaměřuje na bývalého prezidenta Ugandy Idiho Amina, který byl pro svou krutost přezdívaný jako řezník z Kampaly. Navazuje Přivlastněte si pravdu představující Josifa Stalina, pro kterého byla pravda jenom ohebným nástrojem v jeho krvavých rukou. Hvězdou další epizody s názvem Vytvořte novou společnost je Muammar Kaddáfí. A ve finále se podíváme do Severní Koreji na dynastii Kimů v epizodě Vládněte navždy.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.