Tři roky si ho nikdo nevšímal, teď je dystopické sci-fi hitem Netflixu. Je jako X-meni na druhé straně zákona

Foto: Vertical Entertainment

V roce 2019 vyšel akční sci-fi snímek Code 8 režírovaný Jeffem Chanem. Hlavní role v něm ztvárnili Robbie Amell, Stephen Amell a Sung Kang. Tento kanadský dystopický film je od roku 2020 ke zhlédnutí také na Netflixu, kde se překvapivě po třech letech dostal znovu mezi 10 aktuálně nejsledovanějších titulů.

Zbraně, robocopové, superschopnosti, drogy – tak by se dal čtyřmi slovy popsat film Code 8. Čtyři procenta populace se z neznámých důvodů rodí s nadpřirozenými schopnostmi, které používají k šíření kriminality. Jedním z nich je Connor Reed (Robbie Amell), kterého dluhy za léčbu nemocné matky donutily přidat se ke zločinci Garrettovi (Stephen Amell) a společně vyloupit banku. V patách jim však jde speciální policejní komando vedené agentem Parkem (Sung Kang).

Dystopické sci-fi Code 8 vydané v roce 2019 je na Netflixu už tři roky (od 11. dubna 2020), kdy se v mnoha zemích dostalo do TOP 10 nejsledovanějších snímků na platformě. Nyní se mu podařilo opět získat si pozornost diváků, včetně těch českých. Film se rychle vyhoupl do TOP 10 aktuálně nejsledovanějších filmů a v Česku si aktuálně drží čtvrtou pozici. Stejně je na tom na Slovensku nebo v Maďarsku. V TOP 10 si od konce května do dneška našel místo ale i v mnoha dalších zemích.

Náhlým návratem filmu na výsluní může být fakt, že Netflix nakoupil práva na jeho pokračování a chce ho opět divákům připomenout. Proto jim ho poslední dny tak trochu podsouvá. Stejně jako Code 8 se má pokračování odehrávat ve fiktivním Lincoln City, kde malé procento populace ovládá nadlidské síly. Robbie Amell v roce 2022 potvrdil, že natáčení Code 8: Part II skončilo, přičemž pokračování popsal jako „velký film“. Částečně možná i proto, že mu Netflix zjevně nabídl dvakrát větší rozpočet než u prvního dílu. Podle aktuálního podezřelého dění na Netflixu kolem prvního dílu je možné, že se dvojky dočkáme ještě letos.

Nejde přitom o žádný extra povedený kousek, spíše průměr, který diváci u nás (59 %) ani v zahraničí (61 %) nehodnotí nijak vysoko. Oceňují však nápad, akční scény a místy i scénář.

„X-meni na druhé straně zákona. Tuctový námět, technicky kvalitně zpracovaný do sci-fi béčka bez scénáristické invence a pořádných hereckých tahounů,“ stojí například v jedné z recenzí na ČSFD. „Když u Code 8 přehlédneme ten sci-fi element nadpřirozených schopností, zůstane nám z toho jen poměrně obyčejné krimi o čestných zlodějích a zlotřilých mafiánských bossech s průměrnou zápletkou, kterou jsme už v jiných filmech viděli mnohokrát. Natočené je to však na úrovni a chyby se tomu nějak moc vytknout nedají,“ stojí v další.

Za nás můžeme říct, že pokud do Code 8 nevkládáte vysoké očekávání, můžete být při jeho sledování spokojeni a možná vás nakonec i překvapí.  Některé jeho části jsou slabší a možná i trochu zklamáním, jiné je ale příjemné sledovat. Rozhodně se jedná o celkem zajímavý příběh, z trochu opačného pohledu, než jsme zvyklí, který by však potřeboval ještě trochu dotáhnout. Nutno podotknout, že jde o nízkorozpočtový film, přes to dokáže být však celkem efektivní a své diváky si rozhodně našel.

Zdroje: Netflix, Autorka článku, ČSFD, Rotten Tomatoes, FlixPatrol, Wired, Syfy

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.