Na maratonu v Bostonu utrhla doma vyrobená bomba končetiny téměř 20 lidem. Islámští teroristé zabili i osmiletého chlapce

Tereza Pulgretová
Foto: Netflix

Když se před deseti lety vydávali lidé na maraton v Bostonu, jen těžko mohli tušit, že se tento den zapíše k nejtragičtějším ve sportovní historii. O teroristickém útoku, při kterém zemřeli tři lidé a mnoho dalších bylo zraněno, nyní Netflix natočil dokument. V seriálu Americká štvanice: Útok na Bostonský maraton se tvůrci prokousali archivními záběry, rozhovory a zrekonstruovali děsivé události, které k neštěstí vedly.

Nový pohled na tragickou událost amerických dějin poskytli divákům tvůrci Netflixu. V třídílném dokumentárním seriálu se vydali do 15. dubna 2013, kdy se statisíce lidí vydaly fandit běžcům na Bostonský maraton. Velká sportovní akce se ale proměnila v peklo, jaké si nikdo z přihlížejících neuměl ani v nejhorších snech představit.

Svědci z Česka

Vše začalo v odpoledních hodinách, zhruba tři hodiny poté, co do cíle vběhl vítěz závodu. Na trati však stále zůstávalo přes pět tisíc sportovců, kterým navíc fandilo velké množství diváků. V závěrečném úseku zhruba dvanáct vteřin po sobě na trati vybuchly dvě podomácku vyrobené nálože z tlakových nádob naplněných hřebíky, kuličkami a jinými kovovými předměty.

ČTĚTE TAKÉ: Největší útok v evropské historii: Dokument nabízí nový pohled na tragédii v Madridu

Při masakru tehdy v cílové rovince zemřeli tři lidé a dalších 280 bylo zraněno. Jednou z obětí byl teprve osmiletý chlapec, jehož matka měla po atentátu těžce poraněný mozek. O dva roky mladší sestra přišla o nohu, stejně jako další necelá dvacítka lidí, kterým výbuch utrhl končetiny. Závodu se účastnili i čeští běžci, kterým se naštěstí bomby vyhnuly a z maratonu domů odletěli bez zranění.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vojáci na ranči přejeli tankem sektáře. Při obléhání hořící farmy zemřelo i 21 dětí

Krvavý hon

Životy, které ale útočníci onen osudný den vzali, nebyly poslední. Dva bratry čečenského původu Džochara a Tamerlana Carnajevovi, kteří se do USA přistěhovali v roce 2001 ze severního Kavkazu, začala ihned hledat tamní policie i federální úřad. Díky zveřejněným fotkám pachatele 18. dubna rozpoznal policista, kterého ale teroristé zastřelili.

Při útěku pak těžce zranili ještě další dva strážce zákona, jeden z nich následkům o rok později podlehl. Následovala přestřelka, ve které zemřel i Tamerlan. Mladší Džochar sice uprchnul, o pár dní později ho ale policisté našli.

U soudu dostal atentátník trest smrti. Ve svých 30 letech je tak nejmladším člověkem v USA čekajícím na vykonání rozsudku smrti. Pozdější vyšetřování ukázalo, že dvojice, která se podle svých slov mstila za tažení amerických vojáků v Iráku a Afghánistánu, byla radikalizovaná islámskými extremisty.

Tři díly seriálu Americká štvanice: Útok na Bostonský maraton, který odkrývá nové skutečnosti deset let staré tragédie, si na Netflixu můžete pustit od 15. dubna.

Zdroje: Netflix, Novinky, Reflex, Minutové zprávy

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.