Největší teroristický útok v evropské historii: Dokument nabízí nový pohled na tragédii v Madridu

Foto: Netflix

Na Netflix nyní míří dokument 11M: Terror in Madrid, který hlouběji zabrousí do zákulisí největšího teroristického útoku v evropské historii, při kterém bylo zabito 192 lidí a kolem 2 000 zraněno.

Dne 11. března 2004, v den nyní známý jako 11M , došlo v Madridu k největšímu teroristickému útoku v evropské historii, jehož cílem bylo zabít co největší množství lidí. V důsledku výbuchu třinácti časovaných bomb, nastražených ve vlacích, bylo nakonec zabito 192 lidí a kolem 2 000 zraněno.

Španělská vláda původně tvrdila, že zvěrstvo bylo spojeno s baskickou teroristickou skupinou ETA, ale nakonec byla konečně odhalena skutečná identita strůjců útoků. Stáli za nimi islamističtí extremisté, kteří se inspirovali al-Káidou a nelíbila se jim účast země ve válce v Iráku. Někteří odsouzení dostali dokonce tresty ve výši 42 917 let vězení. Reálně si ale odpykají 40 let. Jiní po hrůzném činu spáchali sebevraždu.

Na Netflix nyní míří dokument 11M: Terror in Madrid o této hrůzné události, která zasáhla celý svět. Pozornost bude věnována dosud nevídaným událostem kolem strašlivého teroristického útoku, při kterém záchranné služby a stovky anonymních hrdinů spolupracovaly na pomoci obětem útoku a proměnily Madrid v příklad solidarity, odvahy a občanské unie.

Dokument obsahuje výpovědi přeživších a dalších zasvěcených osob jako jsou novináři, svědci nebo policie. Film vyobrazuje i politickou krizi, kterou útok vyvolal a honbu za pachateli.

Dokument je na Netflixu dostupný od 23. února.  

Zdroje: Netflix, Wikipedia, Česká televize

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.