Vojáci na ranči v Texasu přejeli tankem sektáře. Při obléhání hořící farmy zemřelo i 21 dětí

Tereza Pulgretová
Foto: Netflix

Před třiceti lety tragicky skončilo obléhání texaského ranče, na kterém pobývala náboženská sekta Davidiánů. Američtí vojáci a FBI po několikatýdenním obklíčení na základnu fanatiků vjeli tanky a vypustili mezi ně slzný plyn. Budova se nakonec z nevysvětlených důvodů vznítila a na místě zahynulo 76 lidí včetně 21 dětí a dvou těhotných žen. 

O kontroverzní události, jež se v roce 1993 odehrála na ranči ve městě Waco, bylo napsáno mnoho. Netflix nyní o texaské tragédii, ve které hrál hlavní roli náboženský diktátor, natočil třídílný dokument. A i po třech dekádách toto téma mezi veřejností rozdmýchává vášnivé debaty.

Dlouhé 51denní obléhání ranče, jenž nesl název po slavné izraelské hoře Mount Carmel, odstartoval Vernon Wayne Howell. Ten se jakožto poslední vůdce sekty Davidiánů založené ve 30. letech minulého století nechal přejmenovat na Davida Koreshe. Pod tímto jménem se pak rozhodl zahájit apokalypsu proti nevěřícím celého světa.

I toto rozhodnutí přispělo k tomu, že měli kult usídlený ve Waco v hledáčku FBI a ATF, kteří dostali informaci o podezření z nelegálního držení zbraní. S výroky Koreshe vše napovídalo strachu z teroristického útoku. Přiblížení FBI a ATF ale členové kultu brali jako útok a na ranči začalo několik týdnů dlouhé peklo na zemi.

Po zásahu amerických vojáků, kteří v 19. dubna 1993 vjeli s tanky na území sektářů, se strhl boj. Na místě došlo k několika přestřelkám, použití slzného plynu, jednoho z Davidiánů dokonce přejel tank. Nejvíc lidí ale zemřelo poté, co se vznítila budova, ve které členové kultu pobývali. Někteří uhořeli, další se udusili zplodinami, na jiné spadly poničené části objektu. K „ukončení pozemského trápení“ si několik nešťastníků dopomohlo samo.

Po masakru ve Waco zůstalo 76 mrtvých včetně 21 dětí a 2 těhotných žen, druhá strana barikády zaznamenala ztrátu 6 agentů. Kvůli velmi tvrdému zákroku a nepochopení situace je kauza i v současné době považovaná za problematickou.

Dokumentární série Masakr ve Waco bude na Netflixu k vidění od 22. března.

Zdroje: Netflix, What’s on Netflix, ČSFD, IMDb, Prima ZOOM

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.