Trýznivé dětství i tragická smrt bratra. Co ho v životě nezabilo, to ho posílilo. Dnes slaví narozeniny Arnold Schwarzenneger

Tereza Pulgretová
Foto: Netflix

Většina lidí si ho pamatuje jako namakaného robota z filmové série Terminátor nebo pro jeho slavnou roli ve snímku Barbar Conan. Arnold Schwarzenneger ale za svůj dlouhý život vyzkoušel kromě herectví také mnoho jiných kariérních cest. Pojďte si s námi přiblížit zajímavý a dobrodružstvím napěchovaný život oslavence, kterému je dnes 77 let.

Pokud jste někdy přemýšleli nad tím, odkud jméno slavného umělce a sportovce pochází, máme pro vás odpověď. Schwareznneger se narodil 30. července v roce 1947 poblíž rakouského Grazu do rodiny, jejíž hlavou byl policista a v minulosti také člen nacistické strany. V dětství, které strávil po boku staršího bratra Meinharda, to neměl doma lehké. O komplikovaném vztahu s rodičem, jenž byl zraněný v bitvě o Stalingrad, se otevřel v loňském dokument Arnold na Netflixu, který u českých diváků sklidil obrovský úspěch.

„Jeho chování bylo hodně schizofrenní. Občas na nás byl hodný, ale potom přišel domů ve tři v noci opilý a křičel. Vzbudili jsme se a srdce nám bušila jako o závod, protože jsme věděli, že každou chvíli může uhodit mámu nebo se zbláznit,“ vzpomínal na těžké časy v Rakousku.

ČTĚTE TAKÉ: ARNOLD SCHWARZENEGGER V NOVÉM DOKUMENTU NETFLIXU UKÁŽE SVOU PRAVOU TVÁŘ. V UPOUTÁVCE MLUVÍ O SVÉM NEJVĚTŠÍM SKANDÁLU I POLITICE

Ačkoliv herec ve 21 letech svoji rodnou zemi opustil, o tři roky poté se dozvěděl, že Meinhard tragicky zemřel při autonehodě, když řídil opilý. Za vinu to v současné době dává i otci. „Byl mnohem víc citlivý než já. Pro mě to bylo posilující, ale můj bratr byl velmi křehký,“ vysvětlil, proč podle něj začal sourozenec hodně pít.

Z domu, kde vyrůstal, je nyní museum s věcmi, které Schwarezennegera v životě doprovázely. K vidění je například jeho stará postel, motorka z Terminátora, stroje na posilování nebo kopie stolu, který mu sloužil ve funkci kalifornského guvernéra.

PSALI JSME: DO SERIÁLU STRANGER THINGS MÍŘÍ HVĚZDA Z TERMINÁTORA. NATÁČENÍ 5. ŘADY SE VŠAK POTÝKÁ S PROBLÉMY

Foto: ARTE France

Tankista, investor i televizní svůdník

O tom, že se díky tvrdé dřině stal úspěšným kulturistou, hercem a v roce 2003 také republikánským politikem, většina lidí nejspíš ví. V průběhu svého života si ale vyzkoušel také další práce, o kterých se už mluví méně. V roce 1965 nastoupil na povinnou vojnu do rakouské armády, kde začal pořádně cvičit a makat na silném těle a fyzičce. Při službě se ale kromě zvedání činek naučil také jiné činnosti, jako je například řízení tanku.

Než se mu povedla nastartovat dráhu u filmu, skóroval v roce 1973 jako soutěžící v televizní show s názvem The New Dating Game. Ženy a muži měli v pořadu za úkol najít si partnera bez toho, aniž by se viděli. Kdo by to byl řekl, že zrovna Schwarzenneger účinkoval v pořadu, který byl v podstatě předchůdcem současné populární reality show Love is Blind.

Protože se tehdy sportovec a začínající umělec nechtěl spoléhat pouze na aktuální úspěch, investoval peníze, které vyhrál v kulturistice do nemovitostí. I díky tomu si poté mohl dovolit role vybírat a ne brát vše, co mu zrovna přišlo pod ruku.

Arnold Silný

Herecké začátky pro legendu nebyly vůbec lehké a vypadá to, že filmaři měli problém úplně se vším. Některým se nelíbily jeho velké svaly, dalším vadil přízvuk a trnem v oku jim bylo také jeho dlouhé a pro Američany matoucí jméno. V titulcích byl proto u svých prvních rolí uváděn jako „Arnold Strong“. Brzy ale od tohoto nesmyslu upustil a časem se jméno Schwarzenneger stalo jedním z nejznámějších na světě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: SCHWARZENEGGERŮV SERIÁL V ČESKU OVLÁDL NETFLIX. HEREC ZA TO ČESKÝM FANOUŠKŮM PODĚKOVAL A CHYSTÁ POKRAČOVÁNÍ

Foto: ARTE France

Úspěšný dokument

O třídílném snímku Arnold, která v roce 2023 vyšla na Netflixu, jsme se v článku už zmiňovali. Že si u tuzemských fanoušků vedl opravdu na výbornou, svědčí i jeho hodnocení na Kinoboxu, kde získal .

„Inspirující dokument a ukázka toho, že i když jsou na první pohled vidět svaly, neznamená to, že chybí mozek a že každý start bývá často velmi složitý, ale je třeba vydržet,“ vyzdvihla jedna z divaček.

„Perfektně poskládaný dokument o žijící legendě. Arnie se umí hodně pochválit a má také za co. Umí si ale přiznat i neúspěch a posypat hlavu popelem. Životní příběh začíná dynamicky a končí bilancováním a trošku smutkem, a tím přesně kopíruje i skvělé vystupňovaný dokument. Velká paráda a povinnost pro všechny fanoušky Arnolda Schwaezeneggera,“ doplnil další.

Zdroje: The Independent, Netflixer, ČSFD, Mental Floss, CNN, Collider, Kinobox

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.