Arnold českým divákům Netflixu vytřel zrak. Sérii o jeho životním příběhu dávají neskutečně vysoké hodnocení

Foto: Netflix

Arnold Schwarzenegger v červenci oslaví 76. narozeniny a na Netflix se nyní vřítil hned se dvěma novinkami. Tou první je akční komedie FUBAR. Ta patří spíše k průměru. Druhou se ale nejen svým fanouškům zavděčil a sklidil za nic skvělá hodnocení. Jde o třídílný dokument nazvaný jednoduše Arnold, který nás provede několika různými aspekty života této živoucí akční legendy.  

„Celý život jsem měl mimořádný talent vidět naprosto jasně, co je přede mnou. Když to vidím, musí to být dosažitelné. Šlo o to vytvarovat tělo podle vlastní představy. Ale dá se použít i k utváření vlastní mysli, aby dokázala věci, které jsou podle všech nemožné. A to vám dává vůli a žádné pochybnosti, že své vize můžete nejen změnit v realitu, ale své sny ještě překonat,“ začíná Arnold své vyprávění v první epizodě dokumentu nazvané Sportovec, která se zaměřuje na jeho neuvěřitelnou sportovní kariéru.

Foto: Netflix

Dozvídáme se také o Schwarzeneggerově rodině, dětství, rodném Thalu v Rakousku, kam se neustále vrací, službě v armádě ale také o touze dostat se do Ameriky. Vysvětluje, jak se na začátku své vzpěračské kariéry u své rodiny setkával s nepochopením a mluví o lidech, kteří ho na jeho cestě za dnem podpořili.

Další díl nazvaný Herec se pro změnu zabývá jeho cestou ke slávě hollywoodské hvězdy a rolemi v populárních akčních snímcích. Mluví ale také o svých životních láskách a soupeřích. Závěrečný díl se jmenuje Američan – Arnolda pronásledují média, má na krku skandál, a navrch trable v manželství. Přesto se jako kalifornský guvernér rozhodne dělat politiku jinak.

Dokumentární série, která má celkem tři hodiny, nadchla mnoho diváků u nás i za hranicemi. Na ČSFD má dokument neskutečné 91% hodnocení. „Tento dokument vše spojuje na jedno místo a je poutavý jak obsahem, tak formou. A navíc je to dokument o Arnoldovi s Arnoldem, který je cool i na stará kolena,“ stojí například v jedné z recenzí.

„Dokument nepřináší absolutně nic nového, ale jeho perfektní řemeslné zpracování a nesmírně charismatický průvodce, tvoří krajně nakažlivou symbiózu, která většinu divácké obce donutí slupnout všechny tři díly naráz,“ píše se v další.

Arnold se v Česku ihned po vydání vyšplhal na první místo v TOP 10 aktuálně nejsledovanějších seriálů na Netflixu. V globálním žebříčku je na tom o něco hůř. Podle serveru FlixPatrol se aktuálně drží na páté příčce.

Skvělé hodnocení si Arnold získal také na globální platformě Rotten Tomatoes, kde získal 71 % od kritiků a parádních 94 % od publika. „Toto je opravdu skvělý a upřímný dokument o raketovém vzestupu a výzvách tohoto složitého muže,“ zaznívá v jedné ze zdejších recenzí a další dodává: „Archivní záběry a moderní rozhovory jsou dobře propojeny, aby se z toho stal výjimečný dokument. Často si stěžuji, že je většina moderních dokumentů příliš dlouhá – tento se třemi díly je tak akorát.“

Zdroje: Dokument Netflixu, ČSFD, Rotten Tomatoes, Netflix, FlixPatrol

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.