Recenze: Tvrdá odplata je naprosto příšerný béčkový biják. Ani výkon Jessicy Alba mu moc nepomáhá

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Přestože Netflix v letošním roce zaznamenal několik větších hitů, vydává rovněž jeden filmový propadák za druhým. Po fiasku v podobě Mea Culpa přišel Kosmonaut z Čech, následoval příšerný remake Mzda za strach a poté diskutabilní druhý díl Rebel Moon. Nyní tady máme akční thriller Tvrdá odplata (Trigger Warning), který snad zvládnou sledovat jen ti největší fanoušci Jessicy Alba.

Od premiéry snímku Sin City – město hříchu, v němž Jessica Alba předvedla, že není pouhopouhou pěknou tvářičkou, uplynulo téměř dvacet let. Nyní se třiačtyřicetiletá herečka ujala hlavní role v akčním thrilleru Tvrdá odplata, a dokonce se podílela i na jeho produkci. Ačkoliv se Alba nechala slyšet, že si nepřála, aby její postava byla pouze expertkou na přestřelky, ale uměla i pořádně nakopávat zadky, a proto například trénovala styl boje s nožem, z filmu to moc patrné není.

Děj se točí okolo členky speciálních jednotek, která se ze služby v zámoří vrací domů poté, co její otec zemřel. Doma ji vítá bývalý přítel, nyní šerif, jenž se jí snaží vsugerovat myšlenku, že otci už to v posledních měsících moc nemyslelo. Netrvá tedy dlouho, než Parker přijde na to, jak to ve skutečnosti celé bylo.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: POZOR, NEPOUŠTĚT: NEJHORŠÍM KVĚTNOVÝM NOVINKÁM NA NETFLIXU VÉVODÍ TRAPNÁ KOPIE S ROBERTS A CLOONEYEM, V ZÁVĚSU JE PODIVNÉ SCI-FI

Tvrdá odplata
Foto: Ursula Coyote/Netflix

Přejdeme-li skutečnost, že v prvních minutách se postava Alby se svou speciální jednotkou nachází na misi v poušti, kdy i přes parný den vypadá lépe, než mnozí lidé čerstvě po sprše, vidíme, že nám tvůrci na červeném podnose přímo pod nos naservírovali béčkový biják. Slibované skvělé akční scény jsou místy spíš k smíchu a momentů, ve kterých děj značně pokulhává, je až přespříliš.

Je velmi obtížné nalézt v akčním thrilleru Tvrdá odplata něco, co by se dalo vyzdvihnout a přimělo by to ostatní milovníky filmů dát tomuto kousku šanci. Špatný scénář, špatný střih a nelogické chování postav dobrý film zkrátka neudělají. Jestliže bych měla tento film ohodnotit, více jak tři body z deseti si rozhodně nezaslouží.

Pokud bychom se společně podívali na to, jak tuto novinku hodnotí ostatní diváci na ČSFD, viděli bychom hodnocení mizerných 36 %. Vzhledem k tomu, že v době psaní článku film ohodnotily necelé čtyři stovky diváků, nelze předpokládat, že by se v budoucnu nějak razantně zlepšilo.

Tvrdá odplata
Foto: Ursula Coyote/Netflix

Jeden z diváků dokonce ve své recenzi uvádí, že hodnocení naprosto chápe. „Plně rozumím těm 36%, kvůli tomuhle se Jessica Alba opravdu z herecké pauzy vracet nemusela. Já jsem na čistém průměru, ale skutečně se jedná o ničím nenápaditý film i na poměry Netflixu, který ničím nepřekvapí a všechny motivy filmu už jste viděli mockrát jinde a lépe. Chvilku jsem váhal, zda-li to za můj čas stojí, vy nemusíte.“

„Jednou za čas podobné přímočaré béčko o pomstě neuškodí, ale tohle je hloupé i v rámci žánru. Jessica Alba nakonec není špatná a návrat k herectví zvládla v pohodě, ale nic to nezmění na tom, že tenhle kousek je většinu času prostě jen nuda,“ píše jiný.

Další je podobného názoru. „Jediná dobrá věc na tomto snímku je Jessica Alba a ani ona nepředvádí bůhvíjak dobrý výkon. Akční scény jsou nudné a ničím nepřekvapí. Doslova i hlavní záporák přijde v druhé půlce filmu a za 10 min je mrtvý v sekundovém souboji. Tenhle druh filmu jsem viděl už tolikrát, ale tady to zkrátka nefunguje, takže se tomu vyhněte jak jen můžete, nestojí to za váš čas.“

PSALI JSME TAKÉ: 10 NEJLEPŠÍCH THRILLERŮ NA NETFLIXU: VÉVODÍ JIM KOUSEK, KTERÉMU ČEŠI UDĚLILI 95% HODNOCENÍ

Přesto, že většina diváků sledování akčního thrilleru Tvrdá odplata spíše nedoporučuje, nachází se ve sledovanosti na Netflixu aktuálně na prvním místě v TOP 10.

Zdroje: Autorská recenze, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.