Film, kterému se vyhněte, pokud nechcete plýtvat svým časem. Očekávaná novinka Netflixu je vymaštěná maketa rutinního thrilleru

Michaela Pašková
Foto: Reda Laaroussi/Netflix

Vypadá to, že po pár úspěšných projektech na začátku roku začala Netflix provázet pořádná smůla. Po fiasku v podobě Mea Culpa následoval Kosmonaut z Čech. Závěrem března hodlal streamovací gigant potěšit své uživatele očekávaným remakem francouzské klasiky z 50. let, která je i po letech považována za jeden z nejnapínavějších akčních thrillerů všech dob. Bohužel kdyby film Mzda za strach (The Wages of Fear) nevydal, udělal by rozhodně lépe.

V roce 1950 francouzský spisovatel Georges Arnaud vydal dobrodružný román Mzda za strach, který na Databázi knih dosahuje skvělého hodnocení 79 %. Knižní dílo zaměřující se na skupinu odvážlivců přepravujících vysoce výbušný nitroglycerin k ropné vrtací věži se o tři roky později dočkalo své vychvalované filmové adaptace.

Ačkoli se film z roku 1953 těší výbornému hodnocení, jeho remake je pro všechny tvůrce jasným důkazem, že by se skvělé věci neměly donekonečna předělávat. Tak špatně na tom novinka režiséra Juliena Leclercqa je.

Pro srovnání, francouzská klasika se na ČSFD těší skvělému hodnocení 84 %, přičemž její nástupce nedosahuje ani poloviny. Se svými dosavadními 28 % je nová Mzda za strach adeptem na jeden z největších propadáků letošního roku. „V pohodě bych zvládnul odpustit laciný vizuál i sterilní výkony béčkových hvězdiček, ale rozhodně nezvládnu nevidět, že Mzda za strach nemá ani náznak atmosféry a napínavá je stejně asi jako předpověď počasí,” uvádí jeden z diváků ve své recenzi.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: 5 SKVĚLÝCH AKČNÍCH FILMŮ, KTERÉ SI HNED TEĎ MŮŽETE PUSTIT NA NETFLIXU

Další divák zachází ve svém hodnocení ještě dál. „Když si zahrajeme na senilní slepce a budeme předstírat, že film není jen vymaštěná maketa rutinního thrilleru, zůstane před námi jeden dost zásadní vroubek: podstatou předlohy i předchozích adaptací je banda hrdinů unikajících ze zoufalé situace, přičemž musí s vypětím všech sil zmáknout pekelnou fušku. Tady nám sebranka nesympatických jinochů veze dva metráky nitráku jak pytel cementu na stavbu a místo řidičského umu či zdolávání zapeklitých překážek se musí vypořádat maximálně tak s tím, že mají štěstí.”

Pokud se podíváme, jak si film vede na Rotten Tomatoes, uvidíme, že mu zahraniční diváci udělili hodně slabých 20 %. Dle Chase Hutchinsona z Collideru se režisér Julien Leclercq snažil napodobit některé z nejlepších scén filmové předlohy, aniž by vlastně tušil, proč diváky tolik zaujaly. „Je to jako propast, ve které vidíte geniální výšky Clouzotova filmu a hrozivé hlubiny, do nichž novinka stále více padá. V okamžiku, kdy padne na dno, jste rádi, že už je konec.”

PSALI JSME TAKÉ: 5 NEJVĚTŠÍCH HITŮ NETFLIXU, KTERÉ LETOS ZAUJALY ČESKÉ DIVÁKY: SERIÁL, KTERÝ KAŽDÉHO ROZBREČEL I AKTUÁLNĚ NEJVĚTŠÍ AKČNÍ PECKA

Přestože se Leclercq snažil vyvolat napínavou atmosféru, John Serba z Decider se při sledování filmu rozhodně nezapotil. „Je to jako dívat se na starý animák s Bugsem Bunnym, který testuje hlavice na blbce tím, že do nich mlátí kladivem. A my víme, že i když jedna z nich bouchla, jeden, někteří anebo všichni padouši to nějak přežijí.”


Zdroje: Databáze knih, ČSFD, Rotten Tomatoes, Collider, Decider

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Michal Hill

    Ještě by se tu mělo zmínit, že novinka nedosahuje ani kvalit remaku z roku 1977 od režiséra Wiliama Friedkina. Což je velmi povedený remake s Royem Scheiderem.