Otrava, nesnesitelně napínavý příběh od Netflixu, který v divákovi dokáže vyvolat úzkost

Foto: Netflix

Podivuhodný příběh Henryho Sugara (The Wonderful Story of Henry Sugar), v němž si hlavní roli zahrál Benedict Cumberbatch, nedávno uchvátil mnoho diváků Netflixu. Byl ale pouze první vlaštovkou od režiséra Wese Andersona. Následně vyšly další tři krátkometrážní snímky. Tím posledním je Otrava (Poison).

Režisér Wes Anderson ve spolupráci s Netflixem vydal sérii krátkometrážních snímků, které jsou adaptacemi povídek od romanopisce Roalda Dahla. První kapitola Podivuhodný příběh Henryho Sugara působila jako bajka o chamtivosti, ale kupodivu byl sám Henry nakonec velmi milý a štědrý.

Druhým dílem byla Labuť (The Swan), povídka Roalda Dahla pro mladé dospělé o malém geniálním chlapci nemilosrdně pronásledovaném dvěma velkými idiotskými tyrany. Třetím pak sedmnáctiminutový Krysař (The Ratcatcher) o profesionálním deratizátorovi.

ČTĚTE TAKÉ: 7 nejlepších filmů a seriálů, které v září vyšly na Netflixu: Od thrilleru, který rozhodně není pro slabší povahy, po dojemné drama

Richard Ayoade jako reportér a Rupert Friend jako Claud v krátkometrážním snímku Krysař od Neflixu.
Foto: Netflix

Ve čtvrtém a posledním příběhu, který vyšel 30. září, se opět setkáváme s Benedictem Cumberbatchem. Tentokrát v roli Harryho Popeea, kterému při pobytu v Indii do postele vklouzl jedovatý had a teď mu spí na břiše. Ne nadarmo se tedy tento příběh jmenuje Otrava (Poison).

Vypravěč, pan Woods (Dev Patel), se zoufale snaží zachránit Harryho. Na pomoc zavolá doktora Ganderbaie (Ben Kingsley). Jejich úkolem je pokusit se dostat anti-jed do Harryho dříve, než ho had kousne, nebo (ještě lépe) dostat Harryho pryč od hada. Harry i pan Woods vymyslí plán, jak se pokusit hada přimět usnout.

Poison je celkem napínavý sedmnáctiminutový kousek, který v divákovi dokáže vyvolat úzkost, zvláště pokud je to někdo, kdo nemá rád hady. Jedinečný filmový styl Wese Andersona navíc tuto adaptaci transformuje do hlubokého zkoumání vážných problémů, jako je rasismus.

PSALI JSME TAKÉ: Recenze: Mastičkář je překvapením roku od Netflixu. Film, u kterého ukápne i slzička

Dev Patel, Sir Ben Kingsley a Benedict Cumberbatch v krátkometrážním snímku Otrava.
Foto: Netflix

„Funguje to tak, jak to dělá dobrá povídka, nastíní situaci nebo stav bytí a pak nás nechá, abychom si zbytek představili,“ hodnotí čtvrtý díl z Andersonovy série Sa Adams z magazínu Slate. „Je nesnesitelně napínavý,“ říká o něm zase filmový kritik John Serba z Decideru.

Na globální hodnotící platformě Rotten Tomatoes získal krátkometrážní snímek 83% hodnocení od kritiků a 82 % od publika. Čeští a Slovenští diváci na ČSFD byli trochu přísnější a hodnotí ho pouze 66 %. Ale ani to není rozhodně špatný výsledek. Podivuhodný příběh Henryho Sugara (74 %) a Krysař (70 %) je však z této série zaujali o něco více.

Zdroje: Autorma článku, Netflix, ČSFD, Rotten Tomatoes, Slate, Decider

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.