Režisér Rivalů se po hlavě vrhá do nových filmů. Chystá queer snímek s Bondem i temné drama s Julií Roberts

Tereza Pulgretová
Foto: Metro Goldwyn Mayer Pictures

Ačkoliv kina chrlí na filmové fanoušky jednu novinku za druhou, s návštěvností jsou provozovatelé stále na štíru. Bídnou situaci nezachránil vychvalovaný akčňák Kaskadér, ani vášnivé sportovní drama Rivalové s hvězdnou Zendayou. Režisér této romantické novinky i přesto tahá další esa z rukávu a chystá rovnou několik novinek.

Melodrama oblíbeného tvůrce Luca Guadagnina se na stříbrném plátně poprvé předvedlo před pár týdny. I přesto, že stejně jako akční komedie s Ryanem Goslingem a Emily Blunt sklízí od kritiků i diváků převážně kladné ohlasy, kinosály ani jeden ze snímků naplnit nedokázal. Italský režisér, jenž se v minulosti zapsal například s kousky Dej mi své jméno (2017) s tehdy vycházející hvězdou Timothée Chalametem či kanibalskou road movie Do morku kostí (2022), ale nezoufá a spřádá další plány. Za kameru se posadí na place hned tří projektů.

ČTĚTE TAKÉ: ŽHAVÉ DRAMA SE ZENDAYOU SKLÍZÍ CHVÁLU. RIVALOVÉ JSOU PODLE PRVNÍCH RECENZÍ NEJVÍC SEXY FILMEM ROKU A AGRESIVNÍ JÍZDOU NA HORSKÉ DRÁZE

První novinkou, o které se mluví už delší dobu, je adaptace legendárního, ale velmi nekonvenčního románu Williama S. Borroughse z roku 1985 s názvem Queer. Hlavní roli si střihne poslední představitel Jamese Bonda Daniel Craig, který ztvární postavu Američana jménem Lee, jenž se při svých drogových radovánkách v Mexicu zamiluje do mladšího námořníka Allertona (Drew Starkey).

„Luca mi tu knihu dal, když jsme natáčeli Rivaly a řekl, že jestli s ním chci pracovat, mám si to ještě tu noc přečíst. Tak jsem to udělal a samozřejmě na nabídku kývnul. Cítil jsem se velmi poctěn, že mi dal tuto příležitost,“ sdělil scenárista Justin Kuritzkes, jenž s Guadagninem napsal Rivaly.

„Je to velmi romantický snímek. A je udělaný tak, aby lidi změnil a uvědomili si, kdo doopravdy jsou. Vlastně má úplně tu nejzákladnější myšlenku. Je o síle lásky a touze být milován. Je to tak jednoduché, ale přitom tak podstatné,“ okomentoval režisér v rozhovoru pro W Magazine. Ve filmu si zahraje také Lesley Manville, Jason Schwartzman a Henry Zaga. Přesné datum uvedení ještě není známo, premiéru by měl ale mít na některém z letošních festivalů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: VIZUÁLNÍ SKVOST: NA NETFLIX DORAZILO JEDNO Z NEJLEPŠÍCH SCI-FI VŠECH DOB. ZNÁMÁ HEREČKA PŘI JEHO NATÁČENÍ MÁLEM UMRZLA

Foto: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)

Ačkoliv pro Kuritzkese je chystané drama první pokus o převyprávění příběhu jiného autora, uznávaný režisér má s tímto stylem i tematikou bohaté zkušenost. Když se scenáristou Jamesem Ivory natočili nezávislou romanci Dej mi své jméno podle knižní předlohy od André Acimana, z původně malého projektu se stal doslova hit, jenž vystřelil na vrchol herce Timothée Chalameta. Za nejlepší adaptovaný scénář tvůrci poté dostali Oscara.

Děj zachycuje mladíka Elio Perlmana v severní Itálii na začátku osmdesátek, jak se zamiluje do doktoranda Olivera, kterého si na prázdniny pozve jeho otec, profesor architektury. Film je nejen skvostná vizuální podívaná, jež do diváckých srdcí přináší sladkobolné pocity nostalgie, ale také odhaluje neochvějný pohled na homoerotiku v nezmenšené podobě. I proto se tento artový kousek na Kinoboxu těší hodnocení 77 %.

Foto: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)

S queer tematikou Gudagnino svým způsobem pokračoval i ve snímku Do morku kostí, kde do jedné z hlavních rolí opět obsadil talentovaného lamače srdcí Chalameta. A na stejné vlně se podle všeho poveze i dál. Do adaptace novely Pier Vittorio Tondelli s názvem Separate Rooms si dle posledních informací přizval nejen jednu z hvězd Rivalů Joshe O‘Connora, ale také dalšího člena bondovky Léu Seydoux.

Dílo zachycuje melancholické a drásavé pocity italského spisovatele jménem Leo, jenž zahoří láskou k pianistovi Thomasovi. Ačkoliv se do sebe zamilují, Thomas má poté aféru se ženou a později vážně nemocný umírá. Bližší info o chystaném snímku zatím není, scénář k Separate Rooms ale chystá Francesca Manieri, jež se podílela na Gudagninově dalším úspěšném projektu, a to seriálu Jsme, jací jsme z roku 2020. Ten si na Kinoboxu vysloužil 75 %.

Foto: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)

Pokud si říkáte, že už tak bude mít italský umělec plné ruce práce, jste na omylu. Zuby si totiž brousí na Andrewa Garfielda a Julii Roberts, které nedávno přizval do novinky, jež má jít do kin už příští rok a natáčet se začíná v létě. Thriller After the Hunt je o vysokoškolské profesorce, které zkříží osobní i kariérní cestu student, jenž obviní jednoho z jejích kolegů z obtěžování. Náhle hrozí, že i se otevře i její Pandořina skříňka s temným tajemstvím z minulosti.

Aby toho ale Guadagnino přece jen neměl moc, v listopadu oznámil, že dává sbohem remakeu Zjizvené tváře (1983), na kterém měl pracovat s bratry Coenovými.

PSALI JSME: TARANTINO ŠOKOVAL FILMOVÝ SVĚT. ZRUŠIL SVOJI CHYSTANOU NOVINKU. SNÍMEK S BRADEM PITTEM NEBUDE

Foto: Universal Pictures

Zdroje: ČSFD, Kinobox, RadioTimes, PinkNews, Deadline, IndieWire, Variety, Indie Wire

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.