Vizuální skvost: Na Netflix dorazilo jedno z nejlepších sci-fi všech dob. Známá herečka při jeho natáčení málem umrzla

Tereza Pulgretová
Foto: Warner Bros. Pictures

Netflix do své nabídky přidal další klenot. Dobrodružný snímek Interstellar patří k nejoblíbenějším kouskům filmové historie a i po letech si získává další fanouškovská srdce. Ve sci-fi režiséra Christophera Nolana se jako tahoun předvedl Matthew McConaughey po boku Anne Hathaway, ale i další známá jména, o kterých jste možná neměli tušení. Než si ho pustíte, přečtěte si o této kultovce pár zajímavostí.

Vesmírné sci-fi o odvážném muži, který se vydá za hranice galaxie, aby pro lidstvo našel nový domov, uchvátilo publikum v roce 2014. Dostalo se mu velkých ovací jak od kritiků, tak od samotných diváků a fanoušků práce známého režiséra Christophera Nolana. Tvůrce, který je známý pro uchvacující a velkolepou vizuální stránku svých filmů, za snímek Interstellar také dostal Oscara v kategorii Nejlepší vizuální efekty. Dílo proslavily ale také v současné době už proslulé melodie z dílny skladatele Hanse Zimmera a geniální herecký výkon Matthew McConaugheyho. Na Kinoboxu ho lidé ohodnotili 88 %.

Ubrečená vycházející hvězda

Ačkoliv nyní jeho jméno znají všichni lidé z oboru i milovníci filmu, před deseti lety byl Timothée Chalamet v podstatě jedna velká neznámá. Za sebou měl pouze pár menších televizních či filmových rolí, a spolupracovat na snímku Nolana tak pro něj byla velká čest. V roce 2018 se o této zkušenosti otevřel v hereckém rozhovoru s Emmou Stone pro Variety, kde přiznal, že na novinku zašel do kina hned dvanáctkrát.

„Když jsem to viděl poprvé s ostatními herci, strašně se mi to líbilo. Pak jsem ale tátovi doma asi hodinu brečel, protože jsem si myslel, že moje role byla větší. Nemyslím, že mi nějakou scénu vystřihli, ale prostě jsem to neodhadl,“ zavzpomínal s úsměvem.

Foto: Warner Bros. Pictures

Obří loutka

Vybavujete si inteligentní přístroj TARS, který byl součástí posádky výpravy Endurance? Ačkoliv se to může zdát neuvěřitelné, tak tato mašina byla na place i ve skutečnosti, a společnost tak dělala nejen vesmírné posádce, ale také hercům. Protože jí ale chyběla naprogramovaná vtipná a sarkastická osobnost, místo robota se tak herci před kamerou potkávali spíš s obří loutkou vážící devadesát kilogramů. Na starost a pod kontrolou ji měl Bill Irwin, který přístroji propůjčil i svůj hlas.

Protiklady se přitahují

O tom, že zdání někdy klame, se na vlastní kůži přesvědčil Christopher Nolan i představitel hlavního hrdiny Coopera Matthew McConaughey. Než se totiž v práci skutečně potkali, měli o sobě navzájem vytvořené určité představy. Nolan od usměvavého a zábavného herce očekával, že bude v pohodě a uvolněný. Naopak McConaughey se obával, že režisér bude tak trochu puntičkář.

ČTĚTE TAKÉ: LETOŠNÍ OSCARY OVLÁDL OPPENHEIMER. BODOVALI I CHUDÁČCI A SVÉHO HISTORICKY PRVNÍHO OSCARA ZÍSKALA UKRAJINA

Na place si ale uvědomili, že realita je úplně opačná, a domýšlené role si tak vlastně vystřídali. Herecká hvězda brala svoji úlohu velmi vážně, zatímco Nolan byl velmi otevřený novým nápadům a vlastně se mu i tak trochu líbilo, když věci nešly podle plánu.

Zmrzlá Anne

Nepříjemné okamžiky čekaly na Anne Hathaway, která se vžila do kůže vědkyně Amelie Brand. Když totiž natáčeli scény na Islandu, měla špatně dopnutý skafandr a dostala se jí do něj ledová voda. „Byla mi fakt hodně velká zima. Ale Chris mě rozhodně neposlal, abych se zahřála. Tahle práce zkrátka není pro žádné slabochy,“ žertovala o situaci později.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 5 FILMŮ, KTERÉ SI PUSTIT PO ZHLÉDNUTÍ DUNY 2: MIX ŽÁNRŮ A ČASOPROSTORU, ZÁCHRANA PLANETY A NÁVRAT LEGENDÁRNÍHO DETEKTIVA

Foto: Warner Bros. Pictures

Poté, co se režisérovi svěřila, že je podchlazená, odvětil, že začínají natáčet. Ačkoliv tedy herečka byla na pokraji svých sil, Nolan to viděl jak příležitost získat záběry, které do snímku potřeboval. Nemusíte se ale bát. Natáčení netrvalo dlouho a talentovaná umělkyně neutrpěla žádnou újmu.

Osudová změna

Jen těžko si lze nyní představit, že by měl Interstellar pod taktovkou někdo jiný než opěvovaný Christopher Nolan. Ještě předtím, než ale scénář svého bratra Jonathana proměnil ve velkorozpočtový vizuální poklad, pod projektem bylo podepsáno jiné obrovské filmařské jméno. Protože ale Steven Spielberg v té době pracoval už na dalších věcech, příležitost dostal právě Jonathanův starší sourozenec. Jak by film vypadal pod vedením Spielberga se už asi nejspíš nikdy nedozvíme.

Na Netflixu si Interstellar můžete pustit od 1. května.

Zdroje: ČSFD, Kinobox, Youtube, The Fact Site, Screen Rant

Hodnocení na Kinoboxu: 88 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Matěj Václavík

    Zase a opět pouze v angličtině. Co se týká filmů, tak je Netflix o ničem. 20 let staré filmy a bez dabingu

  2. Pavel Janata

    Na place to bylo na palce :-D