Žhavé drama se Zendayou sklízí chválu. Rivalové jsou podle prvních recenzí nejvíc sexy filmem roku a agresivní jízdou na horské dráze

Tereza Pulgretová
Foto: Metro Goldwyn Mayer Pictures

V médiích se objevují první hodnocení dlouho očekávané novinky sicilského režiséra Luca Guadagnina. Zendaya si v romantickém dramatu střihne roli vrcholové tenistky, která ale umí hrát a smečovat i mimo kurty. Snímek s názvem Rivalové (Challengers ) vyvolal rozruch už první ukázkou, která jasně napovídá, že se tvůrci nebáli žhavých scén plných provokace. A kritici nyní chválou na tento milostný trojúhelník rozhodně nešetří.

Oblíbený režisér Luca Guadagnino, jenž se v minulých letech vytasil s kousky, jako jsou filmy Dej mi své jméno (2017) či Do morku kostí (2022), přichází do kin se sportovním komediálním dramatem. Novinka vypráví v moderním podání o rytířském souboji dvou mužů o jedno ženské srdce. Místo mečů však v ruce třímají rakety a jejich objekt touhy není princezna, nýbrž vycházející tenisová hvězda Tashi Duncan (Zendaya).

Tato talentovaná mladá sportovkyně je ale kvůli zranění nucena odejít do brzkého „důchodu“ a stává se trenérkou. Pod palcem má jako svěřence i svého manžela Arta (Mike Faist), kterého čeká rozhodující zápas v jeho hroutící se kariéře. Soupeřem mu má ovšem být Patrik (Josh O‘Connor), se kterým se dvojice potkala právě už v mládí. Art byl tehdy ještě Patrikův nejlepší přítel a Tashi velká láska. Všichni tři protagonisté tak nyní stojí před životními volbami, které je můžou stát i víc než jen vítězství ve sportovním utkání.

ČTĚTE TAKÉ: RECENZE: DUNA 2 JE VIZUÁLNÍM SKVOSTEM, KTERÝ DIVÁKŮM BERE DECH A DRTÍ HOLLYWOOD. KOLOS ROZEZNÍVAJÍ VÝKONY HERCŮ I PALČIVÁ TÉMATA

Ačkoliv to podle traileru i popisu na první pohled vypadá, že film bude hlavně o romantické zápletce okořeněné o pikantní erotické scény, první reakce kritiků hovoří jinak. Na Rotten Tomatoes se Rivalové nyní těší opravdu vysokému hodnocení 96 %. „Rivalové –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ neboli O tenisu, koloušcích a drbech –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ jsou vynikající jízda na horské dráze s top protagonisty, kteří předvádí excelentní hru,“ napsal jeden z nich.

Recenzenti vychvalují především skvělé herecké výkony, práci s kamerou i oku lahodící záběry. Snímek tak podle nich rozvíjí zdánlivě banální dějovou linku v energický, emotivní a silný zážitek. Někteří ho dokonce označují za nejvíc sexy kousek roku či za nejlepší sportovní drama poslední doby.

„Guadagnino je současný mistr touhy, ať už je krutá, hravá, zoufalá nebo hladová. Jeho práce působí provokativně, a to ne ve smyslu, aby někoho znepokojovala, ale ve způsobu, kterým se divákům zarývá pod kůži a do srdcí, a nutí je tak přemýšlet o tom, co na obrazovce není vyřčeno,“ okomentovala Clarisse Loughrey pro Independent.

PSALI JSME: 5 FILMŮ, KTERÉ SI PUSTIT PO ZHLÉDNUTÍ DUNY 2: MIX ŽÁNRŮ A ČASOPROSTORU, ZÁCHRANA PLANETY A NÁVRAT LEGENDÁRNÍHO DETEKTIVA

O silných, agresivních a manipulativních pocitech se rozpovídala i sama Zendaya, kterou fanoušci mohli nedávno vidět v pokračování sci-fi série Duna. „Většinou hraju postavy, se kterými je celkem snadné sympatizovat. U Tashi jsem cítila něco úplně jiného. Dokonce i já jsem z ní měla nejdřív trochu strach,“ uvedla herečka v rozhovoru pro Vogue.

K intenzivnímu zážitku podle dalších kritiků přispívá také výběr hudby a detailní či zpomalené záběry. Podle týdeníků Variety se tvůrcům povedlo přinést velmi svěží vítr do jinak omšelého příběhu. „K některým romantickým filmům člověk potřebuje mít po ruce kapesník. U Rivalů je ale spíš vhodnější si s sebou vzít ručník. Je to výjimečný snímek, u kterého divák vypotí litry jen ze samotného pozorování,“ napsal.

Do tuzemských kinosálů nový snímek Rivalové vstoupí 25. dubna.

Zdroje: ČSFD, Variety, Men‘s Journal, Vogue, Independent, Rotten Tomatoes

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.