To nejlepší z Netflixu podle hodnocení Kinoboxu: Hrůzy světové války, staré dobré kultovky i nejslavnější mafiánský hit

Barbora Kučerová
Foto: Warner Bros Pictures

Na internetu i mimo něj lze narazit na nespočet názorů na to, které filmy se považují za ty vůbec nejlepší. Jenže, jak se říká, sto lidí, sto chutí. Co se líbí u nás doma, se nemusí líbit divákům a divačkám na druhém konci světa a naopak. Proto jsme sestavili žebříček nejlépe hodnocených filmů na Netflixu podle českého Kinoboxu.

Vykoupení z věznice Shawshank

Nikoho nepřekvapí, že na prvním místě najdeme Vykoupení z věznice Shawshank, kultovní film z roku 1994, kterému jako předloha sloužila povídka Stephena Kinga. Pomyslnou korunu od diváků dostal nejen na Kinoboxu, ale také na ČSFD i zahraničním IMDb. Příběh o lidské povaze a útěku z vězení si zkrátka získal diváky po celém světě. Aby ne, když se v hlavních rolích objevili Tim Robbins a Morgan Freeman.

Hodnocení: 93 %

Forrest Gump

Oblíbili jste si také hořkosladký příběh o mentálně zaostalém muži jménem Forrest Gump, který žije svůj neuvěřitelný život? Ačkoliv rozumu moc nepobral, dostal se na univerzitu, přežil nasazení ve Vietnamu a stal se také milionářem. A tím výčet jeho dobrodružství zdaleka nekončí.

Hodnocení: 92 %

Temný rytíř

Kultovní thriller o komiksovém antihrdinovi, kterého není třeba představovat, natočil režisér Christopher Nolan. Snímek navazuje na předchozí film Batman začíná a stejně jako první díl má i tento hvězdné obsazení. Titulní roli si zahrál Christian Bale, po jeho boku se objevil Heath Ledger v kůži Jokera. Ledger se letního uvedení do kin nedožil, zemřel v lednu 2008. Posmrtně za svou roli získal Oscara. Zlatých sošek sklidil Temný rytíř hned několik, a stal se tak jedním z oceněných filmů, který nezmizel v propadlišti dějin.

Hodnocení: 91 %

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: ZÁHADNÝ THRILLER ERIC BUDETE S NAPĚTÍM HLTAT DÍL PO DÍLE. NETFLIX VYDAL EMOCEMI NABITÝ TRAILER SE ZOUFALÝM CUMBERBATCHEM

David Attenborough: Život na naší planetě

I nás překvapilo, že se dokumentární film o britském přírodovědci umístil tak vysoko. David Attenborough je žíjící legendou pro každého milovníka přírody. Procestoval celý svět a v tomto dokumentu se ohlíží za minulostí a uvažuje nad budoucností v kontextu ochrany naší planety.

Hodnocení: 91 %

Klaus

Přináší doporučení vánočního filmu mimo sezónu smůlu? Animák Klaus pocházející překvapivě ze Španělska se s hodnocením 90 % umístil na 5. místě z filmů dostupných na Netflixu. Vypráví o nejlínějším studentovi poštovní akademie Jesperovi, který si za trest udělal nucený výlet za polární kruh, kde má za úkol v jediném roce doručit šest tisíc dopisů. Setkává se tam s Klausem, tajemným tesařem, který žije v domě plném ručně vyrobených hraček. Nové přátelství obrátí život naruby nejen hlavním hrdinům.

Hodnocení: 90 %

Schindlerův seznam

Od vánočního stromečku rovnou k hrůzám druhé světové války. Steven Spielberg natočil v roce 1993 film o Oskaru Schindlerovi, moravském obchodníkovi německého původu, který údajně zachránil přes tisíc svých židovských zaměstnanců. Schindlerův seznam je film, na který nezapomenete.

Hodnocení: 90 %

Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Stěžejní dílo americké popkultury si našlo své příznivce i v českých luzích a hájích. Scenárista a režisér Quentin Tarantino tak, jak ho milujeme a k tomu slavná jména, jako jsou Uma Thurman, John Travolta, Samuel L. Jackson či Bruce Willis. Pulp Fiction je černá komedie, kterou tvoří několik příběhů z gangsterského prostředí v Los Angeles. Ze sedmi nominací na Oscara proměnila jen tu za nejlepší původní scénář, své fanoušky má ale dodnes.

Hodnocení: 89 %

Přelet nad kukaččím hnízdem

Český režisér Miloš Forman se v roce 1975 zapsal do dějin filmu, když natočil drama na motivy románu Vyhoďme ho z kola ven. Děj se odehrává v psychiatrické léčebně, kam přichází drzý kriminálník Randall, který předstírá mentální nemoc, aby se vyhnul vězení. Když si uvědomí, že v léčebně vládne tvrdou rukou ošetřovatelka Ratchedová, vyprovokuje vystrašené pacienty ke vzpouře. Za Přelet nad kukaččím hnízdem dostal Miloš Forman Oscara, a stal se tak prvním českým vítězem v kategorii režie.

Hodnocení: 89 %

Le Mans ’66

Když v roce 1959 vyhraje Caroll Shelby (Matt Damon) motoristický závod 24 hodin Le Mans, připadá si nezastavitelný. Lékaři mu ale záhy odhalí srdeční vadu, která mu znemožní v rozjeté kariéře pokračovat. Stane se tak konstruktérem a přidá se do týmu, kam patří i arogantní, avšak talentovaný Ken Miles (Christian Bale). Od automobilky Ford dostanou za úkol vytvořit revoluční závodní auto, které by ukončilo nepřetržitou vítěznou řadu značky Ferrari. Režisérem Le Man ’66 je James Mangold, který je známý napříč žánry.

Hodnocení: 89 %

PSALI JSME: CODYHO Z KROKU ZA KROKEM BYSTE DNESKA ABSOLUTNĚ NEPOZNALI. JEDEN SKANDÁL HO STÁL KARIÉRU A DNES DĚLÁ SVÁŘEČE

Kmotr

Gangsterský film Kmotr o mafiánské rodině z New Yorku je klasika, na kterou se odkazuje nejeden filmový tvůrce jako na velkou inspiraci. V roli patriarchy ukázal své herecké schopnosti Marlon Brando. Na udílení Oscarů za sebe poslal tehdy šestadvacetiletou herečku s apačskými kořeny Sacheen Littlefeather, aby jeho jménem odmítla sošku převzít. Jako důvod uvedla nesouhlas s tím, jak televize vyobrazuje původní obyvatele Ameriky a jak se Hollywood chová k indiánským hercům.

Hodnocení: 89 %

Zdroje: Kinobox, IMDb

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.