Film o nemilosrdných sériových vrazích seniorů válcuje česká kina. Manželé Stodolovi jsou česká odpověď na Dahmera

Eva Lenská
Foto: CinemArt

Poslední únorový den vstoupil do kin temný snímek inspirovaný životy skutečného manželského páru sériových vrahů. Ano, jedná se o dvojici, která vraždila osamělé seniory, o které veřejnost už dávno nejevila zájem. Jistě se vám ten případ vybaví. Řeč je o Stodolových a zbrusu novém českém filmu Manželé Stodolovi.

Jaroslav (Jan Hájek) a Dana (Lucie Žáčková) jsou mladý manželský pár, který žije v poklidné vsi, kde se všichni obyvatelé znají. S vidinou snadno získaných peněz se rozhodnou okrást svého osamělého starého souseda, kterého však při loupeži Jaroslav zabije. K jejich údivu policie označí násilnou smrt seniora skoro automaticky jako nešťastnou náhodu a dál už případ neřeší. To Stodolovi okamžitě přivede k myšlence, že důchodci jsou snadnými obětmi nejen pro krádeže, ale i vraždy.

ČTĚTE TAKÉ: 7 SERIÁLŮ NATOČENÝCH PODLE KNIHY, KTERÉ SI MŮŽETE PUSTIT NA NETFLIXU: DOJEMNÉ VÁLEČNÉ DRAMA I KRIMI, OD KTERÉHO SE DÁ TĚŽKO ODPOUTAT

Pak už není cesty zpět! Danu rychle okouzlí moc, kterou má nad svými oběťmi a podivný dobrodružný pocit vítězství nad policajty. Jaroslav se ocitá na křižovatce, kdy má možnost od Dany odejít, ale selhává a musí čelit následkům svých i jejích ohavných činů. Brutální vraždy totiž úzce souvisely s jejich vztahem a jsou obrazem závislosti i vzájemné manipulace, z nichž ani jeden nemohl vyjít vítězně.

Snímek natočil režisér Petr Hátle, který spolu s Tomášem Hrubým napsal i scénář. „Stodolovi nejsou ve filmu jen vraždící monstra, to by bylo příliš jednoduché. Naznačovalo by to, že jsou totálně odlišní od nás, jiný živočišný druh. Ale jsou to pořád lidé. Objevili a otevřeli v sobě manipulaci, násilí, vraždu – a systém je nezastavil. Podobně jako v průběhu válečného konfliktu, kdy selžou všechny instituce a najednou je všechno dovoleno, se z běžných občanů stávají sadisté a vrazi,“ uvedl o nechvalně známé dvojici.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: SILNÉ TÉMA S NEČEKANĚ PODAŘENÝMI HERECKÝMI VÝKONY: NA NETFLIX MÍŘÍ VYCHVALOVANÝ ČESKÝ KOUSEK OD ALICE NELLIS

Ačkoli jsou Manželé Stodolovi v kinech teprve od 29. února, na ČSFD si už vysloužili velmi slušné hodnocení 70 %. „Prudce toxická romance vesnické Lady Macbeth a submisivního chlápka od vedle, který typově odkazuje k sociálnímu realismu, jaký mi tu chybí. Výkon Lucie Žáčkové je jeden z nejlepších, jaké tu byly po revoluci k vidění a fungující chemie se zvláštně měkkým Janem Hájkem je alfou omegou celého filmu. Stodolovi jsou česká odpověď na Dahmera,“ napsal jeden z diváků.

„Psychologické drama o vztahu brutální sociopatky a krále všech podpantlofáků. Většinu filmu se daří budovat hutnou a temnou atmosféru bez explicitních záběrů. Všichni herci hrají na výbornou a technicky snímek obstojí i ve světové konkurenci,“ dodal další.

Většina recenzentů chválí především věrohodný a strhující herecký výkon Lucie Žákové, která ztvárnila Danu Stodolovou jako primitivní mrchu s hroší kůží.

Zdroj: CinemArt, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.