7 seriálů natočených podle knihy, které si můžete pustit na Netflixu: Dojemné válečné drama i krimi, od kterého se dá těžko odpoutat

Eva Lenská
Foto: Eike Schroter/Netflix

Máte rádi seriály, ale přitom jste také vášniví knihomolové? Seriálového zpracování se dočkalo i mnoho literárních děl, která vyšla v českém překladu. Některé si navíc vzal pod křídla přímo Netflix. Nevíte-li, co si z jeho bohaté nabídky vybrat, pomůžeme vám. Máme tu pro vás 7 zajímavých tipů namíchaných ze všech možných žánrů.

Jsou světla, která nevidíme (All The Light We Cannot See)

Marie-Laure LeBlanc žije v Paříži spolu s otcem Danielem, jenž pracuje v muzeu. Když v šesti letech oslepne, táta pro ni vytvoří model města, aby se naučila orientovat v ulicích. V roce 1940 do jejich života vstoupí válka, a tak prchají z města i se vzácným diamantem, jenž má svému majiteli propůjčit nesmrtelnost za cenu nekonečného neštěstí.

Po legendárním kameni touží i krutý gestapák, před kterým se ukryjí v Saint-Malo u samotářského strýce Etienna. Německý sirotek Werner je výjimečně bystrý a umí opravovat rádia, což mu zajistí pobyt v internátní škole vyučující nacistické hodnoty. Tam však pozná akorát bezbřehou krutost a nakonec skončí na frontě, kde má za úkol sledovat nepřátelské signály. Postupem času se se svou jednotkou objeví v Saint-Malo a také v Mariině zvláštním světě. Úspěšný román se stejným názvem napsal americký spisovatel Anthony Doerr. V českém překladu tento bestseller vyšel v roce 2015.

Jsou světla, která nevidíme má na Kinoboxu hodnocení 77 %.

ČTĚTE TAKÉ: OBLÍBENÝ ROMANTICKÝ HIT NETFLIXU BUDE MÍT STRHUJÍCÍ ZÁVĚR. LÁSKA PŘES OKNO DORAZÍ JEŠTĚ V ÚNORU

Jeden den (One Day)

Může mezi mužem a ženou existovat skutečné přátelství bez jakékoliv romantiky? Děj tohoto seriálu se točí kolem Dextera a Emmy, kteří se kamarádí už dvacet let, přičemž poprvé spolu promluvili v den své promoce, kdy spolu také svým způsobem skončili v posteli. Od toho osudného dne se přesně ve stejné datum každý rok setkávají, řeknou si veškeré novinky a další ráno se zase vydávají každý svou vlastní cestou. Seriál je natočen podle stejnojmenné knihy britského spisovatel Davida Nichollse, která v češtině vyšla v roce 2011.

Jeden den má na Kinoboxu hodnocení 80 %.

Dokonalá pohádka (A Perfect Story)

Margot a David nemohou být rozdílnější. Ona je bohatou dědičkou hotelového impéria, zatímco on má tři zaměstnání, aby vůbec vyžil. Ačkoliv se může zdát, že má Margot všechno, s láskou na tom není zrovna nejlépe. Vždyť právě utekla od oltáře. Navíc marně hledá sama sebe a vůbec by ji nenapadlo, že správnou cestu jí může ukázat právě zmatkař David. Proto se spřátelí a vyrazí spolu na dovolenou do Řecka. Pak už jen stačí hádat, zda se do sebe zamilují, nebo získají zpět partnery, o které přišli. Nicméně, konec diváky rozhodně překvapí. Dokonalou pohádku (v originále Un cuento perfecto) napsala španělská spisovatelka Elísabet Benavent. V češtině vyšla v roce 2023.

Dokonalá pohádka má na Kinoboxu hodnocení 78 %.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: PŘÍBĚH, KTERÝ NEDOSTANETE DLOUHO Z HLAVY: NOVÉ DRAMA NETFLIXU DOJALO DIVÁKY K SLZÁM A NA ČSFD MU DÁVAJÍ 81 %

Advokát (The Lincoln Lawyer)

Mickey Haller není jako ostatní právníci. Tento sympaťák si udělal advokátní kancelář ze zadního sedadla svého Lincolnu a řeší ty největší případy v celém Los Angeles. Práce z auta ale není jediná věc, která tohoto právníka odlišuje. Mickey posouvá rodinný byznys na zcela novou úroveň, neboť spolupracuje se svou exmanželkou a prokurátorkou Maggie a i druhou bývalou ženou a zároveň asistentkou Lornou. Chce být co nejblíže svým klientům a právo pro něj není jen otázkou viny či neviny. Prostě děsně rád nabourává zavedené pořádky.

Seriál má na Netflixu dvě řady a třetí řada se připravuje. Sérii knih o Mickey Hallerovi napsal americký spisovatel Michael Connelly. Přímo kniha Advokát vyšla v českém překladu v roce 2006. V roce 2022 byla vydána znovu pod názvem Obhájce.

Advokát má na Kinoboxu hodnocení 79 %.

Kaštánek (The Chestnut Man)

Na jednom dětském hřišti v Kodani je objeveno tělo mladé ženy. Ta byla brutálně zavražděna a chybí jí jedna ruka. Vedle mrtvoly leží malá figurka vyrobená z kaštanů a větviček. Případu se ujme vyšetřovatelka Naia Thulin a její nový parťák Mark Hess, kteří se snaží najít stopu k odhalení vraha. Brzy narazí na důkaz, který souvisí s případem zmizelé dcery političky Rosy Hartung.

Na kaštanovém panáčkovi je totiž otisk jejího prstu. Jenže dívka je už rok nezvěstná a všichni ji považují za mrtvou. Krátce na to ale dojde k další vraždě a oba detektivové mají co dělat, aby nelítostného sériového zabijáka zastavili. Krimi bestseller Kaštánek (v originále Kastanjemanden) má na svědomí dánský spisovatel Søren Sveistrup. V češtině kniha vyšla v roce 2019.

Kaštánek má na Kinoboxu hodnocení 77 %.

Bridgertonovi (Bridgerton)

Pokud milujete seriály z 19. století, které jsou nabité romantikou, bude pro vás tento jako stvořený. Soustředí se především na dětmi obdařenou rodinu Bridgertonových a na některé z nejžhavějších londýnských událostí během regentské éry. Jako součást vysoké společnosti se Bridgertonovi ocitli pohlceni mocenskými boji, milostnými pletkami a mnoha dobrodružstvími. Nejstarší dcera Daphne dlouho očekávala svůj sňatek a je připravena být celý život dokonalou manželkou. Když se však setká s jedním okouzlujícím vévodou, její plán se začne sypat jako domeček z karet. Podobně dopadne i její bratr Anthony ve druhé řadě. Třetí řada se naopak zaměří na bratra Colina a bude mít premiéru letos v květnu.

Sérii románů Bridgertonovi napsala americká spisovatelka Julia Quinn. První kniha dostala název Vévoda a já a v češtině vyšla v roce 2007. V českém překladu navíc vyšly i dva komplety. První zahrnuje 1.–⁠⁠⁠⁠⁠3. díl a vyšel v roce 2021, druhý zahrnuje 4.–⁠⁠⁠⁠⁠6. díl a vyšel v roce 2022.

Bridgertonovi mají na Kinoboxu hodnocení 71 %.

NAPSALI JSME TAKÉ: 7 FILMŮ, KTERÉ JSOU NOVĚ NA NETFLIXU: AKČNÍ THRILLER S CLOONEYM NEBO OSCAROVÝ HIT, KTERÝ MÁ NA ČSFD 92 %

Pád domu Usherů (The Fall of the House of Usher)

Bezohlední sourozenci Roderick a Madeline Usherovi společně vybudovali mocnou farmaceutickou společnost Fortunato Pharmaceuticals. Samozřejmě se neštítili ničeho, a to ani korupce. Zlo je však nakonec dohnalo. Temná tajemství z dávných dob vyjdou najevo a skříň plná kostlivců se otevře. Dědicové dynastie Usherů totiž najednou začnou umírat krutou smrtí, což má evidentně na svědomí záhadná žena z minulosti. Stejnojmennou povídku napsal proslulý mistr napětí a děsu Edgar Allan Poe. V českém překladu vyšla v roce 2001.

Pád domu Usherů má na Kinoboxu hodnocení 80 %.

Zdroje: Netflix, What’s on Netflix, Databáze knih

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.