Joaquin Phoenix viděl umírat zdrogovaného bratra na chodníku. Jako Joker mu vzdal hold

Tereza Pulgretová
Foto: Warner Bros.

Když v roce 2019 spatřil světlo světa film Joker, téměř nikdo nepochyboval, že jeho hlavní představitel dostane za svůj výkon Oscara. Americký herec Joaquin Phoenix, který patří k největším tvářím Hollywoodu, dnes slaví narozeniny. A za uplynulých osmačtyřicet let toho tento umělec zažil opravdu hodně. 

Hvězdný klan

Ačkoliv Joaquin Phoenix se založením vlastní rodiny dlouho vyčkával a první dítě se svojí snoubenkou Rooney Mara přivedl na svět teprve před dvěma lety, sám má čtyři sourozence.

Foto: Warner Bros.

Phoenix se narodil v Portoriku a hereckou kariéru začal už v osmi letech, kdy se objevil v několika epizodách různých televizních seriálů. Stejně jako jeho starší bratr River a sestry Rain, Liberty a Summer se tedy vydal na nelehkou dráhu filmu a umění.

Svojí životní lásku potkal taktéž při natáčení. S herečkou se poznali v roce 2012 na place snímku Her a stali se dobrými přáteli. Více se sblížili až čtyři roky poté, když oba pracovali na filmu Máří Magdaléna.

Foto: A24 Films

Láska k bratrovi

Prvního potomka, kterého hvězdný pár přivítal v srpnu 2020, pojmenovali po Phoenixově starším bratrovi. Ten hrál v životě slavného herce obrovskou roli.

Když bylo Joaquinovi čerstvě devatenáct let, se sestrou Rain a v té době už slavným bratrem se vydal na večírek do nočního klubu, který zčásti vlastnil Johnny Depp. River pár dní předtím strávil s kamarádem a kytaristou kapely Red Hot Chilli Peppers Johnem Frusciantem. Společně se oddávali konzumaci velkého množství kokainu a heroinu a kvůli drogám prakticky nespali.

Ačkoliv šel večírek nejdřív hladce, Riverovi se v jeden moment udělalo špatně a skončil ležet předávkovaný před barem na chodníku. Přesto, že se mu mladý Joaquin, sestra i přivolaná 911 snažili pomoct, River ve svých 23 letech zemřel.

Foto: Columbia Pictures Corporation

Veganské Oscary

Na bratra vzpomenul Joaquin i v děkovné řeči při předávání Cen Akademie v roce 2020. Se zlatou soškou v ruce za roli Jokera, pro kterou zhubnul přes dvacet kilo, na pódiu sdělil několik vět o boji za práva zvířat, menšin a proti devastaci přírody. Pětiminutový přednes, který poté otřásl médii, zakončil slovy:

„Když bylo mému bratrovi sedmnáct, napsal píseň. V té řekl ,Přistupuj k pomoci druhých s láskou a pocítíš mír (Run to the rescue with love, and peace will follow).’“

Druhý ikonický moment ten samý večer předvedl se svojí partnerkou, když si na oslavu sedli v teniskách s veganskými burgery na schody a nechali se u večeře vyfotit. Phoenix tak potvrdil svůj dlouholetý postoj k veganství a vztahu k přírodě.

Joaquina Phoenixe můžete na Netflixu vidět ve filmu Gladiátor (2000), Rooney Mara si zahrála ve filmu The Discovery (2017), bratr River Phoenix zase v legendárním filmu Stůj při mně (1986).

Zdroje: ČSFD, Wikipedie, Instragram, People, The Hollywood Reporter

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.