Silné téma s nečekaně podařenými hereckými výkony: Na Netflix míří vychvalovaný český kousek od Alice Nellis

Eva Lenská
Foto: DORIAN Films

Netflix již brzy přidá do nabídky českých filmů i komedii režisérky a scenáristky Alice Nellis, která dostala strohý název Buko. Snímek se může pyšnit jedním Českým lvem a kromě toho zazářil na 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Vypráví o tom, že štěstí přeje připraveným a rovněž těm, kteří se svému strachu odváží postavit.

Jarmila (Anna Cónová) se po ztrátě manžela ocitne na životní křižovatce. Stojí totiž před rozhodnutím, jak naloží se závěrem svého života. Buď ho nějak přečká, nebo se vrhne do dobrodružství s nejistým koncem. Navzdory dobře míněným radám své dcery Tamary (Petra Špalková) a syna Tomáše (Jan Cina), si vybere tu druhou možnost.

ČTĚTE TAKÉ: ZEMŘELÁ MATKA PÁTRÁ PO SVÉM SYNOVI A POTKÁVÁ TAJEMNÝ PRŮVOD. NA NETFLIX MÍŘÍ EMOCIONÁLNÍ SNÍMEK ZE SVĚTA ZESNULÝCH

Tou je život na chalupě, která leží uprostřed Máchova kraje, kde to měl rád její muž. Ten jí v závěti odkázal vysloužilého cirkusového bělouše Buka, což může působit spíše jako drsný vtip, neboť Jarmila se vždycky koní bála. S pomocí sousedů se však rozhodne nenadálé situaci postavit čelem a brzy zjistí, že i když to zpočátku moc slibně nevypadalo, právě s tímto koněm by se jí do života mohlo vrátit štěstí.

Film určitě potěší milovníky koní a ty, kteří rádi vyráží na venkov, třeba také na chalupu. Hlavním hrdinou je totiž kůň. A Buko navíc není jen tak obyčejný kůň. Je to dar z nebes. Dokáže člověku změnit život a přinést naději. „Buko je o tom, že život je krásný. Byť třeba ne na první pohled. O to víc je potřeba si to čas od času vzájemně připomenout,“ řekla ostatně režisérka Alice Nellis.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V KOUZELNÉM IRSKU SI PŘEJE MUŽE SVÝCH SNŮ, NAKONEC DOSTANE ROVNOU DVA: NA NETFLIX MÍŘÍ NOVÁ ROMANTICKÁ KOMEDIE S LINDSAY LOHAN

Důležitou roli ve filmu ztvárnila také Martha Issová, která za svůj herecký výkon dostala Českého lva. V kinech měl Buko premiéru 29. září 2022 a na Kinoboxu si vysloužil vcelku pěkné hodnocení 67 %.

„Nellis nepsala ani tak oddychovou rodinnou komedii jako spíš hojivou dramedii. Krůček po krůčku si s hlavní postavou a jejím okolím procházíme smiřováním se se ztrátou a fandíme jí ve snaze posunout se dál. Kvůli pomalejšímu tempu, náročným tématům a záměrné nedoslovnosti se tedy rozhodně nejedná o film pro každého. Pravděpodobně především mladší generace se u něj budou znuděně ošívat; dostatek vnímavých diváků a divaček by si však tohle nevtíravé a důsledně neokázalé drama mohlo vychutnat,“ napsal ve své recenzi na Kinoboxu Mojmír Sedláček, jenž film ohodnotil 70 %.

Hřejivý snímek Buko bude na Netflixu dostupný už 7. března.

Zdroj: CinemArt, Kinobox

Hodnocení na Kinoboxu: 67 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.