Bodoval v kinech, teď se pokusí dobýt České lvy i Netflix. Konečně si kvalitní tuzemský kousek Bratři můžete pustit online

Eva Lenská
Foto: Zuzana Panská / Cinemart

Po Úsvitu a Bodu obnovy přináší Netflix další český film, který loni bodoval v kinech. Historické drama Bratři potěší všechny, kteří se zajímají o osud sourozenců Mašínových. Snímek sice bojoval o Oscara, ale nevyšlo to. Snad si spraví chuť alespoň na Českých lvech, kde posbíral hned 15 nominací.

Rodina Mašínových se v komunistickém Československu stává terčem pronásledování a bratři Ctirad (Jan Nedbal) a Josef (Oskar Hes) soudí, že po vzoru otce, jenž byl hrdinou protinacistického odboje, lze proti diktatuře bojovat pouze se zbraní v ruce. Zároveň si jsou vědomi toho, že mají zodpovědnost vůči matce (Tatiana Dyková Vilhelmová) a sestře.

ČTĚTE TAKÉ: FILMOVÝ PRŮMYSL ZASAZUJE DALŠÍ RÁNU BARBIE I VŠEM ŽENÁM. JSEM ZKLAMANÝ, KOMENTUJE NA OSCARA NOMINOVANÝ GOSLING

Foto: Zuzana Panská / Cinemart

Přesto zakládají odbojovou skupinu, jež má na svědomí několik násilných činů, které vyšetřuje kapitán Státní bezpečnosti Koller. Mašínové se tak rychle stávají nejhledanějšími osobami v celé zemi. Není divu, že se pokusí o útěk do Západního Berlína, kde chtějí vstoupit do americké armády s cílem osvobodit Československo. Pátrání po členech odbojové skupiny pokračuje i ve východním Německu.

„Máme filmy adorující nástup komunismu i oslavující odboj. Chybí nám však o této době snímek krutě upřímný, film o snaze uniknout ze sevření, o touze zůstat svobodný. Zprostředkovat jím vhled do myšlení nejednoznačných a rozporuplných aktérů řízených silami nepředstavitelně mocnějšími,“ prozradil režisér Tomáš Mašín, který snímek natočil podle scénáře Marka Epsteina.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 5 NEJVĚTŠÍCH ČESKO-SLOVENSKÝCH PROPADÁKŮ V KINECH ZA ROK 2023: FILM JAK PŘEŽÍT SVÉHO MUŽE, KTERÝ PŘEŽIJETE JEN STĚŽÍ, I 10% DNO

V kinech se filmu dařilo a s velkou pravděpodobností uspěje i na Netflixu, kde se sice jeho premiéra kapánek opozdila, ale ti netrpěliví se zatím mohli podívat třeba na skvělé české sci-fi Bod obnovy. Na Kinoboxu si Bratři vysloužili velmi pěkné hodnocení 70 %.

Jak snímek hodnotili diváci na Kinoboxu? „Konečně dílo podle reality. Poklona jak za uchopení tématu tak kvalitu filmu, tak i obsazení a herecké výkony,“ uvedl jeden z nich.

Další napsal: „Ať už máte na aktuální stav české kinematografie nebo samotné ústřední postavy názor jakýkoli, tenhle film stojí za zhlédnutí. Tomáš Mašín si vzal svoje jméno jako příklad a s pořád žijícím Josefem Mašínem se pokusil představit životní výpověď, kterou dává divákovi na posouzení. Určitě by se dalo ubrat na stopáži, ale když dojde na akci, tvůrci ví, co dělají. Což nakonec vrchovatě podtrhávají závěrečnou útěkářskou třetinou, kdy na hranici survivalu předvádí intenzivní a působivou podívanou, která se divákovi dostane pod kůži.“

České historické drama Bratři je na Netflixu dostupné od 31. ledna.

Zdroje: Kinobox, CinemArt

Hodnocení na Kinoboxu: 70 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.