Filmový průmysl zasazuje další ránu Barbie i všem ženám. Jsem zklamaný, komentuje na Oscara nominovaný Gosling

Tereza Pulgretová
Foto: Warner Bros.

Filmový hit Barbie po několika měsících znovu vyvolává ostré debaty ve společnosti. Poté, co veřejnost dopálil moderátor Jo Koy svými sexistickými poznámkami na účet tvůrců snímku, přišlo další nemilé překvapení. Mezi nominacemi na Oscara se neobjevilo jméno režisérky Grety Gerwig, ani představitelky hlavní role Margot Robbie. A fanoušci zuří.

Sotva uběhlo pár týdnů od skandálu na předávání Zlatých glóbů, satirická komedie Barbie, jež se stala největším filmem loňského roku, dostává další facku. Herci Zazie Beetz a Jack Quaid totiž včera oznámili nominace na 96. ročník předávání Cen Akademie. S listem tvůrců, kteří se o zlatou sošku budou ucházet, tak ale vyšlo jasně najevo, že se i po roce plném naděje ve filmovém odvětví nic nezměnilo. 

Mezi nominovanými se podle očekávání film kritizující patriarchát také objevil, a to jak v kategorii Nejlepší film, tak i za Nejlepší adaptovaný scénář, Nejlepší výpravu či kostýmy. Jenže takové dílo se podle některých lidí na sociálních sítích samo neodrežírovalo, a v hlavě jim tedy vrtá, proč mezi jmény za Nejlepší režii není také Greta Gerwig, která má tento kousek na svědomí. 

ČTĚTE TAKÉ: OSCAR 2024: NEJVÍC NOMINACÍ ZÍSKAL OPPENHEIMER, BODOVALO TAKÉ PROVOKATIVNÍ SCI-FI NEBO ŽIVOTOPISNÉ DRAMA OD NETFLIXU

Ryan Gosling ve filmu Barbie.
Foto: Warner Bros.

Nominovaní se zlobí

K bouřlivé debatě, jež se po odtajnění finálního výběru rozjela, přispívá i fakt, že za svůj výkon nebyla nominována ani herečka Margot Robbie. Její kolega Ryan Gosling vedle toho ovšem šanci na ocenění za nejlepší výkon ve vedlejší roli dostal. Oblíbená hvězda se nebála k celé situaci vyjádřit.

„Jsem velmi poctěn, že jsem nominovaný po boku tak významných umělců v roce, kdy vyšly tak skvělé filmy. Nikdy mě nenapadlo, že tohle jednou řeknu, ale jsem pyšný, že je to právě za roli plastové panenky Kena,“ uvedl na začátek. 

„Žádný Ken ale neexistuje bez Barbie a žádný film Barbie neexistuje bez Grety Gerwig a Margot Robbie, dvou lidí, kteří jsou za tohle historické a globálně oslavované dílo zodpovědní. Nikdo ze štábu by se do tohoto bodu bez jejich talentu nedostal. Říct tedy, že jsem zklamaný, je málo.

Proti všem překážkám a jen s pomocí pár bezduchých, spoře oděných panenek, nás dokázaly rozesmát, zlomily naše srdce a donutily společnost se zamyslet. Jejich práce by tak měla být patřičně doceněna vedle ostatních nominovaných,“ prohlásil. Zároveň vyjádřil vděčnost za kolegyni Americu Ferreru, jež se za svůj výkon ve vedlejší roli o Oscara bude ucházet. 

Herečka neváhala a i ona dala jasně najevo své rozporuplné pocity. „Pořád jsem to asi úplně nezpracovala a nemůžu tomu uvěřit. Jsem neskutečně zklamaná, že Greta ani Margot nejsou mezi nominovanými. Greta udělala vše, co režisér musí, aby si úspěch zasloužil. Pro lidi ta práce nejspíš vypadá jednoduše, ale Margot je jako herečka naprostá kouzelnice a pracovat s ní byl jeden z nejvýznamnějších momentů mé kariéry,“ sdělila pro Variety.

Plastová panenka s velkými prsy

Jenže Gosling a Ferrera nejsou jediní, komu se rozhodnutí akademie nelíbí, a internet tak zaplavily ostré komentáře o diskriminaci žen a genderové nerovnosti. To vše jen krátkou dobu po kontroverzním vystoupení komika Jo Koye, jenž na začátku ledna uváděl 81. ročník Zlatých glóbů.

Moderátor si ve svých vstupech neodpustil šovinistické poznámky na účet v podstatě celého štábu, a snímek ve srovnání s historickým dramatem Oppenheimer označil za „film o plastové panence s velkými prsy“. Hlavní sdělení satirické komedie, jež odráží stav současné nerovné společnosti, mu tak podle všeho úplně unikl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: ZLATÉ GLÓBY OVLÁDL OPPENHEIMER. ÚSPĚCH SLAVILA I ČERNÁ KOMEDIE OD NETFLIXU, KTEROU DIVÁCI HODNOTILI JAKO GENIÁLNÍ

@brisbanetimes

The atmosphere inside the Beverly Hilton was decidedly awkward as Jo Koy’s opening monologue failed to make celebrities crack a smile. #jokoy #jokoycomedian #goldenglobes #goldenglobes2023

♬ original sound – brisbanetimes

Právě životopisný snímek z doby druhé světové války posbíral nejvíc oscarových nominací a bude se ucházet o 13 sošek včetně kategorie Nejlepší herec v hlavní roli, kterou zastupuje Peaky Blinder Cillian Murphy.

Nutno ovšem podotknout, že jistý podíl na úspěchu tohoto kousku z dílny režiséra Christophera Nolana, má nejspíš právě i Barbie. Oba snímky se společnými silami v létě dokázaly vyšvihnout na přední příčky sledovanosti v kinech, ale i na sociálních sítích, které fenomén „Barbenheimer“ přímo ovládl.

Seznam nominovaných na Oscary si můžete prohlédnout zde.

Zdroje: Variety, Time, CNN, The Hollywood Reporter, Netflixer, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Karolína Albrechtová

    A dost tady to fňukání už začíná být otravné. Oscar je ocenění za HERECKÝ VÝKON, kterým Ryan - chtě nechtě - zcela zastínil Barbie. Toto není Nobelova cena ani politická událost. Tak se vraťme zase do dob, kdy bylo normální ocenit toho nejlepšího. A ne proto, že byl černý, žlutý s bimbasem nebo bílý s lasturkou.

  2. Lubomíra Jirošová

    Nezvladla jsem víc, než 15 minut a to jen proto, ze jsem cekala, jestli to uz konecne bude “o něčem”, neskutečná hovadina 🙈🙈🙈🙈..

    1. Marta Kratochvílová

      Dobrý den, film ne satira. Ale samozřejmě ne každý v něm úplně pochopí, o co tam skutečně jde a bere to jako dětskou Barbie komedii. Myšlenka je ale daleko hlubší.

    2. Marta Kratochvílová

      Pardon, je* tam mělo být