5 největších česko-slovenských propadáků v kinech za rok 2023: Film Jak přežít svého muže, který přežijete jen stěží, i 10% dno

Eva Lenská
Foto: Zuzana Panská / Falcon

Češi i Slováci natočili za rok 2023 nespočet různých filmů. Mnohé kousky se jim opravdu povedly, nicméně se našlo i dost propadáků. Chcete vědět, jakým filmům se raději vyhnout? Jeden z nich je dokonce na Netflixu. Další čtyři také zrovna moc nedoporučujeme.

Jak přežít svého muže

Mladá a pohledná herečka Lucie by se ráda po mateřské dovolené vrátila do práce a dostala nějakou zajímavou roli. Bohužel se však setkává s běžnými starostmi svobodných matek a při tom se zaplétá do bláznivých situací při hledání nového muže. Ten bývalý totiž za moc nestojí, nicméně ona to zvládá s humorem a s chutí komentuje věci, které by někteří označili za tabu. Hlavní hrdinku na nelehké životní cestě doprovázejí nejen její extrovertní a řádně potrhlé kámošky, ale také její zhmotnělý vnitřní hlas zvaný Šedivka, se kterou má komplikovaný vztah. Nabízí se otázka. Kolik mužů a žen musíme v životě přežít, než potkáme toho pravého?

Hodnocení na ČSFD: 33 %

„Mizerný herecký výkon herečky v hlavní roli předčí už jenom hloupost scénáře. Ten neobsahuje žádný konflikt, děj, ani zápletku. Pokud ten film vidět nemusíte, tak se mu vyhněte. Tohle je čisté zlo,“ napsal jeden z diváků.

ČTĚTE TAKÉ: MAGICKÝ ZÁŽITEK A ÚŽASNÝ PŘÍBĚH, HODNOTÍ DIVÁCI ŽIVOTOPISNÉ DRAMA O ŽENĚ, KTERÁ ZDOLALA PACIFIC CREST TRAIL. FILM AKTUÁLNĚ BODUJE NA NETFLIXU

To ty nosíš smůlu, lásko

Padesátnice Monika věří, že v životě dosáhla všechny pro společnost nejdůležitější mety. Dítě už má odrostlé a jako workoholičce se jí skvěle daří i v kariéře. S manželem už ale nemá skoro nic společného a v myšlenkách se často vrací do mládí, kdy se nebála vybočit ze zajetých kolejí a uměla ocenit krásu okamžiku. Nakonec se rozhodne najít své dobrodružné já a přihlásí se na kurz lezení, který pořádá fešák Igor. Ten je jejím naprostým protikladem. Je to spontánní až chaotický blázen, celoživotní dobrodruh bez sebereflexe a smyslu pro zodpovědnost. Neustále se zmítá v problémech, za které může jeho lehkovážný způsob života.

Hodnocení na ČSFD: 36 %

„Zajímalo by mě, kdo na tohle dal prachy. Příště by je měl dát raději na charitu,“ zhodnotil trapnou komedii jeden ze zklamaných diváků.

Perinbaba a dva světy

Hlavním hrdinou je Lukáš, syn Alžběty a Jakuba z kultovní pohádky Perinbaba. Ten se rozhodne vydat do světa na zkušenou. Chce najít pravou lásku i štěstí. Od počátku jeho cesty mu tu a tam pomůže najít správnou cestu hodná Perinbaba, leč smrtka Zubatá se mu snaží škodit a klade mu do cesty záludné nástrahy. Brzy najde šikovného psa Ucha a společně hledají bájnou zemi hojnosti, která podle pověstí leží za sedmero horami a sedmero moři až na samém konci světa. Na zámku se dostanou do vězení, ve městě zničí i zachrání velkou svatbu a v zemi divoženek se Lukáš zamiluje do krásné dívky. Nakonec se v pohyblivém městě a v království, ze kterého zmizely všechny ženy, musí utkat s havraními bojovníky.

Hodnocení na ČSFD: 40 %

Pokračování Perinbaby se sice moc nepovedlo, ale pár světlých stránek přece jen má. Očekávání však byla větší. „Příběhově úplně zmatený film, kde nedává nic logiku a nevíte, co se v něm vlastně odehrává. Ale výtvarně je to moc krásná záležitost. Taková vzpomínka na geniálního Jakubiska a je bohužel vidět, že film dokončil někdo jiný. Spoustu věcí v něm chybí, ale jako parte je to celkem hezké,“ našla klady i zápory jedna divačka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: CELOVEČERNÍ FILM PEAKY BLINDERS SE BLÍŽÍ. NETFLIX UŽ PRACUJE I NA DALŠÍCH DVOU SERIÁLECH

Cool Girl!

Klavíristka Anet, atletka Marta a tanečnice Tina stojí na pomyslné startovní čáře svých životů a kariéry. Mají své touhy, přání a sny, ale kromě toho také bojují s rodinnými problémy a milostnými nezdary. Všechny tři se nakonec přihlásí do soutěže zvané Cool Girl! s nadějí, že by je vítězství mohlo nasměrovat tím správným směrem. Časem však zjišťují, že k tomu, aby si člověk uvědomil svou cenu, musí věřit především sám sobě a svým schopnostem.

Hodnocení na ČSFD: 10 %

Jeden z diváků film výstižně shrnul jedinou větou: „Nové dno českého filmu. Horký kandidát na Plyšového českého lva.“

Buď chlap!

Pavlovi už sice táhne na čtyřicet, ale pořád ještě úplně nedospěl. Bydlí s matkou a chybí mu odvaha dělat v životě to, co by ho doopravdy naplňovalo. Kuráž dostane až ve chvíli, kdy potká svou dětskou lásku Terezu a prožije s ní velmi dobrodružnou noc. Mladá žena však není připravena změnit svůj dosavadní způsob života kvůli někomu, kdo podle ní není opravdový chlap. Pavel se tedy rozhodne se přesně takovým chlapem stát. Přihlásí se na výcvikový tábor v Tatrách vedený jistým Weisnerem, jenž učí své klienty vše od sekání dříví po svádění žen. Podaří se Pavlovi překonat sama sebe a stát se chlapem, po kterém Tereza touží? 

Hodnocení na ČSFD: 44 %

„Ten film nemá vůbec nic, co by mohlo diváka zaujmout. Tatry působí papundeklově. Trapnej Sokol, prkennej Prachař. Scénář prázdnej jak zimní stadión Slávie v Edenu. Idiotina nejhrubšího zrna,“ uvedl recenzent na ČSFD.

NAPSALI JSME TAKÉ: NOVÉ JIHOKOREJSKÉ SERIÁLY, KTERÉ MÍŘÍ NA NETFLIX: HISTORICKÉ DRAMA I ROMANTIKA, U KTERÉ ZAPLESÁ NEJEDNO ŽENSKÉ SRDCE

Zdroj: Falcon, ČSFD, Donart fim, CinemArt, Bioscop, Bontonfilm

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.