České sci-fi, které vznikalo 9 let, se chystá dobýt Netflix. Představitelka hlavní hrdinky při natáčení neskutečně trpěla

Eva Lenská
Foto: Bioscop

České filmy jsou u diváků velmi populární a Netflix je bez zábran přidává do své nabídky. Mezi průměrnými kousky se občas zaskví perla, která v kinech naprosto ohromila diváky. České sci-fi Bod obnovy, které vznikalo dlouhých 9 let, patří mezi nejlepší snímky roku 2023 a dokonce bylo nominováno na Ceny české filmové kritiky. Pokud jste ho ještě neviděli, díky Netflixu to rychle doženete.

Píše se rok 2041 a lidstvo konečně dokáže obelstít smrt. V případě nepřirozeného úmrtí má každý člověk možnost být znovu oživen. Stačí si jen každých 48 hodin vytvořit zálohu osobnosti, tedy bod obnovy. Existuje však hnutí, které se tento proces snaží sabotovat. Agentka Em Trochinowská se postupně zaplétá do případu, který není tak snadný, jak by se mohlo zdát. Důsledky totiž zasahují až do nejvyšších pater politických institucí. Kromě toho se nabízí otázka, zda si každý člověk opravdu zaslouží znovu ožít.

ČTĚTE TAKÉ: CHCETE SI S PŘÁTELI ZAHRÁT HRU NA OLIHEŇ? NETFLIX NA ROK 2024 PŘIPRAVUJE AŽ 90 HERNÍCH NOVINEK

České sci-fi Bod obnovy (2023).
Foto: Bioscop

Ambiciózní projekt si vzal na starost režisér Robert Hloz, jenž se podílel i na scénáři. „Od malička jsem miloval sci-fi, a vytvořit vizi střední Evropy, byť jenom za dvacet let, se mi zdálo jako dobrý nápad. Takové futuristické snímky tu nikdo netočí, přitom by mohly být konkurencí třeba americkým sci-fi. Jasně, náš rozpočet byl nutně omezený, v tom se s Hollywoodem nemůžeme srovnávat, ale chtěli jsme natočit počin, který by byl skvělý v našich podmínkách,“ uvedl a dodal, že chtěl také zaplnit díru na trhu snímkem, který Češi ještě v kinech neviděli.

Kvůli složitým trikům a vizuálním efektům vznikal snímek dlouhých 9 let. Do hlavních rolí byli obsazeni Andrea Mohylová, Matěj Hádek a Václav Neužil. Hloz přiznal, že hlavně Mohylová při natáčení dost trpěla. Byla totiž nahá ponořena do nádrže s vodou, která byla zahuštěná speciálním gelem. Ten jí vnikl do uší, takže musela jít na jejich propláchnutí. Scéna se navíc natáčela v hrozných mrazech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: ALEXANDR VELIKÝ DOBUDE NETFLIX. VELKOLEPÝ SERIÁL O JEDNOM Z NEJVĚTŠÍCH VOJEVŮDCŮ HISTORIE SLIBUJE STRHUJÍCÍ SCÉNY I HISTORICKOU PŘESNOST

Matěj Hádek to coby šéf výzkumu v Institutu obnovy taky neměl jednoduché. Musel se naučit hrát na piano, což pro něj bylo docela stresující. Naštěstí považuje sci-fi za svůj oblíbený žánr, takže tuto oběť rád podstoupil. Pro Václava Neužila byla výzvou akční scéna a Agáta Kryštůfková vyloženě láká diváky na scénu, v níž se objevuje jistý detail se zuby.

„Bod obnovy je dílem nastupující filmařské generace, která chce přistoupit k filmu inovátorsky, ale zároveň poctivě. Chce otevírat nová témata, která se tu prozatím ve filmech moc neobjevovala. Chtěli jsme vytvořit film, který bude schopný upozornit na české filmaře v zahraničí a zároveň zaujme tuzemské diváky,“ řekl kameraman Filip Marek tiskových materiálech k filmu. Vzhledem k tomu, že kritici i diváci pějí na tuto sci-fi lahůdku jen samou chválu, mise tvůrců byla splněna.

NAPSALI JSME TAKÉ: HERCULE POIROT MÍŘÍ NA NETFLIX: FILMOVÁ ADAPTACE NEJSLAVNĚJŠÍ DETEKTIVKY AGATHY CHRISTIE MÁ SKVĚLÉ OBSAZENÍ I HODNOCENÍ DIVÁKŮ

České sci-fi Bod obnovy (2023).
Foto: Bioscop

Na Kinonoboxu má Bod obnovy skvělé hodnocení 74 %. Jejich recenzent Kamil Fila snímek shrnul slovy: „Česká sci-fi detektivka, která obstojí i v mezinárodní konkurenci a dává naději, že tento žánr má šanci rozvíjet se rovněž v tuzemské produkci. V Andree Mohylové našla česká kinematografie jednu z nejfotogeničtějších tváří, jaké se kdy objevily na plátně. V Robertu Hlozovi pak nadšence, který má potenciál proměnit entuziasmus v trvalejší hodnotu a znovu načít kapitolu v českém žánrovém filmu.“

Futuristické české sci-fi Bod obnovy bude na Netflixu dostupné už 24. ledna. Dne 9. března od 20.10 hodin v přímém přenosu České televize bude pak také bojovat o Českého lva.

Zdroj: Bioscop presskit, iRozhlas, Kinobox

Hodnocení na Kinoboxu: 74 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.