Diváci si počkají. Uvedení českého historického dramatu, který bojoval i o Oscara, Netflix posunul

Tereza Pulgretová
Foto: Zuzana Panská/Cinemart

Den předávání Cen Akademie se pomalu blíží, ani tentokrát ale zlatou sošku tuzemští tvůrci neuloví. Do boje Česko vyslalo snímek Bratři vyprávějící příběh sourozenců Mašínových, jenž má na kontě hned patnáct nominací na Českého lva. Tři měsíce po premiéře v kině ho nyní divákům nabídne Netflix. Původně slibované datum uvedení se ale mírně opozdí.

Už od prosince se uživatelé Netflixu těší na loňskou dlouho očekávanou novinku režiséra Tomáše Mašína. Životopisný snímek o sourozencích Josefovi a Ctiradovi Mašínových dorazil na plátna do kin na konci října a nyní si na něj brousí zuby také diváci na streamovací platformě.

Historické drama Netflix původně slíbil uvést 24. ledna 2024 společně s dalším dílem z rukou českých tvůrců, a to sci-fi s názvem Bod obnovy, jenž měl premiéru v září. Nakonec se ale ulovený poklad rozhodl ještě chvíli pozdržet, a divákům ho tak nabídne až o týden později, tedy 31. ledna 2024. Datum uvedení Bodu obnovy zůstává stejné.

ČTĚTE TAKÉ: 7 NEJLEPŠÍCH ČESKÝCH FILMŮ ROKU 2023: VELKOLEPÝ NÁVRAT KARLA RODENA, SKVĚLÝ SCI-FI THRILLER I BRILANTNÍ ČERNÁ KOMEDIE

Jan Nedbal a Tatiana Dyková ve snímku Bratři.
Foto: Zuzana Panská/Cinemart

Oba kousky patří k nejlepším tuzemským výtvorům minulého roku, o čemž svědčí jak počet nominací na různá filmová ocenění, tak ohlasy kritiků i diváků. Česká filmová a televizní akademie před pár dny představila nominace pro 31. ročník výročních cen Český lev, odkud si Bratři odnesli patnáct nominací včetně nejlepších hereckých výkonů představitelů hlavní sourozenecké dvojice v podání Jana Nedbala a Oskara Hese. Celovečerní thriller Bod obnovy režiséra Roberta Hloze získal osm nominací.

PSALI JSME: ČESKÝ LEV ODTAJNIL NOMINACE. NEJVÍC JICH ZÍSKALY FILMY BRATŘI A ÚSVIT. FILMOVÍ FANOUŠCI OCENILI FUTURISTICKÉ SCI-FI

Film Bratři.
Foto: Zuzana Panská/Cinemart

Čeští akademici životopisné drama popisující útěk bratří Mašínových z Československa v době studené války v září vyslali, aby se utkal o nejprestižnější oborové ocenění na světě. V kategorii nejlepší zahraniční film pak volili členové Americké akademie filmového umění a věd z kousků z 88 zemí a regionů. Do užšího výběru, jenž čítá patnáct snímků, se ale tuzemské dílo nakonec nedostalo.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: BYL ODHALEN NEJLEPŠÍ ČESKÝ FILM ROKU: BRILANTNÍ KOMEDIE UCHVÁTILA KRITIKY. BODUJE I DOBOVÉ DRAMA A PŘÍBĚH INSPIROVANÝ SKUTEČNOSTÍ

Mezi snímky, které v soutěži o Oscara dál pokračují, je například německý film The Teachers’ Lounge (Sborovna) Ilkera Çataka, snímek britského režiséra Jonathana Glazera Zóna zájmu, španělský snímek Sněžné bratrstvo, francouzské historické drama Umění jíst a milovat či komedie Karaoke blues finského režiséra Akiho Kaurismäkiho.

Dobové drama Bratři si diváci na Netflixu pustí od 31. ledna 2024.

Zdroje: Netflix, MediaGuru, ČTK

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.