Nová vánoční klasika a sladká tečka na závěr roku. Nový Wonka dobyl kina, nadchl diváky a ubránil kulisy před nenažraným štábem

Eva Lenská
Foto: Warner Bros.

Pokud přemýšlíte, na co zajít s celou rodinou do kina, máme pro vás jeden skvělý tip. Česká kina totiž válcuje nejnovější zpracování známé knihy Karlík a továrna na čokoládu od Roalda Dahla. Muzikál Wonka s Timothée Chalametem v hlavní roli vás doslova okouzlí i zahřeje u srdce. Musím vás však varovat, bude vás šíleně honit mlsná. Bez čokolády do kina raději nechoďte.

Rodinný muzikál Wonka líčí podivuhodný příběh nadaného mladíka Willyho Wonky (Timothée Chalamet), jenž se s očima dokořán ocitne ve světě plném lahodné čokolády. Kromě několika mincí v kapse a plného klobouku snů nemá nic. Sní však o tom, že si otevře vlastní čokoládovnu, která se vyrovná těm největším a nejlepším čokoládovnám z celého světa. Jenže v tom velkém a nelítostném městě svoje peníze rychle utratí a čeká ho jen otročení v nedaleké prádelně. Může se zdát, že jsou jeho vyhlídky zmařeny, jeho naděje nikoliv.

ČTĚTE TAKÉ: FILM MĚL PŮVODNĚ HODNĚ TEMNÝ SCÉNÁŘ A JULIA ROBERTS KVŮLI ŽHAVÉ SCÉNĚ POTŘEBOVALA MASÁŽ ANEB 10 ZAJÍMAVOSTÍ O LEGENDÁRNÍ PRETTY WOMAN

Foto: Warner Bros.

Ačkoli ví, že je podnikání ve výrobě čokolády velice těžké, a hrozbou je i cukrářský kartel, který se nezastaví před ničím, aby si udržel svou klientelu, nevzdává se. Díky své osobité značce geniálního vynálezu, troše vskutku originálního myšlení a pomoci několika nejlepších přátel, především jedné bystré mladé dívky jménem Noodle (Calah Lane), se Willy stane odhodlanějším a využije svého talentu i houževnatosti k tomu, aby si splnil svůj sen. Během toho kouzelně sladkého, někdy i nebezpečného dobrodružství zjistí, že ačkoli lidé většinou upřednostňují chamtivost před dobrem, každý mrak má stříbrný okraj a ne každý je takový… stačí jen nepřestávat snít a doufat.

Lahodný, rozezpívaný a přesladký snímek natočil režisér Paul King, známý díky úspěšnému rodinnému filmu Paddington. Kromě uvedených herců si ve Wonkovi zahráli také Olivia Colman, Hugh Grant, Rowan Atkinson, Matt Lucas a Sally Hawkins. Hudbu má na svědomí Joby Talbot a scénář spolu s Kingem stvořil Simon Farnaby.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 5 ČESKÝCH POHÁDEK KTERÉ SI NA VÁNOCE MŮŽETE PUSTIT NA NETFLIXU: OBLÍBENÁ KOMEDIE, KLASIKA PODLE BOŽENY NĚMCOVÉ I JEDNA DOST NETRADIČNÍ

Foto: Warner Bros.

Zajímavé je, že všechny cukrovinky a sladké kulisy byly skutečné. Vše, co herci jedli, bylo opravdu jedlé. Řeka byla vyrobena z modrého želé pokrytého cukrem. Loď byla postavená z marshmallows. Čokoládový strom měl cukrové listy a luční květiny, muchomůrky i úly byly rovněž z čokolády.

Dekoratér Lee Sandales, jenž pracoval i na verzi s Johnnym Deppem z roku 2005, neměl obavy, že by krásné a chutné kulisy sežrali například mravenci. „Překážkou byli spíše mlsní lidé,“ zavtipkoval. „Větší obavy mi dělal štáb! Museli jsme lidem vážně říkat, aby tu scénu nejedli.“ Přesto mnozí neposlechli. Chalamet ochutnal všechny druhy čokolády a všechny mu chutnaly. Nicméně ho z toho množství sladkostí nakonec rozbolelo břicho. Také měl štěstí, mohl se koupat v opravdové rozpuštěné čokoládě.

Mladý herec posléze přiznal, že Wonkové Gene Wildera a Johnnyho Deppa byli cyničtí, ovšem jeho Willy je plný radosti, naděje a touhy stát se největším čokolatiérem. Na výsledku je to samozřejmě znát. Není divu, že si nejnovější Wonka vysloužil na Kinoboxu báječné hodnocení 78 %.

NAPSALI JSME TAKÉ: BRITSKÉ HISTORICKÉ DRAMA A SRDEČNÍ ZÁLEŽITOST MNOHA DIVÁKŮ MÍŘÍ NA NETFLIX. POTĚŠIT MŮŽE I FANOUŠKY KORUNY

Foto: Warner Bros.

Jak film hodnotili diváci na Kinoboxu? „Sladká tečka na závěr roku! Krásně barevný, kouzelný, vyváženě naivní snímek o začátcích cukrovinkového vizionáře Willyho Wonky v podání hvězdného Chalameta. Prim ale hraje především hudba, která je chytlavá, neruší tempo a i skrze choreografii posouvá příběh dál. Je tu zkrátka vše, co mi nesedlo na verzi od Burtona a nebojím se říct, že nám tu zraje vánoční klasika,“ napsal jeden z nich.

Je téměř jisté, že dámy šly do kina především kvůli přitažlivému Chalametovi, nicméně jedna z recenzentek na Kinoboxu po chvále na jeho osobu dodala: „Muzikály zrovna v lásce nemám, ale tohle je úplně něco jiného, myslím že i z tohoto filmu se stane klasika, kterou si každý bude chtít pustit před Vánoci, ale ten zážitek z kina je nenahraditelný. Za mě nejlepší film tohoto roku.“

Muzikál Wonka trvá 116 minut a v českých kinech měl premiéru 14. prosince.

Zdroj: NME, Kinobox, Vertical Entertainment, The Messenger

Hodnocení na Kinoboxu: 78 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.