5 českých pohádek které si na Vánoce můžete pustit na Netflixu: Oblíbená komedie, klasika podle Boženy Němcové i jedna dost netradiční

Eva Lenská
Foto: Česká televize / Jiří Červený

Vánoce se neobejdou bez pohádek, ty k nim prostě patří. Na to sází i Netflix, který jich ve své nabídce má hned několik. Vybrali jsme pro vás pět různorodých kousků, ve kterých si užijete čerty, anděly, odvážnou dívku i nedospělého prince. Nebude chybět ani samotný Pán Bůh. Nudit se rozhodně nebudete, a děti vás dokonce možná i v klidu nechají nastrojit stromek a zabalit dárky.

Čertí brko

Čerti sice obvykle řádí na Mikuláše, ale ani na Vánoce by to bez nich nebylo ono. Do pekla se proto vydáme s pohádkou Čertí brko, ve které si zahráli Ondřej Vetchý, Jan Cina, Judit Bárdos a Jan Budař.

V městečku Pytlov to mají všichni hříšníci raz dva spočítané. Jejich hříchy v pekle zapisuje kouzelné čertí brko. Když přestane fungovat, musí čert Bonifác vyrazit pro nové. Jenomže to mu někdo ukradne! Jak takový malér vyřešit? Kdo osvobodí Pytlov od lenochů, lhářů i podvodníků a získá srdce půvabné Markétky? Na to se rozhodně musíte podívat. Čertí brko se natáčelo v Česku i na Slovensku a pohádka dostala Českého lva za nejlepší masky.

Čertí brko má na Kinoboxu hodnocení 58 %.

ČTĚTE TAKÉ: VÁNOČNÍ KLASIKA V NOVÉM KABÁTĚ: POPULÁRNÍ POHÁDKA PYŠNÁ PRINCEZNA SE DOČKÁ MODERNÍ VERZE

Foto: Punk Film

Zakletá jeskyně

Různé kletby na Vánoce také fungují, tak se podíváme na česko-slovenskou fantasy pohádku režisérky Mariany Čengel Solčanské. Hlavní hrdiny v ní ztvárnili Petra Dubayová, Ondřej Kraus, Dominick Benedikt a Táňa Pauhofová.

Zázračná jeskyně je plná soli a drahých rubínů. Horníci si z ní mohou brát sůl, ale z rubínové síně ve středu jeskyně si nesmí odnést nic. Kdo si drahokam vezme, toho postihne kletba. Rychtářova dcera Lena nedá na varování a po rubínu z jeskyně zatouží. Její lehkovážný čin ohrozí celé království. Zakletou dívku může osvobodit jen dobrý člověk, jenž vrátí zcizený poklad zpět do jeskyně. Jenže ten teď zdobí korunu zlé královny Berty.

Možná by se to mohlo podařit jejím dvěma nevlastním synům, ale ty neštěstí druhých nezajímá. Když kvůli maceše o všechno přijdou, teprve pochopí, že musí bojovat za spravedlnost. Za odměnu najdou nejen schopnost obětovat se, ale i pravou lásku.

Zakletá jeskyně má na Kinoboxu hodnocení 50 %.

Foto: Attack Film / Vojtěch Resler

Sedmero krkavců

Známou pohádku od Boženy Němcové natočila v roce 2015 režisérka Alice Nellis. Do hlavních rolí byli obsazeni Martha Issová, Lukáš Příkazký, Sabina Remundová a Zuzana Bydžovská.

Když se odvážná Bohdanka vypraví zachránit své ubohé prokleté bratry, kteří se změnili v krkavce, potká nesmělého prince Bartoloměje, do kterého se na první pohled zamiluje. Než ušije svým bratříčkům košile, čeká ji mnoho trápení i překážek. Pohádka není pochmurná, jelikož jí nechybí vtip, nápaditost ani dramatické prvky. Natáčelo se na hradě Zvíkov a titulní píseň Ten príbeh za náš sen stál nazpívala Marika Gombitová. Pohádka získala tři České lvy.

Sedmero krkavců má na Kinoboxu hodnocení 76 %.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: NA POČEST LEOVI: 5 ANIMÁKŮ PRO CELOU RODINU, PŘI KTERÝCH SE ROZHODNĚ NEBUDETE NUDIT

Foto: Bohemia MP

Princ Mamánek

Pohádka Princ Mamánek jako režijní debut Jana Budaře vypráví o princi, který musel dospět v krále. Zahráli si v ní Jan Budař, Jana Nagyová, Ondřej Vetchý a Martin Huba.

Princ Ludvík Otomar Karel XII. je velmi fixovaný na svou maminku královnu Ludmilu. Jenže už je poněkud přerostlý, je mu 39 let. Bojí se skoro všeho, do ženění se nežene a většinu života se poflakuje po zámku. Moudrý král Radomil mu proto připraví nečekaný dárek. Princ se jednoho rána probudí v lese v obyčejných šatech a v doprovodu drsného rytíře Hudrovala se má vydat do světa, aby poznal, co je život a konečně dospěl. Na cestě ho čekají věci, o kterých zatím četl jen v knihách. Potká mocného čaroděje, zlé čarodějnice, ducha i samotnou paní Smrt. Možná nakonec najde i lásku svého života. Kdo ví?

Princ Mamánek má na Kinoboxu hodnocení 50 %.

Foto: Bontonfilm

Anděl Páně

Kouzelná pohádka režiséra Jiřího Stracha je přímo stvořená pro vánoční chvíle. Zahráli si v ní Ivan Trojan, Jiří Dvořák, Klára Issová, David Švehlík a Zuzana Kajnarová.

Spolu s hrdiny vystoupíme až na samotná nebesa. Jeden anděl je tu však tak trochu navíc a každému se jen plete pod nohy. Je to Petronel, paličatý nešika. Jediný, kdo s ním má ještě trpělivost, je sám Pán Bůh. Ten mu dá velmi důležitý úkol, tedy zastoupit zaneprázdněného svatého Petra u nebeské brány. Jenže Petronel začne příchozí soudit přísněji než samotný Bůh. A když si později troufne kárat i Jeho, trest na sebe nenechá dlouho čekat! Je poslán na zem, aby napravil jednoho bezbožného hříšníka, jinak na Štědrý den skončí v pekle. Průvodcem je mu mazaný čert Uriáš, který se náramně baví na jeho účet.

Anděl Páně má na Kinoboxu hodnocení 77 %.

NAPSALI JSME TAKÉ: NEJLEPŠÍ VÁNOČNÍ FILMY PODLE REDAKCE NETFLIXERU: SKVOST ČESKÉ KINEMATOGRAFIE, ABSOLUTNÍ KLASIKA NEBO LEGENDA, KTERÁ BAVÍ UŽ PŘES 30 LET

Foto: Česká televize / Jiří Červený

Zdroje: Bohemia MP, Česká televize, attackfilm, CinemArt, Falcon, Bontonfilm, Kinobox

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.