Britské historické drama a srdeční záležitost mnoha diváků míří na Netflix. Potěšit může i fanoušky Koruny

Eva Lenská
Foto: Ben Blackall / Focus Features

Tentokrát si na Netflixu přijdou na své i fanoušci britské populární série Panství Downton. Bude to takový kapánek opožděný vánoční dárek. Začátkem ledna totiž streamovací platforma uvede snímek Panství Downton: Nová éra (Downton Abbey: A New Era) z roku 2022. Hrdiny čekají nová dobrodružství a do jejich života vtrhne němý film i jeden kostlivec ve skříni.

Panství Downton už zažilo ledacos, ale nikoho by asi nenapadlo, že se v minulosti babičky Violet (Maggie Smith) skrývá tajemství, které by mohlo otřást základy celého rodu Crawleyů. Všechno odstartuje šokující zpráva, že se babička stala dědičkou zámku v jižní Francii. Odkázal jí ho muž, kterého poznala v mládí.

Co se mezi nimi mohlo stát, že si na ni po tolika letech vzpomněl a odkázal jí něco tak honosného? Část rodiny tedy vyráží na Francouzskou riviéru, aby nemovitost prozkoumala. Violetin syn Robert (Hugh Bonneville) má nicméně podezření, že se za dědictvím ukrývá příběh, který by raději neslyšel.

ČTĚTE TAKÉ: JEDEN Z NEJLEPŠÍCH ČESKÝCH FILMŮ ROKU MÍŘÍ NA NETFLIX. DOBOVKA O ŠOKUJÍCÍM NÁLEZU MRTVÉHO NOVOROZENCE OBSTOJÍ I VE SVĚTOVÉ KONKURENCI

Foto: CinemArt

Vlády nad panstvím se po dobu Robertovy nepřítomnosti ujímá jeho nejstarší dcera Mary (Michelle Dockery), jež se musí vypořádat s vpádem amerických filmařů, kteří chtějí v kulisách překrásného zámku natočit parádní biják. Střet upjatých britských tradic s americkou lehkomyslností a rovnoprávností může mít jen těžko zábavnější podobu, zejména když se do natáčení nadšeně zapojí i obyvatelé a zaměstnanci panství.

Snímek o délce 125 minut natočil režisér Simon Curtis podle scénáře Juliana Fellowese. Milovníci seriálu Koruna tu najdou známé tváře. Obsazení totiž vévodí i Dominic West a Imelda Staunton. Panství Downton: Nová éra mělo u diváků úspěch, o čemž svědčí i hodnocení na Kinoboxu, kde film dostal krásných 72 %.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: RECENZE: ZÁVĚR KORUNY UPÍRÁ PŘÍLIŠ POZORNOSTI NA ŠPATNÉ VĚCI. NEJDOJEMNĚJŠÍ LINKA PATŘÍ PRINCEZNĚ MARGARET

Čím se film odlišuje od seriálu, když už je v názvu slovní spojení Nová éra? „Crawleyovi z Downtonu stojí na prahu třicátých let, na začátku moderní éry, a to jsme ve filmu chtěli zdůraznit,“ vysvětlil Fellowes.

A jak ho hodnotili diváci? „Pro diváky seriálu jsou filmy o Downtonu pěkný doplněk. Máme tu dvě dějové linky a musím říct, že natáčení filmu na panství, mě bavilo více. Je jasné že film pokračuje v umění navodit atmosféru 20. let. Výprava opět luxusní, a to jak v Anglii, tak i v ději odehrávajícím se ve Francii. Takže pro fandy seriálu Panství Downton je toto dílo rozhodně dobré zhlédnout,“ napsal jeden z nich na Kinoboxu.

Dobový snímek Panství Downton: Nová éra bude na Netflixu dostupný od 7. ledna 2024.

Zdroje: Kinobox, CinemArt

Hodnocení na Kinoboxu: 72 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.