Nervy drásající kriminální drama natočené podle skutečnosti je tady. Emily Blunt a Chris Evans v něm spadli až na samé dno

Michaela Pašková
Foto: Brian Douglas/Netflix

Už za pár dní vstoupí na Netflix nervy drásající kriminální drama Obchodníci s bolestí (Pain Hustlers), které vychází ze skutečných událostí. Ve filmu zazáří hvězdy Emily Blunt a Chris Evans neboli Kapitán Amerika. Dvouhodinový snímek nabídne divákům pořádnou jízdu a hrdinům ještě větší pád.

V poslední době se streamovací služby předhánějí v nabízení projektů zabývajících se utrpením, jež může vzniknout nekontrolovaným šířením léků proti bolesti na předpis. Sledovat už jsme mohli seriály jako jsou Abšták, Kauza Theranos a Zabiják bolesti. Do kin dokonce vstoupil dokumentární snímek Všechna ta krása a zabíjení, jenž aktuálně na ČSFD dosáhl skvělého hodnocení 81 procent.

A čeká nás toho ještě víc. Už tento měsíc Netflix uvede očekávané kriminální drama Obchodníci s bolestí, v němž své herecké výkony předvedou áčkové hvězdy jako jsou Chris Evans, Emily Blunt, Andy Garcia a Catherine O’Hara. Vše se samozřejmě bude opět točit okolo velkého farmaceutického podvodu.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Netflix láká na drsný kriminální narko thriller podle skutečnosti. Navazuje na seriálový hit, který má na ČSFD 87 %

Emily Blunt a Chris Evans v kriminálním drama Obchodníci s bolestí.
Foto: Brian Douglas/Netflix

Podle Netflixu se Emily Blunt v novém snímku představí jako Liza Drakeová, svobodná matka z dělnické třídy, která je na konci svých sil, protože přišla o práci a doma má nemocnou dceru. Náhodné setkání s Petem Brennerem (Chris Evans), obchodním zástupcem farmaceutické společnosti, pro ni bude jako zázrak, jelikož jí dopřeje tolik potřebný zdroj financí.

Velmi rychle se zaplete do nebezpečného schématu vydírání, ve kterém, pokud bude chtít uspět, budou muset její morální zásady jít stranou. Nicméně vyrovnávání se s čím dál tím vyšinutějším šéfem, nelepšícím se zdravotním stavem dcery a rostoucím povědomím o tom, co dělá, zapříčiní, že začne uvažovat nad svými rozhodnutími.

Zatímco postava Lizy je fiktivní, děj filmu bude do značné míry vycházet ze skutečných událostí, o kterých v roce 2018 poprvé informoval Evan Hughes v New York Times, a o rok později dokonce na toto téma publikoval knihu. V investigativním článku nazvaném The Pain Hustlers odhalil Hughes korupční příběh farmaceutické společnosti Insys. Ta používala nekalé vyděračské praktiky k tomu, aby přiměla lékaře nabízet pacientům vysoce účinný opioidní lék proti bolesti zvaný Subsys, což je verze fentanylu na předpis.

PSALI JSME TAKÉ: Uvězněna ve vlastním těle: Na Netflix se řítí psychologický thriller, ve kterém nic není tak, jak se na první pohled zdá

Chris Evans, Andy Garcia a Emily Blunt v kriminálním drama Obchodníci s bolestí.
Foto: Brian Douglas/Netflix

Společnost Insys v podstatě platila lékařům za to, aby vysoce návykový Subsys předepisovali všem pacientům, kteří pociťovali jakýkoliv druh bolesti. Samotná společnost i lékaři si byli vědomi toho, že je tento medikament spíše vhodný pro pacienty s rakovinou v posledním stadiu.

V jednom případě společnost zaplatila téměř 260 tisíc dolarů (zhruba 6,2 milionů korun) dvěma newyorským doktorům, kteří stihli v roce 2014 předepsat Subsys za více než 6 miliard dolarů. Obchodní zástupci si prací ve farmaceutickém podniku rovněž přišli na pořádný balík. Americký zpravodajský web Statnews uvedl, že jedna obchodní zástupkyně v Alabamě dostávala základní plat 40 tisíc dolarů (zhruba 961 tisíc korun, ale podle soudních záznamů obdržela v letech 2013 až 2015 více něž 700 tisíc dolarů (16,8 milionů korun) na provizích.

Jelikož je kriminální drama Obchodníci s bolestí založeno na skutečných událostech, má hvězdné obsazení a jeho režisérem je David Yates, jenž pracoval na filmech o Harrym Potterovi a Fantastických zvířatech, Netflix rozjel obrovskou marketingovou kampaň a zveřejnil nový trailer. Jak to tak vypadá, drama chystá zničující konec pro všechny zúčastněné, což se vzhledem k tématu filmu dá očekávat.

ČTĚTE TAKÉ: Švédské drama Tore zaujme fanoušky hitů Euforie a Sexuální výchova. Tvůrce inspirovala ztráta blízkého člověka

Netflix filmu Obchodníci s bolestí opravdu věří, protože ještě předtím, než ho 27. října uvede, vpustil ho 20. října do kin. Pro herečku Emily Blunt to bude navíc filmový návrat po úspěchu snímku Oppenheimer.


Zdroje: Netflixer, Screen Rant, What´s on Netflix, Statnews, Esquire
, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.