Češi natočili dobový film o šokujícím nálezu hermafrodita. Podle některých diváků má Úsvit dokonce na Oscara

Eva Lenská
Foto: Bontonfilm

Mezi milovníky českých filmů se v současné době nemluví o ničem jiném, než o snímku Úsvit, který měl v kinech premiéru 5. října a podle některých diváků má i na Oscara. Kritici chválí netradiční námět, inspiraci 30. léty, skvělou Elišku Křenkovou a genderovou problematiku. Tahle dobovka je v mnoha ohledech velmi moderní a vy byste si ji neměli nechat ujít.

Píše se rok 1937 a do malebného městečka Svit pod Tatrami přijíždí ředitel továrny Alois Haupt (Miroslav König) se svou manželkou Helenou (Eliška Křenková), která je nedostudovanou lékařkou a zrovna čeká dítě. Jelikož v minulosti potratila, snaží se být opatrná a spolu s manželem doufá, že Svit promění v moderní baťovské město.

ČTĚTE TAKÉ: Nejočekávanější válečný seriál roku se blíží. Z nové upoutávky dýchá krutost války i tolik emocí, až z toho mrazí

Idylu však naruší hrůzný nález! V areálu továrny je nalezen mrtvý novorozenec, jenž má mužské i ženské pohlavní orgány. Hermafrodit, který podle církve není člověkem. Místní četníci si s případem neví rady, tak přijíždí tajná policie, nicméně o vyřešení záhady usiluje především Helena, která tuší, že někdo v okolí potřebuje její pomoc. Narazí však na nečekané překážky, včetně vlastních předsudků.

Snímek, který byl promítán i na filmovém festivalu v Karlových Varech, režíroval mladý a talentovaný režisér Matěj Chlupáček. Natáčení probíhalo ve Zlíně, Lysé nad Labem, ve Staré Boleslavi a v Tatrách. Město Svit bylo vytvořeno kombinací počítačových triků, reálných záběrů, nákladných dekorací a modelu města v poměru 1:7. Richard Langdon, jenž ztvárnil transgender postavu jménem Saša, je transgender i ve skutečnosti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Otrava, nesnesitelně napínavý příběh od Netflixu, který v divákovi dokáže vyvolat úzkost

Na ČSFD si snímek vysloužil krásné hodnocení 74 %. „Jsem rád, že tu vyrůstá mladá generace tvůrců, jejichž filmy vypadají světově,“ uvedl jeden z diváků. „Tohle je po výtvarné i hudební stránce špička, a naštěstí i po stránce příběhu je to zajímavé. Doufám, že to půjde na Oscary,“ dodal.

Další napsal, že film funguje, vypadá profesionálně a bez problémů snese srovnání se světovou produkcí. „Audiovizuální podoba je na světové úrovni, příběh zcela evidentně mluví k aktuálním tématům a volba Elišky Křenkové se ukázala být sázkou na jistotu,“ dodal recenzent, jenž byl evidentně rád, že postava Heleny byla přímo napsaná pro jmenovanou herečku.

NAPSALI JSME TAKÉ: Uprostřed ničeho: Nový thriller Netflixu oslovil hlavně ženy. Muži se nevydrželi dívat na porod ani kontroverzní scénu s placentou

„Baťovský svět pro nás reprezentuje relativně striktní rozdělování toho, co dělají muži, co dělají ženy, kam ženy patří a kam už by patřit neměly. Tím, co Helena objevuje během vyšetřování, postupně rozkrývá genderová témata té doby, postavení ženy ve společnosti, což je stále aktuální otázka,“ okomentoval snímek režisér Chlupáček.

Pokud tedy váháte, na co jít do kina, zvolte Úsvit. Je čas znovu věřit, že Češi dokážou natočit opravdu pozoruhodný a kvalitní film, který se nemá za co stydět.

Zdroje: ČSFD, Bontonfilm, Totalfilm, Wikipedia

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.