Poslední dopis od milence: Nový romantický film natočený podle románu Jojo Moyes

Eva Lenská
Foto: Netflix/Studiocanal

Knihy od britské spisovatelky Jojo Moyes jsou velice populární, tudíž není divu, že se podle nich natáčí filmy. Netflix pro nás jeden takový má. Romantický příběh o tajných dopisech, nevěře a zakázané lásce.

Román, podle něhož byl natočen tento film, vyšel v češtině pod názvem Poslední dopis od tvé lásky v roce 2013. Autorka za něj dostala prestižní ocenění The Romantic Novel of the Year. Čtenáři si příběh plný vášně a tajemství tak zamilovali, že bylo jen otázkou času, než se na tak skvělý námět vrhne někdo od filmu.

Foto: Netflix/Studiocanal

V roce 2019 vyšlo najevo, že snímek hodlá natáčet americká režisérka, herečka a scenáristka Augustine Frizzell (Never Goin’ Back). Film produkovali Pete Czernin a Graham Broadbent ze společnosti Blueprint Pictures a kanadská produkční společnost The Film Farm. Hlavní role ztvárnili Felicity Jones, Callum Turner, Shailene Woodley a Nabhaan Rizwan. Hotového snímku se pak ujal Netflix.

Nyní se už nabízí jen otázka, na jaký příběh se může divák, zejména ten neznalý knižní předlohy, těšit? Pojďme si tedy říci něco o ději, který slibuje příjemnou a romantickou oddechovku, vhodnou třeba pro letní večery.

Když novinářka Ellie Haworthová najde v archivu v práci milostný dopis z roku 1965, je ohromená. Dopis vypráví srdcervoucí milostný příběh dvou milenců – Jennifer, která je provdaná za bohatého podnikatele, a novináře Anthonyho, jenž měl o jejím muži napsat článek.

Ellie, která ztratila víru v lásku, díky upřímným slovům v dopise, poznává, že je možné milovat s takovou spalující vášní, o níž dosud četla jen v knihách. Začíná být příběhem milenců posedlá a touží vědět, jak to s nimi dopadlo. Usilovně hledá další listy a vodítka. Naštěstí se najde přitažlivý archivář Rory, který jí s tím pomůže a vydává se s ní na cestu, která navždy proplete životy obou žen. Podaří se nakonec všem zúčastněným složit dohromady střípky mozaiky a najít konečně štěstí?

Foto: Netflix/Studiocanal

Herečka Shailene Woodley, která si zahrála Jennifer, během rozhovoru s IndieWire o filmu a své roli řekla: „Opravdu jsem chtěla pracovat s Augustine Frizzell. Prostě se mi líbila jako člověk. Pak jsem si přečetla scénář a žasla jsem, jak bylo vše opravdu krásně zpracované. Mám pocit, že není mnoho filmů, které jsou vyprávěny tímto způsobem a zároveň jsou natočeny stylem, který je zábavný a inteligentní.”

Poté doplnila: „Prostřednictvím filmu poznáte, jak těžké je být ženou, konkrétně v tehdejší době, rozhodovat se sama za sebe a zvolit si cestu, která možná není nejprošlapanější, ale přesto je nejvíc naplňující. Není mnoho příběhů o ženách, které se rozhodují samy za sebe, i když to má vážné následky a dopady.”

Na Netflixu je film k vidění od 23. června.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.