Nejočekávanější válečný seriál roku se blíží. Z nové upoutávky dýchá krutost války i tolik emocí, až z toho mrazí

Eva Lenská
Foto: Katalin Vermes/Netflix

Také se už nemůžete dočkat válečné minisérie Jsou světla, která nevidíme (All The Light We Cannot See) natočené podle bestselleru Anthonyho Doerra? Premiéra na Netflixu se blíží, tudíž tu máme novou upoutávku, která má v sobě tolik emocí, až z nich mrazí. Příběh nevidomé Francouzky a mladého německého vojáka určitě chytne za srdce nejednoho milovníka knižní předlohy, kterou uznává i samotný režisér Shawn Levy.

Marie-Laure LeBlanc (Aria Mia Loberti) žije v Paříži spolu s otcem Danielem (Mark Ruffalo), jenž pracuje v muzeu. Když v 6 letech oslepne, otec pro ni vytvoří model města, aby se naučila orientovat v ulicích. V roce 1940 do jejich života vstoupí válka, tak prchají z města i se vzácným diamantem, jenž má svému majiteli propůjčit nesmrtelnost za cenu nekonečného neštěstí. Po legendárním kameni touží i krutý gestapák, před kterým se ukryjí v Saint-Malo u samotářského strýce Etienna (Hugh Laurie).

ČTĚTE TAKÉ: Tvůrce seriálu Cizinka naznačil, jaký osud čeká hlavní hrdiny. Budeme féroví ke skalním fanouškům, tvrdí

Německý sirotek Werner (Louis Hofmann) je výjimečně bystrý a umí opravovat rádia, což mu zajistí pobyt v internátní škole vyučující nacistické hodnoty. Tam však pozná akorát bezbřehou krutost a nakonec skončí na frontě, kde má za úkol sledovat nepřátelské signály. Postupem času se se svou jednotkou objeví v Saint-Malo a také v Mariině zvláštním světě.

Čtyřdílnou minisérii má na svědomí režisér Shawn Levy, jenž je Doerrovým románem posedlý už léta. Poprvé si ho přečetl v roce 2014. Ještě před premiérou na Netflixu slíbil: „Můj hlavní vzkaz fanouškům knihy, a tady křičím z plných plic, zní: Jsem stejný fanoušek jako vy! Mým cílem bylo učinit zadost tomuto nádhernému románu, který se mě hluboce dotkl.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Těžko uvěřit, že tohle dělal Netflix. Výborně zrežírovaná záležitost s ponurou atmosférou, hodnotí diváci nový thriller s Beniciem Del Torem

Shaw Levy a Anthony Doerr, Foto: Atsushi Nishijima/Netflix

Autor knihy si přál, aby kromě napětí měly v seriálu své místo i klidnější a dokonce odlehčené momenty. „Líbilo se mi, že Shawn vyvážil velké, temné dramatické sekvence těmi menšími, světlejšími, domácími,“ řekl pro Tudum. „Jeho schopnost vyprávět složité příběhy celým srdcem z něj udělala ideální volbu.“

Hlavní hrdinku si zahrála nevidomá herečka, která i přes svůj hendikep vystudovala filozofii, komunikační studia, politologii, starověký řecký jazyk a rétoriku. „Díky ní je seriál ve své podstatě mnohem vybroušenější a autentičtější, a to i ve způsobu, jakým ztvárňuje svou postavu,“ ocenil její herecký výkon režisér.

NAPSALI JSME TAKÉ: Johnny Depp míří do českých kin: Seznam míst, kam můžete na velkolepé historické drama vyrazit už tento týden

Představitele Wernera hledali tvůrci dlouho. Viděli stovky německých herců a pořád nebyli spokojeni. Až Louis Hofmann dokázal, že má v sobě oduševnělost, díky níž zvládl vyjádřit hloubku hrdinovy duše i za okolností, které byly kruté a neúprosné.

„Kniha, přesně jak slibuje její název, je o světlu a temnotě, o naději a zlu, o zlomených srdcích a lásce,“ shrnul všechny klady příběhu Levy. „Sice nemá zrovna šťastný konec, ale poukazuje na možnost přežití, přetrvávající nevinnost, naději a neustálou schopnost přeměny.“ Bude i minisérie taková? Neztratí se v ní Doerrova lyrika? To brzy sami poznáme.

Válečná minisérie Jsou světla, která nevidíme bude na Netflixu dostupná 2. listopadu.

Zdroj: Tudum, Netflix, what’s on netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.