Mezinárodní den žen na Netflixu: Tipy na filmy a seriály nejen pro ženy

Foto: Netflix

Ať už se na Mezinárodní den žen díváte, jak chcete, je přece hezké potěšit a oslavit ženy ve vašem okolí. Ať už se jedná o maminky, babičky, sestry, dcery, kolegyně, sousedky nebo třeba o vaši zubařku. Pokud se chystáte v pondělí večer dívat na něco tematického, nabízíme hned několik Netflix tipů, které se na MDŽ budou hodit přímo perfektně.

Ženy můžeme obdivovat pro jejich sílu, úspěchy, lásku, péči, něhu, inteligenci, mateřství, přátelství, humor, odvahu, krásu, porozumění a empatii… vyberte si. A určitě je toho mnohem víc, každá má přece něco. No, a kromě těchto zmíněných důvodů je tady ještě jeden speciální, který najde uplatnění nejen v domácnostech napříč celým světem, ale také ve filmovém průmyslu. Je to jejich talent.

První žena, která…

Někdy dokážou ženy něco, co vás zkrátka ohromí a co si zaslouží obdiv. O některých takových ženách, konkrétně o těch, které byly v něčem dokonce úplně první, najdete na Netflixu hned několik životopisných filmů nebo dokumentů.

Mezi ty patří třeba dokument Lehkonohá Lorena. V necelé půlhodince shlédnete inspirativní a obdivuhodný příběh Loreny Ramírez, která jako první žena z mexického kmene Tarahumarů zaběhla evropský ultramaraton. Pro doplnění, Lorena je z venkova a trénuje jen tak v sandálech.

Foto: Guanajuato Film Festival

Příběh chudé černošské pradleny, která to dotáhne až k vlastnímu kosmetickému impériu, a navíc se stane vůbec první ženou, která se sama vypracovala na milionářku. To je zase životopisná minisérie Vypracovaná: Podle života Madam C. J. Walker.

Foto: Netflix

Gunjan Saxena, která se do historie zapsala jako první indická bitevní pilotka během kárgilské války, se stala námětem bollywoodského filmu Vojenská pilotka.

Foto: Netflix/Maajid Khan

Ženské režisérské debuty

A když už jsme u těch poprvé… Několik režisérek mělo svůj debut přímo na Netflixu. Mezi tyto režisérky patří například Amy Poehler, do doby své režisérské premiéry “pouze” komička a herečka, která navíc moderovala loňské i letošní udílení Zlatých glóbů. Podívejte se na její film V kraji vína, ve kterém si také zahrála. Jak asi dopadne oslava dlouholetých kamarádek, které se rozhodly vyrazit zrovna do kalifornské vinařské oblasti Napa?

Foto: Netflix

Šanci ukázat svůj nejen herecký, ale hlavně režisérský um dostala na Netflixu také Brie Larson ve filmu Unicorn Store. Ve filmu jde její postava na svým snem, navzdory skeptickému a odmítavému okolí. Mimochodem, její sen zahrnuje adopci jednorožce. Ale třeba to není nemožné! V obsazení milého filmu jí sekundují například i Samuel L. Jackson nebo Joan Cusack.

Foto: Netflix

V romantické komedii Vždycky budeš moje možná absolvovala svou režisérskou premiéru Nahnatchka Khan. Kamarádství z dětství, které přerostlo v teenage lásku přerušila patnáctiletá pauza. Jak to mezi celosvětově známou a úspěšnou šéfkuchařkou Sashou a stěhovákem a hudebníkem Marcusem po těch letech, když se znovu setkají, dopadne?

Foto: Netflix

Příběhy o ženách nejen pro ženy

Samozřejmě existuje nespočet titulů, kde hrají hlavní roli ženy nebo dívky. Někdy jsou to bezstarostné komedie, někdy jde o příběh, ze kterého mrazí. Nebo vás inspiruje, dojme nebo možná i šokuje. Patří mezi ně například český film Milada. Film inspirovaný osudem a životem Milady Horákové, političky a bojovnice za lidská práva. Morální principy pro ni byly tak významné, že za ně nakonec zaplatila svým životem.

Foto: Netflix

Neveselou, ale o to silnější podívanou je nedávná novinka Střípky ženy. Vanessa Kirby exceluje v roli ženy, která se musí po tragickém domácím porodu vyrovnat s návalem emocí i velkým smutkem. Zároveň se pustí do soudního sporu, ve kterém je předmětem právě ten smutný domácí porod.

Foto: Benjamin Loeb/Netflix

Francouzský dobový film Madam J popisuje plán pomsty, který vymyslí bohatá vdova s pomocí mladší ženy po tom, co románek s chlípným markýzem nabere nečekaný obrat.

Foto: Pyramide Distribution

Španělský seriál Holky na drátě zasazený do 20. let 20. století v Madridu ukazuje příběhy čtyř žen z národní telefonické společnosti. Žonglují s prací, vztahy i přátelstvím na moderním pracovišti té doby. Romantické drama se spoustou nečekaných zvratů s možná trochu netradiční atmosférou starého Madridu.

Foto: Netflix

O pořádném odhodlání a odvaze je pak český oblíbený film Ženy v běhu. Tři sestry se rozhodnou splnit otcovo poslední přání a spolu s ovdovělou matkou začnou trénovat na maraton. Romantická komedie, která je určitě příjemnou oddechovkou.

Foto: Netflix

Ať už se rozhodnete strávit Mezinárodní den žen s jakoukoli z žen na Netflixu, nezapomeňte především na ty ve svém okolí.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.