7 nejzajímavějších filmů, které na festivalu v Benátkách soutěží o Zlatého lva. Některé se objeví i na Netflixu

Eva Lenská
Foto: Netflix

Zrovna probíhá filmový festival v Benátkách a milovníci filmů všeho druhu jsou jistě zvědaví, jaké snímky zabodují a kdo získá Zlatého lva. My jsme se zaměřili na 7 kousků, které jsou z našeho pohledu nejzajímavější. Některé se později objeví i na Netflixu. 

Hranice (Zielona granica)

Ve zrádných a bažinatých lesích, které tvoří takzvanou zelenou hranici mezi Běloruskem a Polskem, se uprchlíci z Blízkého východu a Afriky, kteří se snaží dostat do Evropské unie, ocitli v pasti geopolitické krize, kterou cynicky vyvolal běloruský diktátor Alexandr Lukašenko. Pěšáky v této skryté válce se stávají psycholožka Julie, novopečená aktivistka, která se vzdala svého pohodlného života, mladý pohraničník Jan a syrská rodina prchající před občanskou válkou.

Snímek natočila oceňovaná polská režisérka Agnieszka Holland a zahráli si v něm Jalal Altawil, Maja Ostaszewska, Tomasz Włosok, Behi Djanati Atai, Mohamad Al Rashi a Dalia Naous.

ČTĚTE TAKÉ: Měl kontroverzní minulost a dostal ponižující nálepku. Netflix chystá životopisný film o diskriminovaném aktivistovi Rustinovi

Foto: Kino Świat / Agata Kubis

Priscilla

Životopisný snímek vychází z pamětí herečky Priscilly Presley nazvaných Elvis a já, které vykreslují jejich bouřlivý milostný vztah a společný život. Elvis se s půvabnou Priscillou seznámil, když jí bylo pouhých čtrnáct let, přesto je jejich romance v popkultuře považována téměř za moderní pohádku a o jejich vzájemné vášni se vypráví dodnes. Děj filmu se soustředí především na Priscillu, Elvis je spíše vedlejší postavou. Jejich vztah nebyl vždy zalitý sluncem a nakonec skončil rozvodem. Uvidíme, zda se film dotkne i této kapitoly.

Snímek natočila oceňovaná režisérka Sofia Coppola a zahráli si v něm Cailee Spaeny, Jacob Elordi, Dagmara Dominczyk, Tim Post a Austin Ball.

Foto: Philippe Le Sourd, La Biennale

Maestro

Životopisný snímek Maestro líčí strhující milostný příběh, jenž je nepsanou kronikou celoživotního vztahu Leonarda Bernsteina a jeho manželky Felicie Montealegre Cohn Bernstein. Půjde o takový milostný dopis životu a umění. Maestro je ve své podstatě emotivně epickým obrazem rodiny, lásky a hudby. Těžko říct, zda tvůrci nějakým způsobem zmíní i Bernsteinovu bisexualitu, nicméně filmu jistě prospěje i to, že je zčásti natočen černobíle na čtvercový formát. O filmu jsme více psali zde.

Snímek o slavném dirigentovi a skladateli natočil herec, režisér a scenárista Bradley Cooper, který si v něm zahrál i hlavní roli. Dále si ve filmu zahráli Carey Mulligan, Matt Bomer, Maya Hawke, Sarah Silverman, Josh Hamilton a Scott Ellis. Snímek bude dostupný na Netflixu 20. prosince.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nový závodní film v Benátkách sklidil 7minutový potlesk ve stoje. Podle prvních recenzí jde o strhující mistrovské dílo

Foto: Jason McDonald/Netflix

Aku wa sonzai shinai (Evil Does Not Exist)

Takumi a jeho dcera Hana žijí ve vsi Mizubiki nedaleko Tokia. Stejně jako generace před nimi vedou skromný život v souladu s přírodními cykly. Jednoho dne se místní obyvatelé dozvědí o plánu vybudovat poblíž Takumiho domu kemp, který by obyvatelům Tokia nabídl něco jako únik do lůna přírody. Když do vsi přijedou dva zástupci velké společnosti, je zcela jisté, že projekt bude mít negativní dopad na místní zásobování vodou, což vyvolá nepokoje. Záměry agentury ohrožují ekologickou rovnováhu náhorní plošiny i způsob života obyvatel vsi, což bude mít následky, které navždy ovlivní Takumiho život.

Japonské drama natočil režisér Ryusuke Hamaguchi a zahráli si v něm Hitoshi Omika, Ryo Nishikawa, Ryuji Kosaka, Ayaka Shibutani, Hazuki Kikuchi a Hiroyuki Miura.

Foto: Nepa, fictive, La Biennale

Memory

Sylvia je sociální pracovnice, která vede jednoduchý a spořádaný život. Její dny naplňují dcera, práce a schůzky anonymních alkoholiků. To vše se rozplyne, když ji muž jménem Saul sleduje domů ze srazu střední školy. Jejich nečekané setkání oba hluboce ovlivní, protože jim otevře dveře do minulosti.

Drama ze života natočil mexický režisér Michel Franco a zahráli si v něm Jessica Chastain, Peter Sarsgaard, Brooke Timber, Merritt Wever, Elsie Fisher a Jessica Harper

Foto: La Biennale

Zabiják (The Killer)

Děj snímku Zabiják se soustředí na chladnokrevného vraha, jenž se ocitne v psychologické krizi. Osamělý muž, který nemá zábrany ani ho netíží výčitky svědomí, čeká ve stínu a hledá další cíl. Jenže během toho, co se na něj připravuje, si začíná uvědomovat, že přichází o rozum a ztrácí svůj ledový klid. Vražedná kulka pak osudově mine svůj cíl a nájemný vrah se musí postavit těm, kteří si ho najali, i sobě samému. Pořád však věří, že na této mezinárodní štvanici není nic osobního. Více jsme o filmu psali zde.

Temný thriller natočil americký a navíc oscarový režisér David Fincher a zahráli si v něm Michael Fassbender, Tilda Swinton, Charles Parnell, Arliss Howard, Kerry O’Malley a Sophie Charlotte. Snímek bude 10. listopadu dostupný i na Netflixu

NAPSALI JSME TAKÉ: V letadle se do sebe zakoukali, ale pak je osud rozdělil. Na Netflix míří nový film, který potěší všechny romantiky

Foto: Netflix

Dogman

Dogman vypráví neuvěřitelný příběh chlapce, který byl v dětství týrán a zavírán do špinavé boudy hladových psů chovaných pro boj a rvačky. Když ho dospělosti policisté odvezou do záchytného centra, kam přivolají psychiatričku Evelyn, nedávno rozvedenou svobodnou matku s devítiměsíčním dítětem, prozradí jí, že se jmenuje Doug a že je rozhodnut trestat bezpráví. Nakonec se ocitne v roli provozovatele zvířecího útulku a využívá svůj zvěřinec k řadě odvážných nájezdů na bohaté domy.

Lehce bizarní film natočil francouzský režisér Luc Besson a zahráli si v něm Caleb Landry Jones, Jojo T. Gibbs, Christopher Denham, Clemens Schick a Grace Palma.

Foto: Shana Besson, La Biennale

Zdroj: La Biennale, ČSFD, Netflix, Deadline

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.