Nový závodní film v Benátkách sklidil 7minutový potlesk ve stoje. Podle prvních recenzí jde o strhující mistrovské dílo

Ferrari, Foto: Eros Hoagland, La Biennale

Ve čtvrtek večer na filmovém festivalu v Benátkách Adam Driver a Michael Mann oficiálně zahájili sezónu předávání festivalových cen světovou premiérou svého nového závodního dramatu Ferrari. Sklidili sedmiminutový potlesk ve stoje.

Plné divadlo Sala Grande darovalo Driverovi, který ztvárnil hlavní roli, a režisérskému veteránovi Mannovi, jehož posledním počinem byl až do teď Hacker z roku 2015, šestiminutovým potleskem ve stoje. Film Ferrari byl velkolepým počinem promítaným na festivalu v Benátkách a jeho premiéra rozhodně nezklamala.

Je založen na biografii Enzo Ferrari: The Man and the Machine od Brocka Yatese, která je k dostání i v České republice. Příběh se odehrává v létě roku 1957, kdy závodník a podnikatel Enzo Ferrari, kterého si zahrála právě Adam Driver, musí překonat hrozby bankrotu, rozvodu a smrti svého syna, aby zachránil svůj podnik. Ferrari se rozhodne vše vsadit na na Mile Miglia, 1000 mil dlouhý závod napříč Itálií.

Ve filmu nechybí ani tragická událost, během které vůz Ferrari vyletěl z trati. Při této tragické nehodě zemřel nejen pilot, ale také několik diváků. Automobilku Ferrari a výrobce pneumatik, které tehdy používala, dostal tehdy incident až k soudu.

Ve filmu se dále objeví Penélope Cruz, Shailene Woodley, Gabriel Leone, Sarah Gadon, Jack O’Connell, Patrick Dempsey a Giuseppe Bonifati. Mann natáčel film v rodném městě Ferrariho v Modeně.

První recenze na film jsou velice kladné. Owen Gleiberman z Variety film Ferrari označil „strhující a mistrovské dílo“ a nazvala ho „opojným, složitě temným a velmi pohlcujícím“. Richard Lawson z Vanity Fair zase píše: „Bylo to dlouhé čekání, než jsme mohli vidět další Mannovu svalnatou vizi na velkém plátně, a přestože je Ferrari možná tlumenější, než by někteří mohli doufat, je radost sledovat, jak filmař prozkoumává některé nové styly a zabarvení.“

„Ferrari možná nefunguje jako příběh skrz naskrz, ale jako film o přetrvávající přítomnosti smrti a marných pokusech jednoho muže udržet ji na uzdě je občas okouzlující,“ hodnotí je zase Siddhant Adlakha z magazínu Mashable. „V rukou méně sebevědomého herce to mohla být katastrofa, teatrální a trapné a neskutečné. Ale Driver dělá z Ferrari něco nesmazatelného,“ uvádí Bilge Ebiri z newyorského magazínu Vulture.

Přesné datum české premiéry zatím není známo. V USA je naplánována na 25. prosince. Film by k nám tedy mohl dorazit v podobném období.

Zdroje: La BIennale, Variety, Vanity Fair, Vulture, Mashable

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.