Měl kontroverzní minulost a dostal ponižující nálepku. Netflix chystá životopisný film o diskriminovaném aktivistovi Rustinovi

Eva Lenská
Foto: David Lee/Netflix

Přesně šedesát let po události, kterou Colman Domingo v roli Bayarda Rustina nazývá epickou demonstrací v hlavním městě Spojených států, zveřejnil Netflix upoutávku k životopisnému filmu Rustin o aktivistovi a organizátorovi historického Pochodu na Washington, který se uskutečnil 28. srpna 1963.

Ne každý však o Bayardu Rustinovi ví, zejména v našich končinách. Nebyl to jen bojovník za občanská práva, jenž stál po boku Martina Luthera Kinga, ale měl to těžké už od samého začátku. Narodil se jako černoch a k tomu také jako gay.

Zajímal se o politiku i rasovou segregaci a diskriminaci. Jeho práci však bránila kontroverzní minulost, včetně členství v Mladé komunistické lize, tříletého vězení za odmítnutí spolupráce s armádou z důvodu svědomí, otevřené přiznání homosexuality a zatčení za ohrožování mravů.

ČTĚTE TAKÉ: Asi nejdrsnější hraný materiál o druhý světový, hodnotí diváci úspěšné válečné drama, které nyní míří na Netflix

Byl diskriminován, odsuzován a dokonce mu dali nálepku sexuálního násilníka. Přitom se nedopustil žádného zločinu, pouze měl rád muže. Zemřel v roce 1987 po návštěvě Haiti, kde zkoumal možnosti demokratických změn v souvislosti s probíhajícími volbami. Určitého zadostiučinění se dočkal až po smrti, nicméně právoplatné místo v dějinách hnutí za občanská práva, mu bylo dlouho upíráno, což bylo třeba napravit. A to i přes to, že mu v roce 2013 prezident Obama posmrtně udělil prezidentskou medaili za svobodu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bojové scény pro film Sázka na Srdce si vybraly svou daň. Gal Gadot musela kvůli ošklivým zraněním snášet nepříjemné pohledy lidí

Právě proto se tvůrci Bruce Cohen a Tonia Davis, výkonní producenti Barack a Michelle Obamovi a režisér George C. Wolfe pustili do životopisného filmu o jeho životě. Rozhodli se, že ho dostanou ze stínu na světlo a natočili snímek, který ho zbaví všech nezasloužených nálepek.

Film Rustin, ve kterém si kromě Colmana Dominga zahráli také Aml Ameen, Chris Rock, Glynn Turman, Jeffrey Wright a Audra McDonald, měl premiéru 13. září na filmovém festivalu v Torontu. Na Netflix zamíří 17. listopadu.

Zdroj: Deadline, Netflix, what’s on netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.