Z diktátora Pinocheta udělá Netflix v černé komedii přestárlého upíra a vypraví se do dějin Jižní Ameriky

Tereza Pulgretová
Foto: Netflix

Do moderních dějin jižní Ameriky se společně s Netflixem vydá režisér Pablo Larraín. Žánr historických snímků, které jsou u diváků velmi v oblibě, ale zpracuje trochu jiným způsobem. V černé komedii El Conde o krutovládě bývalého chilského prezidenta vykreslí Augusta Pinocheta jako 250 let starého upíra, který se jednou pro vždy rozhodne opustit svět. 

Jak si udělat legraci z vlastní země a jejích pohnutých dějin, ukáže uživatelům Netflixu Pablo Larraín. Režisér, jenž má na kontě například úspěšný snímek Spencer (2021) o princezně Dianě s Kristen Stewart v hlavní roli, se podívá na zub ex prezidentovi Chilské republiky Augustu Pinochetovi. Diktátora v něm zobrazí jako zdánlivě nesmrtelného upíra.

ČTĚTE TAKÉ: 5 válečných filmů natočených podle skutečných příběhů opravdových hrdinů

Augusto Pinochet byl pravicový vůdce, který se v roce 1973 dostal k úřadu prezidenta Chile. Diktátor, který byl u moci až do roku 1990, se podle svých zastánců pouze snažil uchránit zemi před komunismem, aby se nestala druhou Kubou, jež měl dlouhá léta pod palcem Fidel Castro. Filmový tým pod vedením chilského rodáka Larraína nyní za pomoci humoru a netypického přístupu k mapování důležitých historických událostí Pinochetovu osobu zanalyzuje a dá do kontextu nejen Latinské Ameriky, ale celého současného světa.

„Na události, jež se v Chile za posledních padesát let odehrály, se podíváme skrz humor a porozumění. Jsem si více než jistý, že odvedeme dobrou práci a bude to dobrodružná jízda. Čeká nás náročné, ale velmi inspirující a smysluplné natáčení,“ uvedl Larraín před začátkem filmování minulý rok v červnu. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Netflix chystá pokračování Narcos o nejmocnějším drogovém bossovi a nejhledanějším uprchlíkovi po bin Ládinovi

Očekávaná podívaná

Pinochet se v dějepravném snímku jakožto 250 let staré krvelačné stvoření vydá na svoji poslední cestu a kvůli neduhům a rodinným konfliktům se rozhodne z tohoto světa jednou pro vždy zmizet. V hlavních rolích diváci uvidí Jaime Vadella a Glorii Münchmeyer, další postavy ztvární například Alfredo Castro nebo Paula Luchsinger.

Protože Larraín patří k nejvýznamnějším jménům dnešní latinskoamerické filmografie zaměřující se na politická témata, Netflix se snímkem očekává velký úspěch. Ačkoliv zatím není známé datum uvedení, nebylo by překvapením, kdyby si tvůrci nechali film až na podzimní sezónu filmových ocenění.

Zdroj: Netflix, VarietyThe Playlist, Český rozhlas Plus

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.