5 válečných filmů natočených podle skutečných příběhů opravdových hrdinů

Tereza Pulgretová
Foto: Summit Entertainment

Konec druhé světové války slaví 8. května nejen Česko, ale i většina evropských států. Kromě toho, že připomíná vítězství Spojenců, slouží také k uctění památky obětí, které za sebou tato válka zanechala. Hrdinové byli téměř všude – na frontách, ve vědeckých týmech, na vesnicích, v odboji či v koncentračních táborech. Vědělo se o nich ale málo. Dnes se na motivy těchto skutečných událostí točí filmy. Přinášíme výběr těch nejlepších, které si můžete pustit na Netflixu.

Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny

Film z roku 2016, který vznikal pod rukami herci a režisérovi Melu Gibsonovi, vypráví příběh mladého Američana Desmonda Dosse. Podobně jako mnoho jeho vrstevníků, i on se rozhodne vstoupit do armády, se kterou se vydává na japonský ostrov Okinawa. Na rozdíl od všech ostatních se ale rozhodne, že zbraň do ruky nevezme. A tak, zatímco jiní na bitevním poli zabíjejí, on jakožto zdravotník životy zachraňuje. I přesto, že lidé okolo něj toto rozhodnutí považují za šílenství a šanci na přežití vidí jako minimální, Doss se díky svojí víře stává pravým hrdinou. V momentě, kdy místo zvané Hacksaw Ridge všichni jeho spolubojovníci opustí, on navzdory nebezpečí zachraňuje stovky vojáků, jejichž životy by jinak byly ztraceny. Za ztvárnění hlavní role si herec Andrew Garfield vysloužil svojí první nominaci na Oscara.

Fotograf z Mauthausenu

Španělský snímek pojednává o hrůzách odehrávajících se za zdmi nacistických koncentračních táborů. Fotograf Francisco Boix je v roce 1940 zajat Němci a stejně jako více než sedm tisíc Španělů poslán do koncentračního tábora Mauthausen. Až do konce války pak pracoval ve fotografickém oddělení tábora, kde pořizoval identifikační fotky vězňů. Kromě toho také dokumentoval vše, co se v táboře odehrávalo. Negativy, které se mu díky jeho odvaze podařilo zachránit, později posloužily jako důkazy v norimberském procesu proti vysoce postaveným představitelům nacistického Německa.

Foto: Filmax

Operace finále

Tento film se odehrává na trochu jiném místě a až patnáct let po skončení války. Izraelskou tajnou službu Mossad čeká v roce 1960 těžký úkol – najít Adolfa Eichmanna, válečného zločince, který je považován za hlavního strůjce konečného řešení židovské otázky. Legendárního agenta Petera Malkina, díky kterému se podařilo Eichmanna z jeho úkrytu v Buenos Aires dostat do Izraele, si zahrál Oscar Isaac.

Kód Enigmy

Zachytit temnou stránku britských dějin se podařilo tvůrcům filmu Kód Enigmy. Ačkoliv geniální matematik a kryptoanalytik Alan Turing díky svému talentu pomohl prolomit kód německého šifrovacího stroje Enigma, a zachránil tak tisíce lidských životů, ten jeho v 50. letech zmařila samotná britská konzervativní společnost. V soudním procesu byl tento válečný hrdina odsouzen za svoji homosexuální orientaci a podroben hormonální „léčbě“.

Foto: StudioCanal

Krajina ve stínu

Dramatické události se odehrávaly jak za války, tak i po jejím skončení, a to především v československých pohraničních oblastech. Krajina stínů se odehrává v jihočeské obci Tušť na konci května roku 1945, kde se najednou ze sousedů stali nepřátelé. Ve Vitorazsku, kraji na česko-rakouském pomezí, někdo vzhlížel k Hitlerovi, někdo se považoval za pravého Čecha a někdo chtěl prostě „jenom“ přežít válku. Po ní ale na povrch začaly vyvstávat otázky, na které jen těžko hledat odpověď.

Foto: Bontonfilm

Další podobné filmy dostupné na Netflixu:

  • Schindlerův seznam
  • Nabarvené ptáče
  • Lidice
  • Tobruk

Zdroje: ČSFD, IMDb, Radio Dixie, Fdb

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.