Desetkrát ho zatkli, trestu ale dlouho zdárně unikal. Netflix uvede šokující minisérii o jednom z nejhorších kyberstalkerů

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Vypadá to, že únor je měsícem, ve kterém se Netflix zaměřil na problematiku stalkingu. Po dokumentu Láska, stalking, vražda svým uživatelům nabídne pohled na počínání sériového kyberstalkera, který byl odsouzen k nejdelšímu trestu odnětí svobody za stalking v historii Velké Británie. Minisérie Můžu ti říct tajemství? (Can I Tell You A Secret?) děsivým způsobem ukáže, jaká nebezpečí číhají na sociálních sítích.

V roce 2022 zveřejnil deník The Guardian informace o vyšetřování jednoho z nejhorších kyberstalkerů ve Spojeném království a zkoumal proč trvalo tak dlouho, než byl postaven před soud. Než Matthewa Hardyho v lednu 2022 odsoudili k devíti letům vězení, obtěžoval ženy více než deset let. V nové dokumentární minisérii Můžu ti říct tajemství?, na jejímž vzniku se deník podílel, tvůrci podrobně popíší policejní vyšetřování a to, jak ho jeho oběti pomohly dopadnout.

Hardy se stalkingem začal už ve škole, v době, kdy zažíval šikanu a spolužáci si o něm mysleli, že je divný. Sociální sítě byly tehdy ještě v plenkách. V roce 2006 Facebook umožnil založit účet komukoli, komu bylo víc než 13 let, čehož britští teenageři s radostí využili. Nejprve se Hardy zaměřoval na spolužačky a dívky z okolních škol.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: NECHALI JE HLADOVĚT, VLÁČELI KAMENÍM I POHLAVNĚ ZNEUŽÍVALI. NETFLIX VYDAL ŠOKUJÍCÍ DOKUMENT O TÁBOŘE, KTERÝ MĚL POLEPŠOVAT DĚTI

Dokumentární minisérie Můžu ti říct tajemství?
Foto: Netflix

Jedna z jeho prvních obětí, Melanie, pro The Guardian uvedla, že jen z její školy pronásledoval zhruba 25 holek. „Náhodný člověk si mě přidal na Facebooku a začal mi psát,“ řekla přičemž dodala, že se s ostatníma tehdy spojila a dokázala zjistit, že jim vypisuje Hardy. Pokaždé, když jim poslal zprávu, odepisovaly mu, že je Matthew Hardy a ať je nechá být. Nicméně, když se Hardy na svou oběť zaměřil, obtěžoval ji roky. Tři dívky, které vyhledaly pomoc policie, terorizoval dohromady 25 let.

Ze spolužaček přešel na ženy ve svém okolí a pak na takové, ke kterým neměl vůbec žádný vztah. Obvykle byly mladé, energické a s úspěšným osobním i profesním životem. Často měly velké množství příznivců na sociálních sítích.

Hardy se stalkingem začínal vždy stejně. Jeho oběť dostala zprávu na jedné ze sociálních sítí, ve které bylo napsáno „Můžu ti říct tajemství?“. Většinou se odesílatel těchto zpráv vydával za přátelskou slečnu a tvrdil, že má informace o životě oběti. Partner ji měl podvádět anebo o ní kamarádka špatně mluvila za jejími zády. Pokud si ho žena zablokovala, založil si jednoduše další účet a vypisoval ji dál. V případě, že mu přestala odpovídat, neustále jí volal a po zvednutí telefonu byl slyšet jeho dech. Obětem byl schopný volat až padesátkrát denně.

PSALI JSME TAKÉ: KDYŽ VÁS U SLEDOVÁNÍ NETFLIXU POŘÁDNĚ MRAZÍ A KUDLA SE VÁM SVÍRÁ V KAPSE: 6 DĚSIVÝCH PŘÍBĚHŮ UNESENÝCH OSOB, KTERÁ SI PROŽILA MUKA

Dokumentární minisérie Můžu ti říct tajemství?
Foto: Netflix

Obětem nejenom psal a volával, ale skutečně je sledoval, fotil při nejrůznějších činnostech. Kromě toho o nich šířil lži mezi jejich přátele, rodinu i kolegy v práci. Nabourával se do jejich účtů na sociálních sítích nebo vytvářel falešné profily pod jejich jmény. Vydával se za ně a neváhal s jejich blízkými vést sexuálně explicitní konverzace, přičemž jim přeposílal ukradené intimní fotografie obětí. Tvrdíval například, že žena spala se svým nevlastním otcem, má poměr se šéfem, kterému navíc intimní fotografie posílal.

Někteří tak přišly o přátelé, rodinné příslušníky a různé pracovní příležitosti. Jedna z jeho vyděšených obětí spala s baseballovou pálkou v ruce, další měla vedle sebe v posteli samurajský meč. Nikdo kromě Hardyho neví, kolik během jedenácti let, ve kterých byl desetkrát zatčen, takových žen vlastně bylo. Jen na policejní sbor Cheshire Constabulary se jich kvůli němu obrátilo 62.

Přestože se jeho oběti obracely na policii, vycházel z toho ale v podstatě s čistým štítem, výhrůžkou, po které stejně za dva měsíce opět začal se stalkingem, anebo zákazem přiblížení, jenž nedodržoval. Ačkoli Hallam, jedna z pronásledovaných žen, předala policistům jeho telefonní číslo, aby ho mohli vypátrat, neudělali to.

„Řekli, že to dělají jen v závažných případech, jako je znásilnění nebo vražda,“ uvedla. Policistů se ptala, jestli musí počkat, až se jí něco stane, než začnou konat. Jinde obětem doporučovali, ať si pořídí nové telefonní číslo a smažou účty na sociálních sítích, i když si byli vědomi, že je Hardy sleduje.

Netflix šokující dokumentární minisérii Můžu ti říct tajemství? uvede 21. února.

Zdroje: The Guardian, Deadline, Stylist

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.