Otec náš: Lékař, který oplodňoval pacientky, si žije dál poklidný život

Foto: Netflix

Když se skupina nevlastních sourozenců osobně setkala a začala zjišťovat, kam až sahá jejich rodokmen, všichni došli k překvapivému závěru. Jejich otcem byl doktor Cline, který lhal svým pacientkám a tajně používal k zákroku vlastní sperma. Nedávno o tomto případu vydal Netflix dokument nazvaný Otec náš, který oslova šokoval svět.

Počet nevlastních sourozenců, kteří se našli díky domácím DNA testům přes databázi 23andMe (genealogický web), během několika měsíců rychle rostl. Zatím se vyšplhal až k 94. Cline údajně používal své sperma k inseminaci od roku 1979 až do konce 80. let.

Když Matt White a další z Clineových dětí doktora v roce 2016 konfrontovali, přiznal se, že k oplodnění svých pacientek použil vlastní spermie. Ale jeho pokání bylo podle nich nedostačující. Cline byl obviněn ze dvou trestných činů maření spravedlnosti za přímé popření obvinění, což bylo snadno vyvráceno, když jeho vzorek DNA potvrdil shodu s více oběťmi.

Bohužel nebyl obviněn ze znásilnění nebo ublížení na zdraví, protože zákony Indiany to považují za trestný čin pouze v chvíli, kdy jde o spáchání „hrubým, drzým či násilným způsobem“. V roce 2018 byla nakonec doktorovi odebrána lékařská licence, což ho příliš neovlivnilo, protože v té době byl už dávno v důchodu. Dostal také pokutu 500 dolarů. Nikdy ale nebyl ve vězení. A to díky nedostatku federálních nebo státních zákonů na ochranu obětí reprodukčních deliktů jako je tento.

Částečně díky houževnatosti sourozenců v květnu 2019 zákonodárný sbor státu Indiana konečně podepsal první americký zákon zakazující klamání plodnosti.

Kde je Dr. Donald Cline nyní?

V době počátečního vyšetřování žil Cline se svou rodinou v Indianapolis. Stále byl považován za čestného občana, váženého člena komunity a staršího své církve. „Nyní je ve své komunitě stále aktivní. Chodí na plavání vnoučat a podobně. Nemá co skrývat. O to jde. Je pořád na svobodě. Myslím, že si nemyslí, že udělal něco špatného,” řekla pro The Guardian režisérka dokumentu Lucie Jourdan.

Zdroje: The Guardian, Pop Sugar

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.