Netflix zpřístupnil dokument o Ukrajině nominovaný na Oscara. Pustit si ho můžete i bez předplatného

Foto: Arthaus Trafik / Netflix

Netflix v posledních týdnech zareagoval na ukrajinskou válku tím, že odložil všechny původní ruské projekty, odmítl přidávat živé přenosy státních televizí a následně se pomalu stáhl z regionu úplně. Zdarma pak také zpřístupnil dokument Fire: Ukraine’s Fight for Freedom.

Netflix svůj dokumentární film Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom zpřístupnil na YouTube. Můžete se na něj tedy podívat i v případě, že nemáte předplatné Netflixu. Bohužel však zatím pouze s anglickými titulky.

Film využívá skutečné záběry tři měsíce trvající, obtížné a jednotné revoluce ukrajinského lidu. Takzvaný Euromajdan, který trval od listopadu 2013 do února 2014, začal poté, co tehdejší druhá vláda premiéra Mykoly Azarova pozastavila přípravy podpisu ukrajinsko-evropské asociační dohody s Evropskou unií, kterou prezident Janukovyč označil jako „pro Ukrajinu zatím nevýhodnou“.

Foto: Arthaus Trafik

Dokument zachycuje události během nenásilných protestů, které si vyžádaly i ztráty na životech. Ve snímku jsou použité autentické záběry z barikád a výpovědi lidí čelících ozbrojené speciální jednotce zvané Berkut. Protesty vedly ke svržení prezidenta a vzniku prozatímní vlády. Protesty proti té pak odstartovaly také celoukrajinskou krizi a následnou anexi Krymu Ruskou federací.

Dokument se také snaží ukázat, že sjednocení lidé mohou zvrátit vojenskou i politickou nadvládu.

Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom získal Cenu diváků pro nejlepší dokumentární film na mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. A dokonce byl nominován na Oscara za Nejlepší celovečerní dokument.

Dokument si můžete pustit zde:

Zdroje: The Times od India, Wikipedia, ČSFD, Variety

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.