Nechali je hladovět, vláčeli kamením i pohlavně zneužívali. Netflix vydal šokující dokument o táboře, který měl polepšovat děti

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Netflix se nebojí šokovat a přinášet svým uživatelům pravdu, ačkoliv by tím mohl naštvat mnoho mocných lidí, kteří se bez skrupulí kromě jiného dopouštějí týrání nebo pohlavního zneužívání dětí. Příkladem je nový dokument Tábor nebo očistec: Noční můra mladistvých (Hell Camp: Teen Nightmare), který šokujícím způsobem ukazuje, jak rodiče platili vysoké částky za únos a napravování svých dětí.

Tón nového dokumentu Tábor nebo očistec: Noční můra mladistvých udává hned v úvodu Paris Hilton, která se v mládí stala obětí byznysu postaveném na napravování problémových dospívajících. Dokument je zahájen ukázkou jejího projevu o zážitku, který jako sedmnáctiletá prožila v léčebně pro mladistvé v Utahu. „Škrtili mě, fackovali a ve sprše mě sledoval mužský personál,“ říká. Jde však jen o pár příkladů hrůz, které jsou dále v dokumentu zmíněny.

Vše se točí kolem Steva Cartisana, bývalého seržanta letectva, který v roce 1988, v době, kdy společnost nabyla dojmu, že dospívající směřují špatným směrem, založil nadaci Challenger. Jeho vize byla jednoduchá – prostřednictvím 63denního táboru v divočině, za který si neváhal účtovat tisíce dolarů, sliboval rodičům, že napraví jejich zlobivé děti a vrátí jim je jako vzorné členy společnosti. Všichni rodiče se po dobu programu museli vzdát svých rodičovských práv a nechali své děti doslova unést v noci z postele cizími lidmi.

Pod pojmem tábor ovšem není myšlen způsob vyžití pro děti v době prázdnin, ale krutá 500 mil dlouhá túra v divočině v Utahu, kde se dospívající nemohli schovat před sluncem, byla jim odpírána voda, jídlo, spali na zemi a stahovali zvířata z kůže a následně je vařili. O nějaké hygieně nemůže být ani řeč, protože v táboře nebyly k dispozici toaletní potřeby, záchod ani sprcha. Soukromí žádné neměli, svým vedoucím museli na vše odpovídat „Ano, pane“ a tresty byly na denním pořádku.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Když vás u sledování Netflixu pořádně mrazí a kudla se vám svírá v kapse: 6 děsivých příběhů unesených osob, která si prožila muka

Lance Jaggar, terénní ředitel nadace, který byl stejně jako Cartisano příslušníkem letectva, v dokumentu pronesl, že se nejednalo o tresty, ale o negativní následky činů teenagerů. Jaggar si osvojil Cartisanův přísný přístup a choval se k dospívajícím jako drilující seržant. Jeho cílem bylo je naprosto zlomit, aby se stali lepšími a pozitivnějšími, což by jim následně umožnilo vrátit se domů. V táboře však docházelo například k přivazování ke stromům, nošení kamenů v batohu, fyzické tresty v podobě mlácení nebo vláčení za provaz po skalnaté zemi.

Archivní fotka dětí z dokumentu Tábor nebo očistec: Noční můra mladistvých.
Foto: Netflix

Mimo řečí Jaggar pronesl, že se mohl původně 63denní program kdykoliv prodloužit. Několik dospívajících, dnes dospělých, v dokumentu proneslo, že v nejrůznějších formách tábora pobývali i déle než rok.

V červnu 1990, po pouhých třech dnech od nástupu, zkolabovala a následně zemřela Kristen Chase. Od momentu, kdy se dívce udělalo špatně, uplynuly dvě hodiny, než byl přivolán doktor. Steve Cartisana neustále pronášel, že dospívající jsou manipulátoři, kteří všemi manipulují a pořád lžou, takže vedoucí Kristen vedoucí nevěřili, že je jí zle.

Následoval soudní proces, během kterého byl Cartisano obviněn ze zabití z nedbalosti, ale odcházel pouze se zákazem provozování jakéhokoli programu léčby dětí v Utahu. Přestože jeho nadace zkrachovala a rodina si nepřála, aby v něčem podobném pokračoval, založil novou organizaci nazvanou HealthCare America.

Teenageři se v rámci vodní terapie plavili s vedoucími na lodi, kdy se za účelem pořízení nejnutnějších potřeb postupně zastavili na Jamajce, ve Venezuele, Dominikánské republice a na dalších tropických místech. Bublina dokonalosti sklapla v momentě, kdy během jedné zastávky skupina teenagerů utekla, vedoucí je chytil a za trest jim uvázal smyčku kolem krku a přivázal je k autu.

Archivní fotka dětí z dokumentu Tábor nebo očistec: Noční můra mladistvých.
Foto: Netflix

Cartisano, kterému byly úřady v patách, stál pod falešným jménem také za vznikem Pacific Coast Academy, programu sídlícím na Samoe, což je stát v západní části Samojských ostrovů v Polynésii. Aby rodiče na tento program, za který si účtoval 25 až 30 tisíc dolarů nalákal, přihlásil do něj vlastního syna, sepsal dokonalou brožuru a oslovil mimo jiné bohaté rodiny. Zapojili se například i Rockefellerovi.

PSALI JSME TAKÉ: Šokující dokument ukazuje dětskou organizaci jako ráj pedofilů. Při natáčení bylo zdokumentováno 82 209 případů zneužívání

Náčelníkovi vesnice se líbilo, že v ní program sídlí, protože dospívající, kteří byli neustále pod dohledem, budovali její infrastrukturu. Jakmile však unikla nahrávka, která odhalila zneužívání a hrozné životní podmínky, kterým teenageři čelili, americké velvyslanectví program ukončilo. Na zmiňované nahrávce se jedna z dívek přiznává, že měli za úkol uklidit stoly. Jakmile to udělala, jeden vedoucí přinutil ostatní účastníky programu, aby ji svázali, ponižovali a polévali vodou. Toto se dělo dva dny, než byla převezena na samotku, kde ji náčelník vesnice znásilňoval.

Archivní fotka dětí z dokumentu Tábor nebo očistec: Noční můra mladistvých.
Foto: Netflix

Závěrem dokumentu se dozvídáme, že měl dokonce znásilňovat sám Cartisano. Šlo o 13letou dívku, jejíž matka jí řekla, že to nemohou ohlásit, protože programy společnosti přeci pomáhají. Přestože se v nich událo několik trestných činů, na kterých se Cartisano podílel, nikdy nebyl odsouzen. V roce 2019 nakonec zemřel ve věku 63 let.


Zdroje: dokument Tábor nebo očistec: Noční můra mladistvých

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.