Silný, ale zároveň velmi smutný příběh: Na Netflix míří drama, které je podle některých diváků neprávem přehlédnutý klenot

Eva Lenská
Foto: Sony Pictures Entertainment

Patříte-li k fanouškům románu Kde zpívají raci (Where the Crawdads Sing), který napsala americká spisovatelka Delia Owens, máme pro vás dobré zprávy. V květnu se na Netflixu objeví stejnojmenný film, jenž se může pochlubit tajuplnou přírodou, dobrými hereckými výkony i skvělým hodnocením.

Tajuplný snímek vypráví opuštěné dívce Kye (Daisy Edgar-Jones), která až do dospělosti vyrůstala sama v nebezpečných mokřinách Severní Karolíny. Jejími kamarády se stali raci a školou okolní příroda. Celé roky se tak po Barkley Cove šířily historky o „holce z bažin“, které izolovaly bystrou a houževnatou Kyu od tamní komunity.

ČTĚTE TAKÉ: V KINECH ZNOVU OŽIJE JEDEN Z NEJVĚTŠÍCH EPICKÝCH PŘÍBĚHŮ O LÁSCE A ZRADĚ OD TVŮRCŮ ÚSPĚŠNÉHO FILMU TŘI MUŠKETÝŘI

Když se v dívčině životě objeví dva pohlední mladíci z města, začne se otevírat novému a neznámému světu. Jenže ve chvíli, kdy jednoho z nich najdou mrtvého, ji komunita bez váhání pasuje na hlavní podezřelou. Jak se případ rozvíjí, verdikt, co se vlastně stalo, je stále nejasnější a hrozí, že budou odhalena mnohá tajemství, která se skrývají v bažinách.

Snímek Kde zpívají raci měl v kinech premiéru 20. září 2022 a na Kinoboxu si vysloužil velmi pěkné hodnocení 74 %. Natočila ho režisérka Olivia Newman podle scénáře Lucy Alibar. Do dalších rolí byli obsazeni Taylor John Smith, Harris Dickinson, David Strathairn, Michael Hyatt, Sterling Macer Jr., Logan Macrae, Bill Kelly a Ahna O’Reilly.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: K ZEMI SE ŘÍTÍ ASTEROID A BLÍŽÍ SE KONEC SVĚTA. NA NETFLIX MÍŘÍ KATASTROFICKÝ SERIÁL, KTERÝ DOPROVÁZÍ DROGOVÝ SKANDÁL

Foto: Sony Pictures Entertainment

„Celkově je snímek pojat velmi důstojně. Těžký osud jedné dívky spojen s romantikou a souladem s přírodou, to na mě fungovalo. Herecké výkony dobré, krásná kamera i režie. Je to trošku střední proud, ale bavilo mě to moc,“ ocenil jeden z diváků na Kinoboxu.

Matěj Bureš mysterióznímu kousku s dávkou romantiky udělil 75 %. „Snad nejdůležitější postavou vůbec je ale v příběhu samotný močál, ve kterém se děj odehrává. Skvěle slouží jako metafora pro příběh hlavní hrdinky. Edgar-Jones působí na plátně naprosto přirozeně a stává se postavou, kterou hraje,“ napsal v recenzi.

NAPSALI JSME TAKÉ: NEJAMBICIÓZNĚJŠÍ SERIÁL ROKU MÁ KONEČNĚ PRVNÍ UPOUTÁVKU. NA NETFLIX MÍŘÍ PŘÍBĚH SLAVNÉHO ROMÁNU STO ROKŮ SAMOTY

„Příběh také skvěle pracuje s divákem v tom smyslu, že divák až do poslední chvíle vlastně neví, zda je Kya z vraždy vinna či nikoliv, a když si už divák myslí, že se to nikdy nedozví, film mu odpověď šokujícím způsobem podá. Jde tedy o solidní film, který rozhodně není dokonalý a ze scénáristického hlediska má své problémy, ani v nejmenším však neuškodí jej vidět, ať už jste fanouškem jeho předlohy nebo ne,“ dodal.

„Neprávem přehlédnutý klenot v bohaté nabídce dramat, který diváka vtáhne do dost neokoukaného prostředí, v němž se odehraje zprvu možná prvoplánová, ale ve finále dost atraktivní zápletka, kterou mi tvůrci prodali se všemi nadstandardními dodatky,” zaznívá zase v jedné z recenzí na dalším filmovém portále.

Mysteriózní drama Kde zpívají raci bude na Netflixu dostupné od 14. května.

Zdroje: Falcon, Kinobox, Sony Pictures

Hodnocení na Kinoboxu: 74 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.